У "справі Фельдмана" почали допитувати свідків

П'ятниця, 22 лютого 2002, 17:13
В Артемівському районному суді м. Луганська, який 24 січня 2002 року розпочав розгляд кримінальної справи стосовно колишнього керівництва банку "Слов'янський", розпочато допит свідків за першим епізодом справи - ухилення від сплати податків ВАТ "Ібріс".

На початку судового засідання адвокат Андрій Федур оголосив заяву екс-віце-президента банку "Слов'янський" Бориса Фельдмана про визнання Фельдмана потерпілою стороною в разі, якщо суд доведе, що ВАТ "Ібріс" викрав кошти в особливо великих розмірах. Заява була подана у зв'язку з тим, що у ході слідства було встановлено, що Фельдман був генеральним директором ВАТ "Ібріс". На вимогу сторони звинувачення заяву було відхилено.

Федур повідомив, що сьогодні зранку до Луганської обласної прокуратури було подано заяву Фельдмана про порушення кримінальної справи стосовно голови Артемівського райсуду Станіслава Луб'яного, який головує у судовому засіданні, за зловживання службовим становищем у зв'язку з положенням ст. 364 Кримінального кодексу України.

За словами Федура, після закінчення читання звинувачувального висновку у справі банку "Слов'янський" (20 лютого) не було виконано вимоги ст. 298 Кримінально-процесуального кодексу України, а саме: головуючий у суді мав роз'яснити підсудним суть звинувачення, якщо вона їм не зрозуміла. За словами Федура, ніхто з підсудних винним себе не визнав. Усі підсудні та їхні захисники заявили, що суть пред'явленого звинувачення їм не зрозуміла і є потреба у роз'ясненні. Але головуючий Луб'яний категорично відмовився це робити.

Кримінальну справу проти керівників банку "Слов'янський" порушено 2 лютого 2000 року за ст.48-2 Кримінального кодексу України. Вона грунтувалася на фактах, викладених в акті перевірки Державної податкової адміністрації України від 20 липня 1998 року. Це дало підстави Запорізькому управлінню ДПАУ ухвалити рішення про застосування фінансових санкцій до банку "Слов'янський". 13 березня 2000 року співробітники податкової міліції затримали працівників банку Олену Якименко, Юрія Вінницького, Ніну Василевську, Михайла Іртлача, Бориса Фельдмана.

У справі, яку 24 січня 2002 р. почав розглядати Артемівський райсуд Луганська, проходять 7 колишніх керівників банку "Слов`янський". Двоє з них - Фельдман та Заславський - перебувають під вартою в СІЗО міста Луганська. Решта - на підписці про невиїзд.

Посадовим особам КАБ "Слов'янський" пред'явлені обвинувачення в крадіжках майна в особливо великих розмірах на загальну суму 11 млн. грн., зловживанні службовим становищем, яке призвело до майнових збитків на суму 335 млн. грн., ухилянні від сплати податків на суму більш ніж 5 млн. грн., службових фальсифікаціях.

Банк "Слов'янський" входив до десятки найбільших банків країни. Капітал банку станом на 1 січня 2000 року становив 232,1 млн. грн. Статутний капітал - 4,29 млн. євро. 11 січня 2001 року відповідно до ст.62 Закону "Про Національний банк України" правління НБУ ухвалило постанову №9 "Про ліквідацію комерційного акціонерного банку "Слов'янський" (м.Запоріжжя)".

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування