Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американського журналіста вбили через те, що він був громадянином Ізраїля

П'ятниця, 22 лютого 2002, 13:43
Як повідомляє CNN, представники ФБР отримали відеокасету із записом страти 38-річного журналіста видання Wall Street Journal Деніела Перла пакистанськими ісламськими екстремістами.

Смерть Деніела Перла зафіксована на відеоплівці: екстремісти перерізали журналісту горло ножем. Злочинним і варварським назвав це вбивство президент США Джордж Буш, який знаходиться зараз з офіційним візитом у Китаї. "Ті, хто здійснює злочинні, варварські акти, повинні знати, що ці злочини тільки завдадуть шкоди їх цілям, лише укріплять рішучість Сполучених Штатів Америки позбавити світ від цих агентів терору", - заявив президент США.

Американці "глибоко тужать й обурені" загибеллю Деніела Перла, заявив президент США, сказавши, що дружина і батьки журналіста, а також його друзі і колеги "продовжували сподіватися" протягом декількох тижнів на те, що він буде знайдений живим.

"Нам особливо скорботно за його сина, який не народився, і який дізнається про батька тільки з спогадів інших", - сказав Буш.

Після викрадення журналіста 23 січня Перла розшукували американські спецслужби і поліція Пакистану. У ході розшуку вони арештували декількох злочинців, причетних до викрадення, включаючи лідера ісламського екстремістського угрупування "Джаіш-і Мухаммад" Ахмада Омара Саєда Шейха. Зараз у США проводиться розслідування ролі Омара Саєда у викраденні журналіста, і процес екстрадиції може початися протягом найближчих тижнів. На першому допиті він визнав, що дійсно брав участь у викраденні, а потім зробив дві суперечливих заяви. Перше - про те, що Перл живий, друге - про те, що журналіст вже помер.

Як заявив видавець Wall Street Journal Пітер Канн, "тепер ми віримо, базуючись на повідомленнях Держдепартаменту США і пакистанських поліцейських з провінції Сінд, що Дені Перл був убитий викрадачами. Ми тужимо про його смерть... Дені був визначним журналістом, чудовим репортером і близьким другом багатьох з нас.

Його вбивство - акт варварства, який робить сміхотворними всі твердження викрадачів Дені. Вони стверджували, що були пакистанськими націоналістами, але їх дії кидають тінь ганьби на всіх істинних пакистанських патріотів".

"Дені був прекрасним журналістом, колегою і другом для всієї редакції журналу", - додав він.

Згідно інформації, яка надійшла вранці 22 лютого до ізраїльських ЗМІ, Перл мав ізраїльське громадянство.

Один з викрадачів американського журналіста у Пакистані сказав на слідстві, що Деніел Перл був євреєм, що і стало причиною його викрадення.

Сім'я журналіста, і спецслужби США і Ізраїля намагалися всіляко приховати той факт, що Перл був євреєм, мав ізраїльське громадянство, а його батьки і до цього дня проживають в Ізраїлі.

Батько Деніела, професор Ієхуда Перл, сказав 21 лютого в інтерв'ю ізраїльським журналістам, що вся сім'я дуже хвилювалася, коли дізналася, куди відправляється Деніел.

Деніел Перл народився у Прінстоні у сім'ї Рут і Ієхуди Перл, ізраїльських вчених, які познайомилися у Хайфі, а потім переїхали в Америку. Там же народилися і його сестри Тамара (41 рік) і Мішель (32 роки).

Влада США і сім'я Перла вирішили спробувати приховати факт ізраїльського громадянства Деніела з побоювання, що це може зашкодити його звільненню з полону.

Батько Перла додав також, що "він був майже впевнений у тому, що Пакистан нічого не зробить відносно вбивць сина, оскільки він був громадянином Ізраїля. Сама згадка про зв'язок Деніела з Ізраїлем може викликати підозри в тому, що мій син міг займатися чимсь протизаконним, і саме тому його вбивць виправдають".

"Самі терористи спробують привернути громадську думку на свій бік, а кращий спосіб зробити це - розказати, що журналіст був близький до сіоністів, яких вони ненавидять більше за все. Мушарраф гостро потребує підтримки громадськості, а велика частина пакистанців підтримує вбивць. Ненависть до Ізраїля там перевищує ненависть до Америки приблизно у три рази", - заявив батько Деніела Перла.

НТВ.Ру

Читайте також:

* У Пентагоні створюється управління, якому "все можна"
* Журналіст, який пропав у Пакистані, мертвий
* Затримана людина, яка викрала журналіста Перла
* США, вважають, що бен Ладен убитий
* Бен Ладену вдалося втекти з Афганістану - "Інтерпол"
* Терористи планували вбити Клінтона
* Журналіст Wall Street Journal живий, вважає Білий дім

* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...