У теленовинах почалася злива "бруду". Лідером об'єктивності тримається "1+1"

Понеділок, 25 лютого 2002, 14:54
Українське інтернет-видання "Телекритика" 25-го лютого представила третє дослідження "Рейтинг теленовин" за січень 2002 року. Дані опитування характеризують оцінку експертами якості теленовин вітчизняних каналів і оцінку їх глядацького сприйняття у січні 2002 року. Брали участь в опитуванні 38 експертів - журналістів, політологів, політиків.

На підставі порівняння оцінок теленовин за жовтень, листопад-грудень і січень, можна зробити висновок, що основна лавина "бруду" у теленовинах почалася саме у січні. Рейтинг теленовин за січень 2002 року вперше з жовтня 2001 року (часу першого опитування "Телекритики") свідчить про зміну якості теленовин у бік негативний. Рейтинг відображає, що у теленовинах почалися неприкриті "наїзди", неприкрите використання теленовин для просування "своїх" політиків.

Очевидно, в зв'язку з цим йде подальше підвищення рейтингу теленовин тих каналів, які не є загальнонаціональними і, відповідно, не є настільки
"кіллерськими".

Лідерами теленовин за достовірністю є Новий канал і СТБ, які пішли у відрив від 1+1 і Інтера, який становить цілий 1 бал за 10-балльною шкалою оцінювання. Вельми несподівано на 3 місце за достовірністю вийшов Ютар.

Цікавою є оцінка об'єктивності, за якою на перше місце вийшов 1+1 (у жовтні і листопаді-грудні цей канал за показником якості був третім). Очевидно, на таку оцінку вплинула кампанія, що розгорнулася проти каналу, у зв'язку з судовим позовом телекомпанії АІТІ. Дану оцінку можна розглядати як компенсацію 1+1 з боку респондентів за витрати у зв'язку з рішенням суду.

Особливо можна відзначити з жовтня 2001 року по січень 2002 року постійне зростання оцінок якості теленовин УТ-1, які не дозволяють йому виходити на лідерські позиції, але з місяця у місяць тенденція зростання зберігається.

Новий канал поступово визначається як найбільш динамічний канал, який стрімко розвивається у теленовинній частині. Про це кажуть найвищі оцінки моди за всіма показниками за січень (раніше, вони також були найвищими, але не за всіма показниками).

За мірою довіри до телеканалу зберігається невеликий відрив СТБ і Нового каналу від 1+1, як це і було у попередні місяці.

Лідерами з незаангажованості теленовин, як і раніше, залишаються СТБ і Новий канал. На третьому місці з незаангажованості вперше з початку опитування, знову-таки, виявився Ютар. Очевидно, що на період виборів є велика спокуса для глядачів сприймати опозиційність як незаангажованість.

Найвищий рівень компетентності як і раніше утримують 1+1, СТБ і Новий канал. Відставання Інтера від лідерів за цим показником порівняно з попереднім опитуванням навіть трохи зросло.

За середньою оцінкою, як і у попередні місяці, лідером за рівнем професіоналізму є 1+1, потім йде СТБ і Новий канал. Цей показник тим знаменніший, що на оцінку професіоналізму співробітників 1+1 скандал навколо їх телеканалу не вплинув.

Цікаво, що зміна студії новин на ICTV поки ніяк не відбилася на якості картинки у теленовинах, і оцінка теленовин каналу за даним аспектом навіть знизилася порівняно з попереднім опитуванням.

Також відзначається загальне зниження оцінок незаангажованості теленовин на всіх телеканалах порівняно з попереднім опитуванням.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування