Методика відбілювання режиму. Варіант перший, не останній

Середа, 20 лютого 2002, 14:38
День, який так спокійно почався, раптово отримав несподіване продовження. У вівторок, приблизно о 14:30 я відвідав компанію BEK TEK, яка розташована неподалік Вашингтона, і яка проводить експертизу плівок Мельниченка. Памела, дружина експерта Брюса Кеніга, зустріла мене і була дуже засмучена.

За її словами, вранці їй подзвонив такий собі "Сергій з Канади", який розповів ось що.

У четвер, 19 лютого, інтернет-газета "Українська Правда" опублікувала статтю Петра Лютого, в якій цей самий Лютий поливає брудом Брюса Кеніга й обмовляє його експертизу і професійну репутацію. "Сергій", за його словами, здогадувався, що Брюс Кеніг українською не читає, а тому вирішив донести йому "правду".

На підтвердження своєї розповіді Памела передала мені докладну стенограму своєї розмови з "Сергієм", яку вона, як досвідчена секретарка веде на всіх важливих бесідах. Вона також попросила "Сергія", щоб він детально виклав своє повідомлення електронною поштою. Пройшло вже декілька годин, а від нього нічого немає.

Чи варто пояснювати, що розповідь Памели Кеніг ввела мене у стан, близький до сказу - мене, звинуватили у брехні і наклепі. Таке у журналістському середовищі США і Канади не прощається (щодо України не знаю).

Памела з цікавістю стежила за моєю реакцією. Я швидко набрав на комп'ютері інтернет-адресу "Української Правди" і показав свою статтю під заголовком "Чергове випробування правдою", на яку посилався "Сергій" (добре, що УП перекладає свої матеріали англійською). Ось та "брехня", яку, згідно невідомому "Сергію", я вилив на невинну голову Брюса Кеніга на сторінках УП:

Керівник експертизи Брюс Кеніг за контрактом є консультантом ФБР і зі своєю командою проводить для Бюро найбільш складні експертизи аудіо- і відеоматеріалів. За його плечами приблизно 14 тисяч експертиз, а також більше 300 виступів в якості експерта у різних судових інстанціях США і Європи, де його експертні висновки незмінно визнавалися правильними. Зараз він є експертом Карного Трибуналу ООН по колишній Югославії.

Як відомо, попередня експертиза Кеніга плівок Мельниченка, в яких мова йшла про Георгія Гонгадзе, викликала болючу критику з боку ряду підконтрольних режиму Кучми ЗМІ. Свої дві копійки у "розвінчання" Кеніга вставили і деякі особи без певного роду занять і з незрозумілою обізнаністю в області акустичних досліджень, які невідомо звідки взялася. Все це виглядало як "наш отлуп" американському експерту.

Мені вдалося зустрітися з Брюсом Кенігом, і насамперед я попросив його прокоментувати критичні висловлювання стосовно експертизи з боку ряду українських журналістів (українські експерти з акустики з цього приводу сидять тишком нишком).

Моє питання дещо здивувало експерта. Ретельно підбираючи слова, він попросив передати "критикам" в Україні, що акустика - це наука, і займатися нею повинні люди з відповідною освітою і досвідом практичної роботи. Кеніг упевнений, що плівки Мельниченка монтажу не зазнавали, і готовий довести це у судах будь-якої юрисдикції та інстанції, куди і запрошує своїх критиків. Витрачати час на дискусії з дилетантами на сторінках газет Кеніг не вважає за потрібне.


Уважно прочитавши статтю, Памела здивовано подивилася на мене: "Але де тут брехня і наклеп? Тут же все правильно". Взявши у неї телефон "Сергія" і стенограму його бесіди, я пообіцяв розібратися у цій справі.

Тут потрібно пояснити дві речі. У США і Канаді існує певний журналістський етикет. Згідно етикету, жодному американському або канадському журналісту навіть у голову не прийде нашептати комусь на вушко, що інший журналіст звів наклеп. Це не тільки етичне, але і глибоко юридичне питання. У Канаді існує британська система права, за якою наклеп карається досить швидко і суворо. У зв'язку з цим вчинок "Сергія з Канади" мене просто спантеличив.

Зваживши всі можливі варіанти, я вирішив, що це або зелений "щелкопер", який тільки робить тільки перші кроки у журналістиці і не знає існуючих правил, або ж вбогий провокатор-самогубця, якому все одно нема чого втрачати.

Як довели подальші події, в обох випадках я помилився.

Подзвонивши "Сергієві" до Канади, я представився: "З вами говорить Петро Лютий". На тому кінці лінії хтось похлинувся і попросив передзвонити хвилин за п'ять. Я передзвонив. Цього разу "Сергій" був зібраний і готовий до бесіди. Це виявився ні хто інший, як Сергій Кичигін, редактор українського "Еженедельник 2000".

Не відкладаючи справу у довгий ящик, я зачитав йому стенограму його розмови з Памелою Кеніг, яку вона мені передала. При цьому я процитував наступне звинувачення, яке, згідно зі стенограмою, Сергій висунув на мою адресу: у статті, опублікованій в "Українській Правді", Петро Лютий "обмовляв експертизу Брюса Кеніга і його професійну підготовку".

Моє питання пану Кичигіну було простим і коротким: "Ви це говорили Памелі Кеніг?" Як виявилося, мій співрозмовник навіть не зрозумів, що її звуть Памела, але щодо змісту розмови був гранично конкретний. З його слів, він ніколи і нікому не говорив нічого поганого про Петра Лютого. Йому і в голову не прийшло б звинувачувати мене у брехні. Він особисто абсолютно впевнений у правдивості моїх статей. У офісі BEK TEK його невірно зрозуміли у зв'язку із сильним шумом на телефонній лінії.

Залишаю на суд читача, наскільки таке пояснення гідне головного редактора відомого тижневика. Але дати пану Кичигіну шанс я все ж погодився: він урочисто пообіцяв, що негайно подзвонить Памелі Кеніг і вибачиться за "непорозуміння, яке виникло".

Прочекавши до восьмої вечори, я подзвонив Брюсу Кенігу. Жодних дзвінків або електронних повідомлень від Сергія Кичигіна у BEK TEK більше не надходило. Памела Кеніг ще раз рішуче підтвердила, що Кичигін сказав їй саме те, що вона зафіксувала у стенограмі.

Що можна сказати з цього приводу? Якби Кичигін подзвонив у BEK TEK, я б забув про інцидент. Він цього не зробив. Тобто він збрехав. У зв'язку з цим ні у мене, ні у представників BEK TEK не залишилося жодних сумнівів, що він брехав і "до того": Памелі Кеніг про "наклепника" Лютого, і мені. Лютому, про те, що все це - результат шумів у телефонній трубці. Якщо ти один раз збрехав, хто тобі повірить?

Професійна репутація у Північній Америці коштує дуже дорого. І я збираюся захистити свою репутацію через суд. Тож нехай "Еженедельник 2000" готується.

Той, хто прагне знань, може без великих зусиль з'ясувати, хто стоїть за цим виданням. Я читав статті Сергія Кичигіна і віддаю належне його інтелекту. Важко повірити, що він сам, за своєю ініціативою, став би вдаватися до так грубих методів. Це методи не професіонала, а наляканого дядька з найближчого оточення "гаранта". Кичигіну дали команду, він відповів "Есть!" Тепер ми з'ясуємо, хто таку команду давав.

Крім наклепу, вчорашній пірует Кичигіна має ще одну юридичну кваліфікацію. Останні події навколо компанії BEK TEK свідчать про те, що режим Кучми намагається вчинити тиск на Брюса Кеніга, експерта, який підтвердив автентичність плівок Мельниченка. Грати в Америці у таку гру можуть тільки божевільні. Це явна ознака того, що правлячий режим наляканий.

Це вони у Києві можуть надувати щоки неначе нічого не трапилося, а експертиза Кеніга - "всього лише ще один папірець". Тут, у США, після виходу першої експертизи з епізодів про Гонгадзе, телефон BEK TEK не змовкає протягом доби. За словами Брюса Кеніга, ні з чим подібним він не зустрічався навіть тоді, коли аналізував плівки відомої справи Моніки Левінські.

У зв'язку з цим, щоб зняти всі питання про можливість інтерв'ю Брюса Кеніга українським ЗМІ, я можу від його імені повідомити наступне.

Брюс Кеніг - експерт, а не піарщик. Експертизу плівок Мельниченка він робить не для пропагандистського галасу, а для суду. Він упевнений, що досліджені ним плівки монтажу не зазнавали, і готовий обговорювати всі питання, пов'язані з його експертизою, у суді. Чому у суді? Та тому що у суді, на відміну від ЗМІ, розмова буде мати професійний характер, і у ній будуть брати участь тільки професіонали. За його переконанням, тільки професійний підхід до цієї справи дозволить народу України нарешті дізнатися правду.

Переводячи цей пасаж на звичну для Банківської мову, виходить так: пургу гнати більше не вдасться, а за базар комусь відповісти доведеться.

Окреме звернення до підконтрольних режиму ЗМІ. Не обривайте телефони BEK TEK з проханнями про інтерв'ю. Їх не буде. Повторюю ще раз: не буде. Якщо з'являться "ділові пропозиції", прохання звертатися до приймальні ФБР. Там чекають.

PS. Тільки відправив я цю статтю у Київ, як отримав від Брюса Кеніга повідомлення, яке йому все ж послав Сергій Кичигін. Цей документ вартий того, щоб його процитувати.

Dear Mrs. Koenig,
> I would like to sincerely apologize to you if you have misunderstood
> me. I have just spoken with Mr. Luty and we have worked out this
problem. English is my second language and what seems right in
>Ukrainian sometimes is wrong in English. Thus, I would like to
> explain what I meant.
>Mr. Luty has not damaged the reputation of your husband in his
> articles.
>However, the internet newspaper that has published his articles and
>some other internet news sources and regular newspapers indubitably
>use the name of your husband and the conclusion of his analysis of the Melnichenko tapes for their own purpose. Some of them create an
>allusion that company BEK TEK supports all allegations against Mr.
> Kuchma (some of them very serious) and try to use the reputation of
> BEK TEK as а base for any and all accusations against Mr. President.
> I believe, that analysis of such expertise should be used in court and
> n'ot be the propagandistic tools in politics. And because the name of
> your husband and his company is being used in such а way I allowed
> myself to say to you that his reputation is being misused.
> Once more, I would like to offer my sincere apology for the
> misunderstanding..
> To this letter I attach two letters for Mr. Koenig and а couple of
> articles supporting my view of this situation.
> Sincerely yours,
> S. Kichigin
> Editor-in-chief and publisher
> West Vancouver B.C.. .
> Canada
> skichigin@shaw.ca

(Шановна місіс Кеніг,

Я прошу Вас прийняти мої щирі вибачення, якщо Ви мене неправильно зрозуміли. Я щойно поговорив з паном Лютим, і ми з ним розібралися у цьому питанні. Англійська - моя друга мова, і те, що звучить правильно українською, неправильне англійською. Тому я хотів би пояснити, що я мав на увазі.

Пан Лютий не завдав збитку репутації Вашого чоловіка у своїх статтях. Однак, інтернет-газета, яка опублікувала його статті, і деякі інші новинні інтернет-ресурси, а також звичайні газети безперечно використовують ім'я Вашого чоловіка і результати його аналізу плівок Мельниченка у своїх власних цілях. Деякі з них створюють ілюзію, що компанія BEK TEK підтримує всі звинувачення на адресу Кучми (деякі з них дуже серйозні), і намагаються використати репутацію BEK TEK як основу для всіх і кожного конкретного звинувачення на адресу президента.

Впевнений, що аналіз такої експертизи повинен використовуватися у суді, а не як інструмент пропаганди у політиці. І оскільки ім'я Вашого чоловіка і його компанії використовується таким чином, то я дозволив собі сказати Вам, що тут мають місце зловживання його репутацією.

Ще раз, прошу прийняти Вас мої щирі вибачення за це непорозуміння.

До цього листа додаю два листи, адресованих пану Кенігу і декілька статей, які підтверджують мій погляд на цю ситуацію.

Щиро Ваш, С.Кичигін
Головний редактор і видавець
Західний Ванкувер, Британська Колумбія, Канада)


Сподіваюся, процитувавши цей лист, я знімаю питання про те, чи знає мене Брюс Кеніг. І все було б нормально, і заспокоївся б я на цьому. Але! Я з дитинства не люблю лицемірства.

Довелося направити пану Кичигіну відповідь. Наводжу практично повністю, щоб уникнути можливих непорозумінь

Mr. Kichigin,

Bruce Koenig just forwarded me your email. Unfortunately, it's late. I have been waiting until 8:00 PM and then wrote my story on this incident. I'd like to give you а credit. Unlike other reps of Kuchma's regime, you have brains and you know how to use them. Reading you message to Bruce Koenig I nearly cried imagining poor President of Ukraine besieged by hostile and omnipotent opposition mass media, which is waging а propaganda war against him, poor and innocent sheep. Yet, it will not work with me.

I know that the bulk of mass media in Ukraine is controlled by the president and his men, that the opposition cannot get access to the TV during the electoral campaign, that tax police is used against those who are not good enough to the regime. And I know pretty well how the President used all might of the government machine to cover up Gongadze case. In other words, I know Ukraine too well to understand that you, as an intelligent person, deliberately try to mislead Mr. Koenig. And until I am in Washington D.C., "this kind of poor Kuchma" campaign will not work here.

I spoke with Bruce Koenig just an hour ago. His position is this: no interviews to mass media. All questions will be answered in court. With this I return your attachments back. Please do not bother Mr. Koenig anymore, to the extend when it will amount to а legal issue.
Best regards, Peter Lutiy

(Пане Кичигін,

Брюс Кеніг щойно переслав мені Ваш email. На жаль, вже пізно. Я чекав до 8:00 вечора, а потім написав свою версію цього інциденту.

Але я хотів би віддати Вам належне. На відміну від інших прибічників режиму Кучми, у Вас є мізки, і ви вмієте ними користуватися. Читаючи Ваше послання Брюсу Кенігу, я ледь не розридався, уявляючи бідного президента України, якого допікають злісні і здатні на все опозиційні ЗМІ, які ведуть пропагандистську війну проти нього - бідної невинної овечки. Але зі мною цей номер не пройде.

Я знаю, що основна маса українських ЗМІ контролюються президентом і його людьми, що під час виборчої кампанії опозиція не може отримати доступ до ТВ, що податкову поліцію використовують проти неугодних режиму. І я чудово знаю, що президент використав всю потужність урядової машини, щоб прикрити справу Гонгадзе. Іншими словами, я дуже добре знаю Україну, щоб розуміти, що Ви, як розумна людина, свідомо намагаєтеся збити пана Кеніга з пантелику. І поки я у Вашингтоні, кампанія "бідний Кучма" тут не пройде.

Годину тому я розмовляв з Брюсом Кенігом. Його позиція така: жодних інтерв'ю мас-медіа. На всі питання він відповість у суді. З цим я повертаю Ваші додатки назад. Будь ласка, більше не турбуйте пана Кеніга, поки це не стане предметом судового розгляду.

З найкращими побажаннями, Петро Лютий.)


На закінчення спеціально і ще раз для підконтрольних режиму Кучми ЗМІ: жодного інтерв'ю експерта плівок Мельниченка для вас не буде. Приходьте у суд. Там про все дізнаєтеся. Ви вірно служите корупційному режимові. Ви забрехалися так само, як і він, і вам ніхто не вірить (тих, хто вагається, прошу ознайомитися з опитуваннями населення).

Ви думаєте, що все продається і купується. Зараз ви дізнаєтеся, що це не так. Є такі країни і люди, з якими такі штучки не проходять.

Маю честь, Петро Лютий

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування