Нікому, крім своїх, Кучма не дозволяє спілкуватися з Москвою

Вівторок, 19 лютого 2002, 15:56
Президент України Леонід Кучма "монополізував контакти українських політиків з Росією, що негативно відбивається на двосторонніх відносинах", вважає директор Інституту політичних досліджень Сергій Марков.

На його думку, "така одноканальна співпраця є заручником внутрішніх українських політичних інтриг, а також суперечить ідеї року України в Росії, тобто створенню багаторівневих контактів двох країн без єдиного регулюючого центра".

В інтерв'ю журналістам Марков зазначив, що після нейтралізації непримиренних опонентів півтора року тому і формування єдиної пропрезидентської партії Кучма став "повністю домінувати в українському політичному просторі".

"Зокрема, оскільки найважливішою внутрішньополітичною проблемою України є стосунки з Росією, йому вдалося стати монополістом руху у бік Москви, він ніби його приватизував, і лише одне опозиційне угрупування - комуністи - насмілюється діяти у цій сфері без згоди президента", - сказав Марков.

Негативним моментом політолог вважає і те, що Кучма "користується величезним впливом у Москві, і йому вдається контролювати контакти своїх підданих, одночасно мов би диригуючи московськими політиками, даючи їм сигнали про те, з ким зустрічатися потрібно, а з ким ні".

Цю думка поділяє і директор Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень, депутат Держдуми В'ячеслав Ігрунов, зі слів якого "плюралізм у політиці проявить набагато більш міцне зближення наших країн, ніж зближення, яке визначається волею однієї або двох осіб".

Вважаючи, що політика Кучми "більш-менш прийнятна для Росії, принаймні, протягом останнього року", політолог разом з тим назвав помилковим уявлення про те, що "Росія є для України одним з можливих партнерів нарівні з Польщею і Сполученими Штатами".

Тим часом, за переконаннями Ігрунова, Росія - це "головний економічний, політичний і культурний партнер України, а шлях України в Європу лежить тільки через Росію". "У цьому значенні, - вважає політолог, - недостатня оцінка Кучмою російського чинника заважає йому зробити трохи більше рішучих кроків у напрямку до зближення наших країн".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News