Західна преса виявила ще одного торгівця українською зброєю?

Понеділок, 18 лютого 2002, 18:17
Російського бізнесмена Віктора Бута звинувачують у продажу Талібану зброї, яка, можливо, походила з України. Про це у останньому числі повідомляє британська газета The Sunday Times.

"Огрядний бізнесмен, який прибув в Остендський аеропорт, щоб звернутися до бельгійських властей з приводу заснування авіакомпанії з перевезення вантажів, був абсолютно звичайним. Він представився як Віктор Бут, колишній офіцер радянських військово-повітряних сил, який має легальний бізнес вантажних авіаперевезень у Африці.

Бут керував цілим флотом літаків із Остенду та пізніше з Об'єднаних Арабських Еміратів. Вважається, що він постачав зброю Талібану, використовуючи свої зв'язки в Україні, Росії та Болгарії. Згідно із джерелом в ООН, вантажні літаки Бута також перевозили опіум з Афганістану на зворотньому шляху", - цитує The Sunday Times українська служба Бі-Бі-Сі.

Бут завдяки своїм зв'язкам з радянськими військовими та спецслужбами брав зброю на збанкрутілих збройових заводах Східного блоку; таким чином Бут швидко перетворив Остендський аеропорт у всесвітній опорний пункт контрабанди зброї, звідки велися поставки в найкривавіші гарячі точки в Африці.

"Найбільш серйозні докази причетності Бута до Талібану та аль-Каїди було зібрано британською розвідкою МІ-6, яка стежила за його діяльністю та намагається її припинити.

Постачання зброї Талібану, за деякими підрахунками, збагатило Бута на п'ятдесят мільйонів доларів.

Цей бізнес починався з малого. Коли Бут уперше прибув до Остенду, у нього був один вантажний літак Іл. Зараз під його контролем - приблизно 60 літаків, у тому числі найбільший приватний флот вантажних літаків "Антонов"; на нього працюють близько двох з половиною сотень людей.

В порушення ембарго, встановлених Сполученими Штатами, його флот важких вантажних літаків радянської ери постачав зброю повстанцям у Сьєрра-Леоне, силам "УНІТА" в Анголі та екстремістським бойовикам із племені гуту, відповідальним за геноцид в Руанді.

За інформацією доктора Равана Фархаді, постійного представника Афганістану в ООН, окрім зброї, перевезення включали цианід та інші токсичні хімікалії, куплені в Німеччині, Чеській Республіці та Україні", - ідеться у матеріалі The Sunday Times.

Читайте також ще одну статтю про Віктора Бута у суботньому номері Los Angeles Times:

Al Qaeda Linked to Russian Arms Broker

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування