Литвин може відпочивати. Нехай випередить спочатку СДПУ(О)

Четвер, 21 лютого 2002, 13:56
Литвину не пощастило. Його необачна заява про соціологію, яка є "проституткою" викликала шквал негативної реакції серед тих, кого він обізвав. Соціологам нема чого виправдовуватися - вони не хочуть і не можуть собі дозволити приписати проурядовому блоку "За єдУ" зайвих 10%. За що і страждають.

Останні соціологічні опитування, причому абсолютно різних незаангажованих соцслужб показують, що хоч цей блок і є "прохідним", але до "омріяних" 10-15% він істотно не дотягує.

Більш того, соціологи констатують падіння рейтингу цього блоку навіть в їх вотчині - східній Україні і, зокрема, на Дніпропетровщині.

Проте за всіма соціологічними опитуваннях дуже сильно виросла популярність СДПУ(О). Зараз вони, потіснивши "Жінок…" і "харчоблок", стрімко вийшли на третє місце після комуністів і блоку Ющенка, які одноосібно лідирують . Соціологи пояснюють "ривок" об'єднаних соціал-демократів вдалою рекламою на телебаченні.

Хто лідери?

Якби вибори відбулися найближчої неділі, у парламент точно пройшли б 6 партій. За даними опитування, проведеного фірмою "Социс" і фондом "Демократичні ініціативи":

Блок Ющенка -18%,
комуністи - 18%,
СДПУ(О) - 8,5%,
Зелені - 7%,
"За єдУ" - 5%,
"Жінки…" - 5%.

3% набирає блок Юлії Тимошенко, по 2% - Соцпартія і блок Наталії Вітренко.

За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології до парламенту впевнено проходять 5 партій, причому "за бортом" може залишитися "За єдУ".

Компартія - 19,2%,
Блок Ющенка - 18,8%,
СДПУ(О) - 7,7%,
Зелені - 6,1%,
"Жінки…" - 6%

Теоретичні шанси потрапити до парламенту за даними КМІС мають ще 3 блоки:

"За єдУ" - 3,9%
Блок Мороза - 3,4%,
Блок Тимошенко - 3,4%

"Социс" визначив і тих, кого менше за всіх знають виборці. Лідером "антирейтингу" виявилися КОП, піарщики яких проте переконані, що зможуть прорвати інформаційну блокаду за 20 днів до виборів.

КОП не знають 79% опитаних, блок "Проти всіх", не дивлячись на епатажні акції, - 77%, Російський блок - 72%, "Райдугу", які сподівалися на наркоманів і особистостей з невизначеною статевою орієнтацією, - 59%, Чижа і його Компанію - ВІЛ "Справедливість" - не знають 58%.

Що робити з двійниками?

Соціологи стверджують, що країна "знає своїх героїв", а виборця не так легко обдурити, підсунувши йому "двійника".

По даним "Социса" більше половини опитаних (51%) негативно ставляться до висування тезок, ще 35% до цього абсолютно байдужі, тільки 2% підтримують цю ідею.

Приблизно так само розподілилися антипатії до створення блоку "За Ющенка" на чолі з Олександром Ржавським й тезкою екс-прем'єра. 47% назвали це "неприпустимим", 31 % заявили, що їм все одно, і тільки 3% відповіли, що "існування такого блоку цілком нормальне".

Кому ми довіряємо?

За місяць майоріння на всіх телеканалах виграв тільки Литвин. Його тепер почали пізнавати частіше. Якщо у січні його зовсім не знали 43%, то зараз тільки 29%.

Соціологи нарешті з'ясували, як змінився рейтинг і рівень довіри до політиків після касетних скандалів. До речі, 90% українців чули про касетні скандали.

Найбільше постраждав рейтинг Кучми - у 37% людей ставлення до нього внаслідок скандалів погіршилося, у 48% залишилося без змін.

Морозу дісталося трохи менше - його стали менше любити 29%, але 50% не змінили свого ставлення до нього.

До Юрія Кравченка гірше почали ставитися 24%, до Литвина - 17%, до Олександра Омельченка - 20%.

Цікаво, що Ющенко - єдиний, хто хоч щось виграв від скандалів 10! % опитаних навіть поліпшили своє ставлення до нього, 53 % - не змінили, але все ж 20% стали думати про нього гірше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування