Наші вибори найпрозоріші вибори у світі - Рябець

П'ятниця, 15 лютого 2002, 17:49
Голова Центрвиборчкому Михайло Рябець запевнив голову Національного демократичного інституту США Мадлен Олбрайт, яка прибула до Києва для ознайомлення з передвиборчою ситуацією в Україні, у тому, що виборче законодавство країни забезпечує проведення прозорих, відкритих і чесних виборів.

Коментуючи на прес-конференції у п'ятницю у Києві за присутності Олбрайт проект резолюції Сенату США по Україні, Рябець заявив, що автори цього проекту "не до кінця усвідомлюють фактичні обставини законодавчого забезпечення виборів в Україні".

При цьому голова ЦВК висловив здивування рядом положень цього документа, і, зокрема, нерозуміння положення резолюції про те, що влада повинна потурбуватися про введення нового закону.

Коментуючи положення резолюції про необхідність забезпечення прозорості виборів, Рябець підкреслив, що засідання окружних комісій всіх рівнів проходять відкрито, за участю представників політичних партій і блоків. Крім того, всі постанови Центрвиборчкому широко освітлюються у ЗМІ, а також на веб-сайті ЦВК.

Коментуючи положення резолюції про необхідність присутності якомога більшої кількості іноземних спостерігачів на виборах в Україні, він нагадав, що порядок акредитації і правовий статус міжнародних спостерігачів уперше чітко визначений законом. Вони мають право спостереження за процедурою голосування, присутності на засіданнях комісій, спостереження за безпосереднім підведенням підсумків виборів - підрахунком голосів.

Кажучи про положення резолюції про необхідність надання рівного доступу до ЗМІ всіх учасників виборчої кампанії, голова ЦВК зазначив, що ця вимога врахована при наданні ефіру на радіо і телебаченні, а також площі у друкованих ЗМІ за рахунок коштів держбюджету, і всі питання з даної проблеми вже вирішені ЦВК і окружними комісіями. Однак рівний доступ за рахунок засобів виборчих фондів можливий тільки у тому випадку, якщо є рівні можливості оплати. Тим часом, зі слів Рябця, на сьогоднішній день на розрахункові рахунки виборчих фондів ряду партій і блоків досі не надійшло жодної гривні.

Коментуючи можливе ненадання ефіру окремим партіям і блокам за рахунок їх власних коштів, голова ЦВК зазначив, що закон передбачає можливість оскарження дій керівників ЗМІ у суді. Він також підкреслив, що закон про вибори народних депутатів отримав позитивний відгук з боку ОБСЄ і Венеціанської комісії.

Після прес-конференції Олбрайт і члени делегації проведуть зустріч з керівництвом Центрвиборчкому без участі преси.

Резолюція про поточну передвиборчу ситуацію в Україні винесена на розгляд Сенату США і поки що непроголосована. У ній викладені основні моменти, що викликають заклопотаність США - зокрема, недосконалість виборчого законодавства, проблеми, з якими зіткнулася Україна на попередніх виборах, а також містяться основні рекомендації Сенату відносно проведення майбутніх виборів.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування