"Обкомівці" подають до суду. Буде шкандаль

Вівторок, 26 лютого 2002, 14:37
Журналісти інтернет-видання "Обком" подали заяву у прокуратуру міста Києва про порушення карної справи за фактом нальоту Податкової адміністрації на їх редакцію. А також звертаються до президента Кучми з проханням покарати всіх "конкретних" людей, які мають причетність до використання податкової міліції у терористичних цілях, які направлені проти прав людини і свободи слова у нашій країні.

Про це повідомили у вівторок на прес-конференції головний редактор "Обкому" Олексій Миронов, заступник головного редактора Сергій Сухобок, а також адвокати Віктор Агеєв, Тетяна Монтян і народний депутат України Олександр Ржавський.

Підставами для позову стали наступні моменти. У редакції "Обкому" 19 лютого цього року був незаконно проведений обшук. Згідно зі 30 статтею Конституції недопускається проникнення у власність тієї або іншої особи без рішення суду. "А у нас у країні особи бувають юридичні і фізичні", - відзначив Агеєв.

Крім того, мало місце незаконне вилучення комп'ютерів. Оскільки у комп'ютерах міститься електроне листування кореспондентів, а згідно новому Карному кодексу України, порушення таємної кореспонденції, яка ведеться через комп'ютер, веде за собою кримінальну відповідальність, за цим фактом також буде поданий позов. Ще однією причиною стала навмисна перешкода законної діяльності журналістів, що записано у 171 статті КК.

Крім того, зі слів учасників прес-конференції, після того, як у понеділок з'явилося повідомлення про прес-конференцію "обкомівців" у банк "Корал" надійшла вимога про видачу документації про фінансову діяльність "Обкому" і при цьому також мало місце порушення КК, статті 178 (виїмка документів, які містять банківську таємницю може здійснюватися тільки при наявності санкції прокурора).

На підставі всіх цих порушень був поданий позов до прокуратури про порушення справи.

Головний редактор "Обкому" Олексій Миронов і його заступник Сергій Сухобок повідомили, що сьогодні ж направляють звернення до президента, що б він "розібрався і покарав всі винних".

Тетяна Монтян закликала журналістів не замовчувати подібні акції, оскільки завтра можуть прийти і до них. Журналісти будуть не готові і не будуть знати як себе поводити, вважає адвокат.

Що стосується замовників погрому, і про можливу участь "Нашої України", то Сухобок підкреслив, що це тільки одна з версій, яка базується на особистій інформації. Ніби про те, що Азаров зближується з Порошенком, головою передвиборчого штабу Віктора Ющенка, і цілком можливо, що Азаров через таку складну схему міг використати конфлікт Ющенко-Ржавський. На думку журналістів видання, версій, хто замовник, дуже багато.

Миронов також повідомив, що він повернувся на свою посаду, продовжує працювати, і пообіцяв дати відповідь на неправомірні дії податківців. "Буде шкандаль", - повідомив Миронов.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування