Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Таємниця вбивства по-українськи

Четвер, 21 лютого 2002, 14:04
Оприлюднення записів Миколи Мельниченка, зроблених в кабінеті президента України Леоніда Кучми, викликало хвилю невдоволення в країні та привело до міжнародної ізоляції України. Парламент вимагав крові, а позиція Кучми зимою 2000-2001 рр. здавалася дуже слабкою.

Спочатку Кучма заперечував автентичність плівок, однак неправдивість такого твердження була швидко доведена іншими політиками, які бували в кабінеті Кучми та впізнали свої голоси на плівках. Коли з'ясувалося, що сумнівів в автентичності плівок ні у кого немає, Кучма змінив лінію, заявляючи, що записи, мовляв, справжні, але склеєні, щоб брехливо звинуватити його в скоєнні злочинів. Тепер з'явилося спростування і цього аргументу. Автентичність та цілісність плівок була підтверджена експертами ФБР.

Згідно із законодавством США, плівки тепер можуть використовуватися в будь-якому суді як доказ. Ось тільки плівки будуть використані в слуханнях по справі Лазаренка, Кучма більше не зможе відвідувати США. Дослідження, яке провели експерти ФБР відкинуло будь-яку імовірність того, що записи було змонтовановано або що вони зазнавали змін. Правдоподібність свідчень Мельниченка також підтвердилася ще й тим, що він пройшов організований ФБР тест на детекторі брехні.

Що це буде значити для подальшої долі Кучми? Український парламент так і не зміг провести процедуру імпічменту в зв'язку з відсутністю відповідного законодавства. Оскільки закони, прийняті парламентом, мають бути підписані президентом, будь-які законодавчі ініціативи з приводу імпічмента з боку Тимчасових слідчих комісій наштовхуватимуться на вето Кучми.

Foreign Report вже повідомляв, що в Україні ще ніколи не судили за злочини чиновників високого рівня. Починаючи з 1992 року розслідування справ українських службовців і суди по них мали місце лише в Німеччині, Швейцарії і США, але - ніколи в Україні.

Foreign Report прогнозує, що подібне, схоже, станеться і з Кучмою. Американське Міністерство юстиції зажадало, щоб Мельниченко передав йому плівки, оскільки воно планує дозволити їх використати як докази в суді, який розпочнеться в цьому році по справі Павла Лазаренка, українського прем'єр-міністра в 1996-1997 рр.

Близькі та злочинні відносини між Лазаренком і Кучмою існували починаючи з 1993 року, коли Кучма був прем'єр-міністром, а Лазаренко був губернатором його рідного регіону - Дніпропетровської області. У 1996 році Кучма привіз Лазаренка в Київ, призначив його прем'єром і нагородив двома державними орденами. Лазаренко заробив величезні гроші, перепродуючи російську електроенергію та монополізувавши контроль над її розподілом в Україні через Єдині Енергосистеми України, якими керувала його партнер по бізнесу Юлія Тимошенко.

Їх відносини зіпсувалися, коли Лазаренко пішов з поста прем'єра, тому що Кучма був незадоволений тим, як відбувався розподіл незаконного прибутку від продажу електроенергії. Лазаренко пішов і створив власну політичну партію "Громада", яка задекларувала свою опозиційність до Кучми і набрала 4,7% голосів на виборах 1998 року, посівши, таким чином, досить велику кількість місць в новообраному парламенті. Кучма розлютився й примушував Раду позбавити його імунітету. Однак, щоб не судити його в Україні, оскільки ця справа спровокувала б обвинувачення в здійсненні злочинів і на адресу багатьох інших чиновників, включаючи Кучму, Лазаренку було дозволено залишити Україну в 1999 р.

Адвокати Лазаренка хочуть отримати доступ до записів Мельниченка, оскільки одна з ліній захисту буде стосуватися того, що Лазаренко міг здійснювати злочини і займатися відмиванням грошей тільки за підтримки Кучми і інших українських держслужбовців високого рівня.

Згідно з твердженнями Мельниченка, докази цієї таємної змови містяться в його записах. Нові злочини спливуть на поверхню під час суду, оскільки на плівках присутні й інші свідоцтва. Мельниченко стверджує, що там йдеться про фальсифікацію виборів, широку корупцію і продаж зброї, про останню Foreign Report вже писав. Ті частини записів, які досліджували експерти ФБР, потенційно можуть виявитися особливо небезпечними.

Йдеться про розмову, яка відбулася між Кучмою, Міністром внутрішніх справ Юрієм Кравченком і главою адміністрації президента Володимиром Литвином. Кучма зажадав, щоб Кравченко потурбувався про журналіста Георгій Гонгадзе, що викликав занепокоєння. Гонгадзе був викрадений 16 вересня 2000 року, а його тіло без голови знайшли два місяці по тому. Гонгадзе знаходився під наглядом оперативників Кравченка протягом декількох місяців до викрадення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування