Мороз бажає успiху Чорноволу i програшу Потебеньку. І попереджає Бакая

Субота, 23 лютого 2002, 12:28
Вiдвiдинами найбiльшого мiста Галичини завершив своє передвиборче турне Правобережною Україною голова Соцiалiстичної партiї Олександр Мороз. I, судячи з усього, залишився задоволений своїм вiзитом. На вiдмiну вiд свого приїзду у Львiв напередоднi минулих парламентських виборів, коли кiлька сотень львiв'ян заблокували його у Палацi шахiв, закидавши яблуками i камiннями, нинiшнi враження вiд вiдвiдин мiста Лева у Мороза були значно приємнiшими.

Далася взнаки потужна пiар-кампанiя соцiалiстiв останнiх рокiв та важко зрозумiла позицiя галицької публiки, яка однаково може гаряче захищати "свого" президента вiд червоної загрози i водночас з цiкавiстю ходити на зустрiчi з його найнепримиреннiшим "лiвим" суперником.

Як би там не було, але своєю зустрiччю з громадськiстю в палацi культури iменi Гната Хоткевича, Олександр Мороз був вiдверто втiшений. I не лише
тим, що на неї прийшла майже тисяча осiб, але й атмосферою, яка
панувала в залi. Вже не було того несприйняття лiдера Соцпартiї,
притаманного Львiвщинi ще зовсiм недавно, хоча на загал повного
порозумiння iз, здебiльшого, нацiонал-демократично настроєним залом
провiднику соцiалiстiв досягти не вдалося.

На пiдсумковiй прес-конференцiї, яку дружно проiгнорували державнi телеканали, Мороз вiдзначив також доброзичливе ставлення до себе з боку львiвської мiлiцiї та заявив, що цього разу не зiштовхувався на Львiвщинi iз проявами адмiнресурсу. Посприяла цьому спiвпраця мiсцевого фiлiалу СПУ з iншими партiями та допомога в органiзацiї вiзиту вiдомого львiвського бiзнесмена Федоришина, якого соцiалiсти офiцiйно пiдтримують на виборах мiського голови.

А от в iнших областях Захiдної України з виявом чиновницької сваволi делегацiї СПУ таки довелося зiткнутися. Як заявив Мороз, пiд час поїздки по Волинi влада навiть виставила на дорозi загороджувальинй пост прикордонникiв, очевидно, для того, аби перешкодити зустрiчi першого секретаря обкому Соцпартiї зi своїм лiдером. Коли ж це не вдалося зробити, пост швиденько зняли i на зворотнiй дорозi його вже було, повiдомив Мороз.

Торкнувся лiдер СПУ й виборчих проблем. За його словами, Соцпартiя, дотримуючись попереднiх обiцянок, буде пiдтримувати по Галицькому виборчому округ члена ПРП Тараса Чорновола. Мiсцевому ж активiсту
Соцпартiї Дмитру Горкiну, уже зареєстрованому кандидатом у депутати
по цьому округу, буде рекомендовано вiдмовитися вiд балотування.

Мороз також повiдомив, що дуже хоче, щоб генпрокурор Потебенько не став народним депутатом. Так само, як ще один комунiст - довiрена особа Леонiда Кучми на минулих президентських виборах генерал Герасимов, який, за словами голови СПУ, "вже в яких тiльки партiях не був, аби тiльки стати народним депутатом".

Натомiсть керiвник Соцпартiї знову пiдкреслив рiшучiсть своїх однопартiйцiв дотримуватися угоди про чеснi вибори, пiдписаної з "Нашою Україною", блоком Юлiї Тимошенко та КПУ. Крiм унеможливлення фальсифiкацiї результатiв голосування, метою цього договору, за словами Мороза, є й отримання результатiв виборiв ранiше вiд ЦВК.

Скористався Мороз нагодою i для того, щоб вже вкотре скритикувати Вiктора Ющенка за його минулорiчнi висловлювання про свого "батька"-Президента. "Вже краще бути полiтичним сиротою, нiж мати такого "батька", як Леонiд Кучма", - вiдзначив лiдер СПУ.

Мельниченко готує новi викриття

Найближчим часом можна сподiватися на новi результати експертизи плiвок майора Мельниченка, повiдомили на прес-конференцiї у Львовi голова Соцпартiї Олександр Мороз i секретар Полiтради СПУ Юрiй Луценко.

Як переконаний лiдер СПУ, "касетний скандал обов'язково завершиться судовим розглядом, як не в Українi, так за кордоном". За iнформацiєю ж Луценка, американська фiрма "Бек-Тек" зараз завершує дослiдження чергового фрагмента записiв, зроблених в кабiнетi Кучми, i днями оприлюднить свої висновки.

Що саме вивчали заокеанськi експерти наразi невiдомо, проте вiрогiдно, що це будуть фрагменти розмов, в яких йдеться про фальсифiкацiю президентських виборiв та про 250 мiльйонiв доларiв, якi на президентську кампанiю повинен був надати тодiшнiй глава "Нафтогазу" Iгор Бакай, заявив Луценко.

За його словами, якщо автентичнiсть цих записiв буде доведена, то у
Фемiди буде достатньо доказiв, аби порушити кримiнальну справу проти
українського керiвництва за фактом фальсифiкацiї виборiв, змови про
захоплення влади та корупцiї.

Також, як було заявлено, Соцпартiя знайшла для Мельниченка "хорошого адвоката i вiн зараз опрацьовує матерiали для подання позову в Європейських суд з прав людини вiд Миколи Мельниченка про порушення його конституцiйних прав обиратися i бути обраним". При потребi СПУ, як суб'єкт виборчого процесу, також планує звернутися до Євросуду з аналогiчним позовом.

Водночас соцiалiсти свiдомi того, що своє рiшення Європейський суд навряд чи винесе у лютому-березнi. Але, навiть, якщо це станеться через рiк i майор Мельниченко буде поновлений у своїх громадянських правах, вiн все-одно стане депутатом Верховної Ради, переконано заявили столичнi гостi. Звичайно, при наявностi парламентської фракцiї СПУ, уточнив Мороз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування