Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українських та російських лижниць дискваліфікували

П'ятниця, 22 лютого 2002, 11:43
У жіночій естафеті в лижних гонках 4x5 км українську та російську команду дискваліфікували, заборонивши спортсменам стартувати. Причиною такого рішення стала наявність в крові українки Ірини Терелі та росіянки Лариси Лазутіної підвищеної норми гемоглобіну.

В відділі Держкомпспорту України з зимових видів спорту, у коментарі для Champion.com.ua відзначили, що підвищена норма гемоглобіну в крові спортсмена може бути навіть природньо, якщо враховувати і той факт що змагання проходили в горах, то ймовірність цього збільшується. Поки ж офіційного рішення від української делегації на Олімпіаді, окрім здивування та деяких коментарів немає.

В той же час, про те що Тереля не може взяти участі в гонці українцям було повідомлено за 30 хвилин до старту, і за словами Президента НОК України Івана Федоренка, який взяв участь в прес-конференції з російським колегами присвяченій скандалу, збірна України була готова знайти заміну дискваліфікованій лижниці, однак не були своєчасно попереджені про те, що трапилося, а в останні хвилини не виявилося на місці людини, яка відповідає у організаторів за оформлення заміни. Однакова ситуація склалася і в російській команді.

До того ж, як сказав голова НОК, на інформаційному табло вказувалося, що українська збірна стартує, а в протоколі було записано, що не бере участі в змаганнях. Також Федоренко закликав до справедливості організаторів змагань і попросив хоч би не приховувати правду від вболівальників: якщо зняли зі змагань, так і треба писати.

Проте найгостріше події розгортаються навколо дискваліфікації в лижній естафеті, у стані російської команди, через те що саме збірна Росії була головним претендентом на "золото" в цій гонці. Так президент НОК Росії Леонід Тягачєв в інтерв'ю "Інтерфаксу" заявив, що збірна Росії залишає за собою право поїхати з Солт-Лейк-Сіті до завершення Ігор, в зв'язку з упередженим ставленням до спортсменів. "Якщо Росія не потрібна міжнародному Олімпійському руху, то вона готова організувати альтернативні Ігри", - додав він.

Він також зазначив, що подані ним протести з самого початку Ігор не розглядалися по незрозумілих причинах. У зв'язку з ситуацією, яка склалася, він також зазначив, що викликає великий сумнів об'єктивність суддівства арбітрів хокейного турніру, зокрема майбутніх півфінальних матчів США-Росія і Канада-Білорусія. Перший матч буде обслуговувати канадський арбітр, другий - американський. Тягачєв допустив, що ці люди могли отримати величезні гроші, щоб судити матчі за помилковими правилами.

Деякі російські політики також вже прокоментували скандал з дискваліфікацією декількох росіян в Солт-Лейк-Сіті. Багато хто погоджується з думкою, що в Сполучених Штатах організована навмисна травля російської збірної.

Висловили свою точку зору на дискваліфікацію лижниць і президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Жак Рогге, який з розумінням ставиться до обурення Росії, але вважає, що всі суддівські рішення на зимовій Олімпіаді в Солт-Лейк-Сіті були "абсолютно правильними". Про це він заявив в листі, направленому в четвер увечері на ім'я президента Росії Володимира Путіна.

Як підкреслив в зв'язку з цим на прес-конференції в Солт-Лейк-Сіті генеральний директор МОК Франсуа Каррар, Жак Рогге знає, що "президент Росії стурбований" і тому ухвалив рішення "висловити свої власні емоції". Він написав це послання, "щоб виразити розуміння і повідомити, що він підтримує контакти зі спортивною федерацією і що рішення були абсолютно коректними". Також в листі президент МОК закликав Росію до "прояву здорового глузду і розуміння істинної природи змагань".

Що ж під кінець Олімпіади українці, які не були помічені на п'єдесталі пошани, стали співавторами, можливо, найгучнішого скандалу XIX зимових Ігор в Солт-Лейк-Сіті в лижній естафеті. Проте в прес-службі НОК агентству Інтерфакс-Україна повідомили, що українська делегація не планує подавати офіційний протест в зв'язку з інцидентом.

За інформацією Інтерфакс-Україна& Games2002.ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування