Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Олбрайт приїхала до України як до "друга". Однак Кучму це не врятувало

Неділя, 17 лютого 2002, 14:40
Керівник Національного демократичного інституту, колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт "єдиною метою" свого приїзду називає "оцінку передвиборчих процесів і передвиборчого спектра в Україні".

Олбрайт "рада", що приїхала за півтора місяця до виборів, оскільки це дасть можливість "здійснити деякі поліпшення". "Я бачу деякі проблеми і явища, які мене непокоять", - заявила Олбрайт на прес-конференції в неділю.

"У мене відбулася відкрита дискусія з українськими посадовими особами, - відповіла Олбрайт на питання про реакцію керівництва України на її зауваження. - За час перебування у владі я виявила себе як відкритий політик і зараз я не втратила цю рису. Я думаю, вам треба спитати у президента Кучми, якою була його реакція".

На питання про учасників виборів, які частіше за інших порушують передвиборні норми, Олбрайт відповіла: "Досить очевидно, які партії можуть скористатися адмінресурсом".

"Я не можу виступати від імені уряду США, однак американські організації чітко спостерігають за виборами в Україні і за їх результатами будуть судити, якою країною є Україна", - додала вона.

"Я вважаю себе другом України, зацікавленим в чесних і прозорих виборах. Демократична еволюція в Україні важлива не тільки для її громадян, але і для всього регіону. Вважаю, що Україні дуже важливо бути частиною Європи", - додала вона.

"Ті коментарі, які я даю в Україні, робляться з добрими намірами, з побажанням Україні бути демократичною і відкритою країною і увійти до співтовариства демократичних країн світу і Європи".

Кажучи про хід розслідування справ про вбивство українських журналістів Георгія Гонгадзе і Ігоря Александрова, Олбрайт підкреслила, що "повне розслідування" подібних справ "на користь будь-якої країни і громадян будь-якої країни". "Як колишній держслужбовець і як звичайний громадянин, я хочу сказати, що свобода преси, різноманітність ЗМІ і думок у них є абсолютно істотним і важливим чинником для демократії. Важливо, щоб люди розуміли роль преси і ЗМІ, оскільки ЗМІ є наріжним каменем демократії", - додала вона.

Олбрайт представила звіт за підсумками роботи місії Національного демократичного інституту з рекомендаціями урядовим структурам. За її словами, цей документ отримають представники влади України.

УП

Читайте також:

NDI: Вибори-2002 під знаком заляканої преси та адмінресурсу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування