Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Не дивлячись на Закон про диски, пірати будуть

П'ятниця, 22 лютого 2002, 17:06
Закон щодо регулювання виробництва, імпорту та експорту компакт-дисків, який 17 січня ухвалила Верховна Рада України, містить технічні лазівки, і тому неможливо стверджувати із впевненістю, що український уряд зможе остаточно припинити піратство, заявив сьогодні посол Сполучених Штатів Америки в Україні Карлос Паскуаль у промові на конференції "Київ - центр накопичення досвіду захисту прав інтелектуальної власності у сфері високих технологій".

11 лютого Закон "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання, пов'язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування" було офіційно передано США для експертних оцінок.

Як ідеться у промові, наданій Посольством США в Україні, Паскуаль зазначив, що відповідний указ Президента "Про невідкладні заходи щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності у процесі виробництва, експорту, імпорту та розповсюдження дисків для лазерних систем зчитування", підписаний після прийняття закону, "не зміг вирішити цих проблем, тому що закон є пріоритетним у порівнянні з указом".

За словами посла, проаналізувавши закон та указ, американська сторона пропонує Україні два подальші шляхи: по-перше, довести, що існуючий закон створює досить серйозне підгрунтя для боротьби з піратством шляхом припинення потоку піратських дисків з України та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, що займаються піратством; по-друге, внести до існуючого закону ряд необхідних змін, які б дозволили вирішити основні проблеми.

Як наголосив Паскуаль, "наша мета - покінчити з піратством, яке завдає шкоди легітимним українським та іноземним інвесторам, а не закривати українські заводи з виробництва дисків чи змушувати їх вивезти виробництво за межі України". Посол висловив сподівання, що режим ліцензування компакт-дисків допоможе українським заводам здобути довіру міжнародних звукозаписуючих компаній та їх дистриб'ютерів в Україні.

За словами Паскуаля, декілька західних рекордінг-компаній володіють програмами, що дозволять виробляти спеціальні диски у країнах колишнього Радянського Союзу за зниженими цінами. Він сказав, що офіційний дистриб'ютер компанії Universal Records нещодавно домовився з українським заводом з виробництва компакт-дисків "Нойпрокс" про виробництво таких дисків і продаватиме їх за ціною близько 15-20 грн.

17 січня Верховна Рада ухвалила Закон "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання, пов'язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування". 7 лютого Президент його підписав. У випадку прийняття цього закону США обіцяло не вводити обмеження проти українського імпорту, однак санкції було введено, оскільки американська сторона висловлювала сумнів щодо ефективності прийнятого варіанту закону. Санкції досі залишаються чинними.

Указ "Про невідкладні заходи щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності у процесі виробництва, експорту, імпорту та розповсюдження дисків для лазерних систем зчитування" Президент України Леонід Кучма підписав 30 січня. Відповідно до указу, боротьба з піратством є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері інтелектуальної власності.

20 грудня 2001 року Офіс Торгового представника США оголосив, що американське торгове законодавство вимагає запровадження санкцій проти України у зв'язку із тим, що вона не може припинити піратство в галузі звукозапису та оптичних носіїв. Санкції, які автоматично набрали чинності 23 січня 2002 року, фактично блокують ввезення до США експортних товарів (металургійної промисловості, взуття, текстилю) з України на суму 75 млн. дол. З 23 січня ці українські товари обкладаються підвищеним митом. Українські виробники неодноразово заявляли, що запровадження цих санкцій призведе до мільйонних збитків вітчизняної промисловості і до масових звільнень працівників у відповідних галузях.

Санкції проти України повинні компенсувати США збитки від незаконного копіювання і тиражування в Україні аудіо- та комп'ютерних компакт-дисків.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...