У фіаско в біатлоні винні грип та тренери

Вівторок, 19 лютого 2002, 11:35
Саме такі висновки можна зробити після інтерв'ю президента федерації біатлону України Володимира Бринзака. Так, за словами головного біатлоніста країни, українкам завадили успішно виступити хвороби та розбіжності між двома тренерами лідера збірної Олени Зубрилової.

"Передусім я хочу розкрити деякі причини, які передували нашому невдалому виступу, розпочав Володимир Бринзак. Ще у вересні я говорив, що ми дуже побоюємося хвороб наших спортсменок. На жаль, сталося саме те, чого менше за все хотілося. У січні, після перельоту з Європи в Америку, вся команда захворіла грипом. Нам допомагала Лариса Барабаш-Темпл, яка привезла нам американські препарати для лікування спортсменів. Вся команда почала приймати ці таблетки, і, можливо, це також позначилося на результаті. До того ж перед Олімпіадою ми бачили, що розраховувати можна тільки на Зубрилову. Що з нею сталося? Це інше питання.

Олена потрапила під перехресний прес двох тренерів - Бондарука і Зубрилова, які не сприймають методи один одного. Коли Олена після індивідуальної підготовки включилася в командну, у тренерів почалися розбіжності, які дуже впливали і на Олену. І коли ми вже тут побачили, що за день до старту наш лідер в стресовій ситуації після чергової розмови з наставниками, ми вирішили, що буде кращим, якщо на час Олімпіади ми відсторонимо їх від роботи саме з Зубриловою. Підкреслюю, з Оленою, а не з командою.

Федерація не ставить питання про звільнення названих фахівців. За чотири роки ми всі побачили підсумки роботи. Було підготовлено декілька чемпіонок світу, призерів чемпіонатів світу, завойовані 70 медалей на Кубку світу. Так що в кваліфікації тренерів ніхто не сумнівається. Однак були допущені помилки, за які наставники повинні понести покарання, але не таке суворе, як звільнення. Адже завтра вони можуть розпочати працювати, скажемо, зі збірної Польщі, яка буде завойовувати медалі. Саме так сьогодні сталося з болгарською збірною. Її тренує Василь Мукшин, від послуг якого ми в свій час відмовилися, а сьогодні Ніколішина стала третьою в гонці переслідування. Мастильником збірної Білорусії є також наш фахівець. Так що розкидатися тренерами не варто. Ми приїдемо в Київ, розберемося, проведемо аналіз і тоді вирішимо, хто якого покарання заслуговує", сказав Бринзак.

Окрім того на засіданні українського штабу в Солт-Лейк-Сіті, де і виступив президент ФБУ, були підведені підсумки першої неділі Ігор для українців. Як повідомив журналістам президент МОК України Іван Федоренко, українські спортсмени поки що виступають в міру своїх сил, якщо не враховувати, звичайно, повної невдачі в жіночому біатлоні. Саме на Зубрилову та її подруг була зроблена головна ставка, однак надій дівчата не виправдали. Задоволені наші керівники виступом Романа Лейбюка, який посів 12-е місце в чоловічій гонці переслідування, і результатами українських лижниць.

Виступ Лілії Лудан, яка посіла шосте місце в санях, був визнаний дуже успішним, як і результат фристайліста Станіслава Кравчука, який потрапив до фіналу. Безумовно поки що результат Лудан є кращим для українців на XIX Олімпіаді і потрібно віддати їй належне, але якщо керівники українського спорту будуть стільки приділяти уваги непризовим місцям, то напевно на наступних зимових Іграх, українцям як і індійцям буде за щастя потрапити в першу тридцятку.

Одночасно президент МОК визнав, що були допущені деякі помилки в розвитку фристайла в країні, внаслідок чого багато українських тренерів переїхали в сусідню Білорусію і тепер наші сусіди добилися значного прогресу у цьому виді спорту.

На останок відзначили керівники української делегації на Олімпіаді й виступ хокейної збірної України, яка фінішувала на 10-му місці. На думку Івана Федоренко, розгромний результат поєдинку з латишами був викликаний тим, що команду не вдалося налаштувати на цей матч.

За інформацією газети "Команда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування