Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Хороший губернатор" Кравченко довів область до жахливого стану

Субота, 16 лютого 2002, 16:16
Президент України Леонід Кучма не задоволений соціально-економічним станом Херсонської області.

Виступаючи в суботу на виїзному засіданні Кабінету міністрів у Херсоні, глава держави підкреслив, що засідання пов'язане з "важливою роллю" цього регіону, зазначивши, що "роль є, а завдання виконується недостатньо ефективно".

Зокрема, зі слів президента, повільно долаються "структурні перекоси" у господарстві області. Знос основних фондів перевищив половину їх вартості, протягом трьох років у регіоні відсутня інноваційна діяльність, відзначив президент. Він також підкреслив, що здає позиції суднобудівна сфера та інші галузі, що є обличчям регіону.

Зі слів президента, незадовільним є і стан енергетики області, зокрема, розрахунки за електроенергію. Кучма зазначив, що борги у "Херсонобленерго" за минулий рік зросли на 37%. Крім того, Херсон і область є фактично єдиним регіоном України, де спостерігається спад у легкій промисловості.

Кучма також підкреслив, що у регіоні не вживаються заходи для "зміцнення аграрного сектора", зокрема, на 10 списаних комбайнів припадає один новий. Він підкреслив, що більшість підприємств області є збитковими. Крім того, у регіоні спостерігається високий рівень бартеризації, а у сільському господарстві Херсонської області рентабельність "вдвічі нижча", ніж по Україні.

Президент також відзначив незадовільне управління державними фінансами і бюджетну дисципліну у регіоні. Зокрема, з його слів, держава списала Херсону 200 млн. грн. боргів. "На 60% виросла прострочена кредиторська заборгованість", - сказав Кучма, підкресливши, що у минулому році область лише на 72% виконала держбюджет.

Крім того, Кучма не задоволений розв'язанням соціальних проблем регіону. "Соціальна сфера фінансується з місцевого бюджету за залишковим принципом", - сказав він, зазначивши, що у регіоні істотно збільшилася бідність, прибутки однієї третини населення "наполовину нижчі прожиткового мінімуму", середня зарплата частини населення менша, а ціни на продукти вищі, ніж загалом по Україні.

До того ж, у Херсонській області спостерігається порушення порядку встановлення тарифів на комунальні послуги, повільно виконується указ президента з погашення боргів по зарплаті, росте безробіття, підкреслив Кучма.

Він також відзначив недоліки у роботі правоохоронних органів регіону. Зокрема, зі слів президента, міліція "недостатньо" працює над розслідуванням злочинів, зокрема, економічних, спостерігається затягування розгляду карних справ.

Херсонську обласну державну адміністрацію очолює колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко.

А ось він на думку Кучми, хороший губернатор. Під час візиту Кучма зазначив, що глава Херсонської обласної адміністрації Юрій Кравченко є хорошим губернатором і, незважаючи на короткий час перебування в цій посаді, вже зміг змінити ситуацію в області на краще.

"Ситуація на Херсонщині змінюється. Губернатор показав свою професійність", - сказав глава держави в інтерв'ю журналістам в Херсоні у суботу за підсумками проведеного виїзного засідання Кабінету міністрів.

Хоч на засіданні уряду звучала критика соціально-економічного становища області, судячи зі всього, мова йшла не про результати діяльності нового губернатора. Зі слів Кучми, владі "легше допомагати" тому, хто працює.

"Херсонщину вважали "червоним краєм, я хочу, щоб він зробив його жовто-блакитним", - сказав Кучма.

Президент зазначив, що у ході поїздки люди дякували йому за такого губернатора.

Говорячи про колишнього керівника області Олександра Вербицького, призначеного радником президента, Кучма сказав: "Кожному свій час, і у свій час своя посада", додавши, що колишній губернатор не дуже добре працював з кадрами.

У той же час, президент назвав Вербицького професіоналом і сказав, що він "залишається в обоймі".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування