Міжнародні спостерігачі виборів не отримають чесних результатів

Вівторок, 26 лютого 2002, 19:15
Соціалістична партія України занепокоєна заявами Президента Леоніда Кучми про його нібито зацікавленість в проведенні прозорих виборів в Україні і не виключає, що підготовано рішення, яке унеможливить отримання закордонними спостерігачами справжніх результатів виборів.

Про це у вівторок, 26 лютого, в ході зустрічі зі спостерігачами ОБСЄ на парламентських виборах в Україні заявив перший секретар Політради Соцпартії України Йосип Вінський.

Зокрема, він не виключив, що в комп'ютерну систему Центрвиборчкому введено програму, яка дозволить фальсифікувати результати виборів в процесі надходження результатів від окружних виборчих комісій.

Вінський та секретар Політради СПУ з міжнародних питань Віталій Шибко поінформували спостерігачів ОБСЄ про те, що Соцпартія відслідковує порушення в ході підготовки до виборів та виборчої кампанії та готує спеціальні звіти, починаючи з жовтня 2001 року. Такі звіти готуються щомісяця.

Вінський висловив жаль з приводу того, що СПУ, яка практично єдиною вела паралельний підрахунок голосів на президентських виборах 1999 року, через брак коштів була змушена згорнути цю роботу.

На виборах 31 березня ц.р. СПУ буде представлена спостерігачем і представником на кожній виборчій дільниці. Завданням спостерігачів є доставити протоколи до окружних комісій. В свою чергу в окружних комісіях ці протоколи отримають або кандидати у народні депутати від СПУ, яких висунуто 220 осіб по партійному списку, або ж уповноважені представники від інших партій в округах, де представників СПУ не буде.

В округах буде складено протокол паралельного підрахунку голосів, який у понеділок буде доставлено до виборчого штабу СПУ в Києві. Перед спостерігачами СПУ ставиться завдання продублювати всі протоколи дільничних та окружних виборчих комісій.

Перший секретар Політради СПУ висловив переконання, що нинішній підрахунок голосів вдасться провести більш успішно, ніж в попередні виборчі кампанії, оскільки в 1998 р. СПУ налічувала 12 тис. Членів, в 1999 р. - 25 тис., на сьогодні партія налічує близько 75 тис. членів та представництво у всіх регіонах України.

Вінський поінформував про домовленість ще з п'ятьма партіями про такий самий підрахунок голосів їхніми структурами та порівняння результатів. Скоординовані результати виборів буде направлено до координаційної групи "Чесні вибори". В процесі паралельного підрахунку голосів, сказав він, на сьогодні, крім соціалістів, зацікавлені, зокрема, блок Юлій Тимошенко та КПУ. "Думаю, ситуація змусить брати участь у цьому процесі "Нашу Україну" і "Яблуко", - сказав Вінський. На його переконання, паралельний підрахунок голосів потребує не менше трьох днів.

Водночас він не виключив повторення вже випробуваних владою схем фальсифікації результатів голосів та появи нових. Вінський поінформував спостерігачів ОБСЄ про основні види порушень, які очікуються на виборах, повідомляє прес-служба СПУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
Усі новини...