Тимошенко у кроці від перемоги над Генпрокуратурою

Понеділок, 25 лютого 2002, 18:08
Тимошенко в котре пошила в дурні Генпрокуратуру. Зараз вона може абсолютно вільно їхати хоч до Харкова, хоч до Ріо-де-Жанейро. Принаймні до 14 березня 2002 року у неї знову з'явилася свобода пересування, яку їй подарував Печерський суд в кінці 2001, фактично повернувши депутатський імунітет і заборонивши будь-які слідчі дії проти екс-віце-прем'єра. Цю ідилію ледь не зруйнувала Генпрокуратура, однак Тимошенко вчасно встигла її врятувати.

Удруге за останній рік у вирішальний момент вона знайшла захист у Верховному суді. Тепер, протягом двох з половиною тижнів найгарячішого етапу передвиборчої боротьби, Тимошенко може спокійно присвятити себе агітації у регіонах і забути про щоденні виклики до Генпрокуратури. Ці дні щастя у неї з'явилися після рішення колегії Верховного суду, прийнятого ще 14 лютого і оприлюдненого соратниками лідера БЮТи в понеділок.

Колегія Верховного суду по суті скарги Тимошенко нічого не ухвалювала. Вона її просто прийняла до провадження, перевіривши текст на відповідність закону. Все виявилося нормально, і колегія призначила її розгляд на 14 березня судовою палатою з цивільних справ Верховного суду України. Вона або визнає неправомірним рішення Київського апеляційного суду (який в день аварії відмінив ухвалу Печерського суду), або поверне Тимошенко на підписку про невиїзд.

Але найголовніше сховалося у другому пункті рішення колегії – зупинити виконання постанови Київського апеляційного суду. Дозвіл на це при прийнятті скарги до розгляду дає стаття 329 Цивільно-процесуального кодексу, пояснила "Українській правді" керівник прес-служби Верховного суду Ліана Шляпошнікова. І нічого ексклюзивного для Тимошенко ВСУ не вигадував: "Це дуже поширена практика".

І ще один момент. Поки немає рішення по суті скарги, то і Генпрокуратура не може жодним чином оскаржити ухвалу колегії Верховного суду, яка дала Тимошенко свободу (принаймні до 14 березня). "Справа перебуває у провадженні, і її не можна оскаржувати. Оскільки немає чого оскаржувати", - розповіла Ліана Шляпошнікова.

Сама Генпрокуратура про фінти Тимошенко дізналася у п'ятницю ввечері, і якби мала якісь претензії до правомірності рішення, вже затримала б лідера БЮТи на київському КПП. Однак нічого подібного не трапилося – навпаки, заступник Потебенька Олексій Кудрявцев примирився з несподіваним розкладом і подокоряв Верховному суду. Останній схожим чином вже звільняв Тимошенко – з-під другого арешту в лікарні. Було це у квітні 2001 року.

А Турчинов у понеділок не міг приховати рум'янець щастя від чергового поновлення у лідера БЮТи повноважень народного депутата. Сама ж героїня до преси не вийшла, бо зранку поїхала користуватися новонабутою свободою: спочатку до Полтави, далі за маршрутом – Харків, Суми та Чернігів.

Відомство Потебенька в чергове програло Тимошенко. Загалом же протягом доволі тривалого часу гаряче почуття слідчих Генпрокуратури до Юлії Володимирівни проходить непростий іспит розлукою: останні місяці 2001 з нею не проводилися слідчі дії, оскільки перебувала на лікарняному. Достовірність хвороби навіть довелося підтверджувати експертизою ГПУ. Потім Печерський суд відновив її імунітет, і про побачення у Генпрокуратурі довелося взагалі забути. Однак навіть сумнівне рішення Київського апеляційного не втілило мрії Обіхода – у той же день Тимошенко зі струсом мозку, травмою хребців і грудної клітини опинилася у лікарні. І Генпрокуратура пішла на ризиковий з точки зору громадської моралі крок: почала вибивати із лікарів "Феофанії" дозвіл на допит прямо у палаті.

Тепер Тимошенко виписалася з лікарняного, однак знову опинилася під парасолькою депутатського імунітету. І це фіаско відносин Генпрокуратури із невловимою опозиціонеркою може виявитися фінальним. Свобода пересування у вирішальні передвиборчі тижні може створити диво з рейтингом Тимошенко. Вона і зараз не сумнівається у перемозі. І якщо ця її тверда упевненість втілиться у березні 2002 в депутатський мандат, вона на чотири роки стане недоторканою. А там і до закінчення терміну Кучми не довго залишиться.

Інший же варіант: приниження викличе помсту. А приклад з нереєстрацією Мельниченка кандидатом в депутати показує, що навіть Верховний суд може поводити себе по-різному. Тим більше, що у 2002 році закінчуються повноваження голови ВСУ Віталія Бойка. Щоправда, також невідомо, хто прийде і на місце Потебенька.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
15:14
відеоНа Київщині через пожежу загинула жінка і дитина, ще двох дітей — врятували
Усі новини...