Візит двох жінок в чоловічий день, або Закон джунглів не для Харкова

Понеділок, 25 лютого 2002, 10:27
23 лютого Харків – місто чоловічого роду, як в українській, так і в російській мові – не був обділений жіночою увагою. Його відвідали такі різні представниці прекрасної статі, як Людмила Кучма і Наталія Вітренко.

Перша леді, яка присвятила чоловічий день не власному чоловіку, а харківським дітям, прибула в місто першою.

Вона подарувала Нововодолазькій школі-інтернату колісний трактор і комп'ютери, а кращим учням ще і 10 квитків на концерт Малініна, який вона сама відвідала увечері. Обласній дитячій лікарні Людмила Кучма подарувала нову апаратуру, а по дорозі туди з Нової Водолаги почесний президент фонду "Україна дітям" разом з президентом цього фонду Володимиром Семиноженком і главою фонду "Турбота" Людмилою Давидовою (вона балотується від "Єди" за округом №181, де і знаходиться Нова Водолага) заїхали в економічний університет нагородити переможців всеукраїнської олімпіади "Економіст-2002".

Цей харківський вуз відомий тим, що в 97-му році його тодішній ректор, колишній обкомівський працівник Микола Сероштан, виявився єдиним керівником харківського вузу, який запросив виступити перед студентами Петра Симоненка. Але відтоді пройшло 5 років, тодішній ректор очолює зараз кафедру економічної теорії, а новий - приймає зовсім інших гостей.

Вхід до головного корпусу інституту прикрашав транспарант "Талановита молодь – майбутнє єдиної України". А сама церемонія нагородження почалася віршованою декламацією студентів.

"Наша Україна… ", - почала дівчина, і я здригнувся. "…Воз'єднана, єдина", - продовжився рядок, залишивши мене в здивуванні – випадковість це або натяк на співпрацю двох блоків.

Проте, у виступах і Людмили Кучми, і Євгена Кушнарева не було натяків на агітацію. Вони говорили стисло. Запам'яталися слова першої леді про те, що вона шкодує, що народилася так рано. Малося на увазі, напевно, що у нинішніх студентів більш цікава молодість, ніж у неї, але напрошувалося питання, чи зустріла б Людмила Миколаївна Леоніда Даниловича, народившись пізніше.

А зовсім поруч з економічним університетом, біля станції метро "Наукова" йшла передвиборна агітація. Двоє хлопців з поста єдунів переминалися з ноги на ногу і часом мляво говорили в мегафон про те, що блок "За єдину Україну " знає, що проблем ще багато, але що там зібралися люди, які ці проблеми вирішують.

Ніхто на них уваги не звертав, крім четвірки таких же молодих людей з СДПУ(О), які зовні відрізнялися від агітаторів за харчоблок лише більш нарядними накидками і символікою на них.

Вони не стали стояти біля метро, але взяли у партнерів-конкурентів кольорову листівку, таку ж на вигляд, як листівки, приклеєні зсередини на вікнах багатьох магазинів (там закликають голосувати то "За єдину Україну", то за "Союз-Чорнобиль", то за "Червоний хрест", то за футбольний клуб "Металіст").

А за спиною молодих єдунів на пошарпаній огорожі чоловік середніх років розклеював програму самовисуванця за 169-м округом пенсіонера Галкіна. Вся його програма була присвячена боротьбі з якимсь тихим тероризмом, на який даний кандидат з 1995-го року безуспішно скаржиться президенту, СБУ, до генеральної прокуратури, а в останні роки ще і до Ради Європи. Але що ж це є за "тероризм", і хто їм займається, в програмі не написано.

Над всіма агітаторами височів бігборд з лідером "Нашої України". Екс-прем'єр дивився у протилежний бік проспекту Леніна, на бігборд з пляшками "Старого друга". Для реального Ющенка вони, напевно, були актуальні. Як ніяк, у нього 23 лютого - день народження.

 
Так бігборд клеїли...
 
Але в Харкові для лідера "Нашої України" в цей день приготували інший подарунок. Як повідомила прес-служба блоку в Харкові, рекламна фірма "Багира", що розмістила 10 бігбордів з іменинником, сама заклеїла 5 з них - все за маршрутом проходження кортежу з Людмилою Кучмою. Незрозуміло, як виявився неушкодженим щит на "Науковій" поруч з економуніверситетом і неподалік від меморіальної дошки Бикову. Проте, теоретично кортеж міг його об'їхати.

Багирою, як відомо, кличуть у Киплінга благородну пантеру. І у вірші "Закон джунглів" про неї написано "С владыками Тигрой, Пантерой, Медведем не ссорься, ни-ни!". Але так велить неписаний Закон Джунглів, а в Україні неписані закони інші і "пантери" мають їх боятися. Тепер "Багирі" доведеться відновлювати бігборди за власний рахунок. Питання тільки, чи надовго - адже 2 березня на 70-річчя Харківської області в місті чекають Леоніда Кучму, і, оскільки дорога з аеропорту до центра одна, то деякі з щитів з Ющенком він обов'язково повинен проїхати. Так що, можливо, вони і далі залишаться заклеєними.

 
І так заклеїли
 
А Наталія Вітренко на 23 лютого не стала розлучатися з Володимиром Марченком. У заповненому трохи більше ніж на половину кіноконцертному залі "Україна" (тобто, глядачів було осіб 400) вони виступали вдвох, хоч головну роль, звичайно, взяла на себе лідер ПСПУ.

Для того, хто знає риторику Вітренко, найцікавішим був момент її маленьких розбіжностей з Марченком. У числі записок, що прийшли їй, була така: "Що ви баламутите воду 10 років, адже ви дітей зробили банкірами, чоловіка – наймитом, Марченка –
охоронцем-коханцем, нажили капітал не менше Ткаченка. Ми, комуністи на чолі з нашим любимим керівником Симоненком, не дамо вам далі знущатися над народом і нашою партією. Моє питання ви побоїтеся оприлюднити. Тітков".

Вітренко питання прочитала, але сказала, що Тітков, звичайно, не комуніст, оскільки комуністи все-таки до такої гидоти додуматися не можуть. А ось Марченко про комуністів так добре думати не став, пригадав він, що кандидата від КПУ за 176-м округом (це передмістя Харкова) звати Тітковим, і дав зрозуміти, що вважає лист справжнім.

Взагалі, критика Вітренко продажності комуністів викликала аплодисменти. Аплодував навіть її противник - лідер харківського "Собору" Володимир Бакуменко. Але все-таки ці аплодисменти були значно тихішими, ніж в тих випадках, коли мова йшла про союз з Росією і Білорусією, про державний статус російської мови, і про відправку Кучми на заслужений відпочинок з виплатою максимальної трудової пенсії в 129 гривень.

Але як би Вітренко не лаяла Кучму, Кушнарьова і рекламу блоку "За єдУ", вона не говорила, що продовження їх володарювання стане катастрофою. Катастрофою, за її словами, буде перемога на виборах Ющенка, Тимошенко і Мороза, бо тоді Україна стане американською колонією. А для лідера ПСПУ західна турбота про українську демократію небезпечніша, ніж відсутність в Україні демократії.

У критиці головних опонентів гостям Харкова відмовляли не тільки почуття міри (Марченко назвав соціалістів "брехливими мерзенними тварюками"), але і логіка. Вони з таким захопленням говорили про суд у справі Іванченко і про розслідування справи Тимошенко, що стало незрозуміло, як же це кореспондується з їх словами про продажність українського правосуддя.

Але глядачів більше цікавило, коли повернуть внески і що представляють з себе КПУ(о) і КПРС, і чи не краще при всій любові до Вітренко проголосувати за КПУ: адже голос може "пропасти", якщо блок Наталії Михайлівни опиниться за 4%-им бар'єром. У одній записці пропонувалося називати опонентів таким чином "Наша Україна для американців" і "За єдину Україну без українців". Вітренко така записка сподобалася.

Очевидно, маючи на увазі подібні пропозиції, вона декілька разів за вечір сказала, що Харків відрізняється найвищим в Україні інтелектом, і що, коли харків'яни почнуть розуміти реальну ситуацію в країні, то і вся країна почне розуміти. Мені ці слова здалися свідомими лестощами – адже інтелектуальний Харків розчарувався в ній ще тоді, коли інші тільки починали зачаровуватися. На президентських виборах 99-го у місті вона отримала набагато менший відсоток голосів, ніж список ПСПУ в 98-му, тоді як в сільських районах картина була протилежною.

Проте, як зазначив в бесіді з кореспондентом "Української правди" депутат Володимир Алексеєв, "Вітренко потрібні не інтелектуали, а гвинтики, яких треба закручувати по саму шляпку". Емоційна їдкість Алексеєва була викликана гнівними пасажами на його адресу, які висловила Вітренко, будучи гостем ток-шоу "Вечірній Харків" на "7-му каналі" в прямому ефірі. Соціалісти, тимошенківці і комуністи в такому ток-шоу досі не з'являлися.

Згідно із Законом Джунглів, їх поява залежить лише від керівництва каналу:
"Волк – хозяин своей берлоги и защитный закон таков,
Что там и Вожак не властен, и даже Совет Волков".


Але українські ЗМІ в цій кампанії зазвичай не господарюють у власній барлозі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

17:40
У березні Мінфін залучив до держбюджету 9 мільярдів доларів зовнішнього фінансування
17:30
Росіяни вивозять крадене українське збіжжя до Туреччини, Лівії та Ізраїлю – розслідування
17:29
НАБУ та САП завершили розслідування про заволодіння земель на Київщині: збитки - 1,8 мільярда
17:07
У ХІХ ст. лікар обгорнув книгу шкірою померлої пацієнтки. Нині Гарвард прибрав цю палітурку
17:06
Митниця запустила онлайн-сервіс для декларування експрес-відправлень і сплати мита
17:06
ЗМІ: Польські асоціації підтвердили дивну поведінку польського чиновника на переговорах з Києвом
17:00
"Норнікель" втрачає клієнтів в ЄС: вони відмовляються від продукції з російських металів
16:47
Данілов, Литвиненко та інші перестановки, які готує Зеленський
16:46
"Укрнафта" отримала додатковий видобуток в майже 140 тонн нафти на добу
16:44
Українець, який вперше переміг на престижному ультрамарафоні в Канаді, розповів про дистанцію
Усі новини...