Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Федоренко визнав некомпетентність свого відомства

Вівторок, 26 лютого 2002, 18:42
Президент Національного олімпійського комітету України Іван Федоренко назвав "організаційними" причини провального виступу українських спортсменів на зимових Олімпійських Іграх в Солт-Лейк-Сіті в окремих видах спорту. Чим практично визнав некомпетентність та непрофесіоналізм чиновників НОК України та Держкомспорту при підготовці до Олімпіади.

У вівторок в аеропорту "Бориспіль", відразу після повернення в Україну, І.Федоренко повідомив журналістам, що незадовільний виступ біатлоністів був викликаний "обстановкою в команді", а лижниць - "незнанням положення про правила проведення змагань"… Пропри все варто нагадати, що в ситуації з виступом біатлоністів, звинуватили, і тренерів, і грип, але тільки не керівників української делегації.

При цьому президент НОК України відкинув припущення про фінансові причини незадовільного виступу української олімпійської збірної. "Я не хотів би говорити про гроші, а хотів би сказати, що рівень виступу збірної відповідає рівню розвитку спорту в Україні".

У підтвердження своїх слів Федоренко привів приклад виступу української саночниці, яка зайняла 6-е місце на Олімпіаді в Солт-Лейк-Сіті, при тому, що в Україні немає санної траси. Проте на противагу прикладу Федоренка можна привести також і приклад виступу українського спортсмена зі стрибків з трампліна, який через відсутність належних умов для тренування в Україні, на зимовій Олімпіаді постійно був серед аутсайдерів.

Також Федоренко висловився проти проведення будь-яких кадрових перестановок в керівництві спортивної сфери країни. При цьому він відзначив негативний вплив на підготовку і виступи олімпійців постійних реорганізацій "спортивного відомства" країни, а також регулярної "кадрової чехарди" в його керівництві.


У той же час глава НОК України заявив, що 14 березня "на серйозній нараді" спортивних функціонерів буде проведений "детальний розбір і аналіз" виступів українських спортсменів. Це буде зроблено, зокрема, для того, щоб "спрацювати" на чергові літні Олімпійській ігри.

Оцінюючи рівень суддівства на Олімпіаді відносно українських спортсменів, Федоренко заявив: "Загалом відношення суддівства до українських спортсменів було нормальним". Він також додав, що українським спортсменам були забезпечені відповідні умови мешкання і тренування в Олімпійському селищі.

Коментуючи ситуацію з дискваліфікацією української і російської лижниці у жіночій естафеті, Федоренко заявив, що він підтримав позицію делегацію Росії "з точки зору захисту спортсмена і тренера" у цьому виді спорту. Він зазначив, що лижниці готувалися 4 роки до цього виступу, окрім чотирьох основних заявлених спортсменів були ще двоє запасних, що давало можливість провести заміну. Таким чином, сказав президент НОК, зняття української і російської команд лижниць з виступу було "несправедливим".

Українська олімпійська делегація, за словами Федоренка не ставила питання про можливість бойкоту Олімпійських Ігор. Нагадаємо, що на Олімпіаді в Солт-Лейк-Сіті, українська збірна не завоювала жодної медалі, найвищим досягненням було два 5-х місця. І це найгірший результат виступів за часи незалежності України.

Висловився стосовно виступу українців на зимовій Олімпіаді і прем'єр-міністр України Анатолій Кінах. Він відзначив що необхідно мати "надійне фінансування і школи", для того щоб українські спортсмени могли здійснити "вищі спортивні досягнення". Прем'єр також висловився за "спокійне, без емоцій" відношення до результатів української збірної в Солт-Лейк-Сіті, зазначивши, що необхідно зробити "відповідні висновки". "А далі працювати так, як цього вимагає XXI повік, і уряд буде поглиблювати цю роботу", - підкреслив голова Кабінету міністрів.

Стосовно "відповідних висновків", то Кінах тут був правий, і в першу чергу за провальний виступ збірної України на Олімпіаді в Солт-Лейк-Сіті повинен відповідати саме він, через те, що йому як главі уряду було доручено провести належну підготовку українських олімпійців до XIX Зимових Ігор.

За інформацією "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...