Харків'яни вважали за краще говорити з Ющенком про велику політику

П'ятниця, 22 лютого 2002, 15:01
"Вікторе Андрійовичу, скажіть, те, що написано у цій книзі - правда?" - таке було перше питання харківських виборців до лідера "Нашої України". Молодий робітник, що його поставив, передав по рядах в президію сіру брошурку. До цього журналісти сперечалися, чи зібрали на зустріч з Ющенком у клубі Харківської ТЕЦ-3 спеціально підготовану аудиторію. Але перше питання показало, що до такого справа не дійшла.

"Мені передали книжку "Майор Мельниченко звинувачує, - тут екс-прем'єр зробив паузу, може і не велику, але досить помітну для того, щоб подумати, чи вимовить він останнє слово заголовка - кучмізм".

Але відповідь пішла швидко: "Якщо автентичність цих записів доведена однією з структур, то це те, що насправді мається". І далі Ющенко став довго говорити, про "лист трьох", про те, що розуміє людей, які вийшли на площу, але він, прем'єр, не мав права підливати масла у вогонь, щоб не перетворювати Україну на гарячу точку - Абхазію або Югославію. (На Югославію я уявно подивився - ніхто зараз там не стріляє - і рік тому також не стріляли, а Мілошевич - на лаві підсудних).

Що ж стосується справи Гонгадзе, і касетного скандалу, то правди на майдані не знайдеш і все повинно вирішити "повне публічне судове розслідування". (На зустрічі з виборцями у театрі Шевченка, відповідаючи на схоже питання він навіть сказав, що суд повинен бути підконтрольний громадськості).

Тема стосунків з президентом взагалі була для Ющенка складною.

Під час запису програми "Об'єктив-огляд" на телеканалі "Симон", яка виходить в ефір 23 лютого, ведучий Зураб Аласанія запитав лідера "Нашої України", довірив би він, підіймаючись на вершину, страхувати себе президенту. Ющенко промовчав.

Перед виборцями, які задавали менш витончені, але схожі за значенням питання, мовчати було не можна. Цікаво, що виборців набагато більше цікавила більше політика, ніж економіка і погляд екс-прем'єра на харківські проблеми.

Ющенку не раз доводилося говорити, що блок не антипрезидентський і не опозиційний, що на нинішніх виборах питання про президента не головне, а головне, щоб у парламенті з'явилася політична сила, яка буде відповідати за те, що відбувається.

До речі, на ТЕЦ-3, питання були більш гострими, ніж на другій зустрічі з народом, у переповненому Театрі імені Шевченка. Може, тому, що на теплоелектроцентралі їх ставили із зали, а у театрі відбиралися із записок, які надійшли до президії. А може, тому, що на другу зустріч прийшли в основному за запрошеннями, які роздавали місцеві штаби "Нашої України" і більшості прихильників прем'єра не хотілося заганяти його у глухий кут таким питанням, які задав ще один робітник на "ТЕЦ-3": "Ви оголосите, які сили за президента, а які за Україну?".

Ющенко сказав, що президент нагадав про те, що хотів би бачити більшість з СДПУ(о), "єдунів", "Жінок за майбутнє" і "зелених". З ким же буде у союзі "Наша Україна", він старанно замовчував, мотивуючи це тим, що може назвати сили, які у парламент не пройдуть. Правда, він зазначив, що сподівається на подальше взаєморозуміння з Юлією Тимошенко і не буде блокуватися з олігархами і "силами, які працюють праворуч або ліворуч проти консолідації України".

На пряме питання про комуністів він сказав, що блокуватися з ними не буде, але інші антипатичні йому сили екс-прем'єр не конкретизував, надаючи право самим вирішувати, кого він відносить до олігархів. Хіба що, говорячи про СДПУ(о) Ющенко вкотре повторив жарт про те, що вони мають до соціалізму і демократії не більше відношення, ніж морські свинки до моря і свиней.

Проте, відносно адмінресурсу, який працює на блок "За єду", Ющенко не міг стримати емоцій. Відчувалося, що ця тема зараз для нього найболючіша. За власним визнанням, "адміністративний тиск, який принижує і владу, і виборця", це найбільше розчарування, яке він виніс з передвиборного туру Україною.

Як пожартував лідер "Нашої України": "Я їду Харковом, і бачу, що хтось когось сильно хоче нагодувати. Таке може бути тільки у двох випадках: або страва погана, або когось просто мають намір отруїти". Проте, і тут Ющенко тримав себе у руках. Так, під час ток-шоу "Пряма мова" на "7-му каналі" він торкався теми адмінресурсу, але на відміну від зустрічей з виборцями і прес-конференції жодного разу не сказав, на чию користь цей ресурс застосовується. Напевно, кому потрібно і так все зрозуміє, а пряма згадка єдунів у негативному контексті відлучить "Нашу Україну" від найпопулярнішого у місті каналу.

А у Харкові в екс-прем'єра було з ефіром краще, ніж в багатьох інших містах. Крім згаданих телеканалів, він ще двічі виступав на обласному радіо. До складностей, можна віднести перенесення конференції зі статті Ющенка "Тези про майбутнє" з готелю "Київський" у сусіднє кафе "Таті" і передусім відсутність зустрічі зі студентами Національного університету. Останні сприймаються як важливий стратегічний ресурс блоку "За єдУ!".

Проте, у вузі студентам повідомили, коли Ющенко буде покладати квіти до пам'ятника студбатівцям біля університетської будівлі, і багато хто скористався цим моментом, щоб вийти подивитися на лідера "Нашої України" (хоч політиків краще слухати, ніж дивитися).

Створюється враження, що чи то харківська влада більше, ніж влада кіровоградська або полтавська стурбована демократичним іміджем регіону, чи то у Харкові, незважаючи на весь тиск з центра розуміють, що не можна складати всі яйця до одного кошику. Адже попереду 2004-й рік.

Правда, з приводу останнього Ющенко дещо спантеличив. Не один раз він закликав виборців голосувати по совісті, але не відмовлятися, від гречки, борошна, пива, які їм запропонують інші кандидати і партії. "Беріть, бо це ваше. А наступного раз вам цю гречку запропонують тільки через 4 роки". Але виникало питання - чому через 4. Невже кандидати у президенти нічого не будуть пропонувати? Може, Ющенко просто обмовився. Або як "син" президента знає, що у 2004-му нас чекають не вибори, а щось інше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування