Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Криму проведена масова ліквідація суперників Грача

Середа, 27 лютого 2002, 10:29
Нічна діяльність кримського виборчкому принесла очікувані плоди. Знятими з реєстрації виявилися всі 30 кандидатів у депутати місцевого парламенту, які є суперниками Грача. У основному, це представники "Команди Куніцина" громадського комітету "Прозора влада", лідером якого є Андрій Сенченко.

Близько 12 години ночі у вівторок стали з'являтися перші коментарі. Першим на події відреагував колишній секретар кримського Виборчкому Вадим Мордашов, який заявив, що "зняття кандидатів в депутати ВР АРК з реєстрації є винятковою компетенцією окружної виборчої комісії, причому ТІЛЬКИ за рішенням суду".

Юрист нагадав, що відповідно до частини 2 статті 24 Закону України "Про вибори депутатів ВР АРК" окружна виборча комісія відміняє рішення про реєстрацію кандидата в депутати за рішенням суду у разі порушення кандидатом в депутати Закону про вибори.

Підставою для таких рішень можуть бути: втрата кандидатом в депутати громадянства України, набрання чинності судовим вироком за скоєння ним злочину, реєстрація однієї і тієї ж особи кандидатом в депутати більш ніж в одному виборчому окрузі та в інших випадках порушення Закону про вибори.

На думку Мордашова, "абсолютно очевидно, що зняття з реєстрації кандидатів у депутати рішенням кримського Виборчкому буде відмінено судом, оскільки це перевищення повноважень Виборчкому. Тому дивно, що цього "не помічає" голова Виборчкому, "заслужений" юрист Іван Поляков". Зроблені і перші висновки: "Подібні дії Виборчкому схожі на спробу зірвати вибори в Криму взагалі".

Тим часом сам голова кримської виборчої комісії Іван Поляков у середу зранку в інтерв'ю Інтерфакс-Україна повністю заперечував думку, що, відмінивши реєстрацію понад 30 кандидатів в депутати Верховної Ради Криму, Виборчком фактично став на сторону блока нинішнього спікера кримського парламенту Леоніда Грача.

Якщо матеріали будуть надходити до комісії "з будь-яких інших сторін" і порушення підтвердяться, то Виборчком буде застосовувати такі ж санкції, "хай то буде комуніст, безпартійний або представник будь-якого блоку", заявив Поляков.

За його словами, потік скарг про порушення при реєстрації деяких кандидатів в депутати привів до рішення суду Сімферополя про скасування реєстрації Леоніда Грача. Поляков не виключає, що скарги надійшли, передусім, від зацікавлених по відношенню до певних опонентів сторін.

Він зазначив, що всі рішення про зняття з реєстрації спричинять звернення до суду на рішення Виборчкому. "Нехай суд ухвалює рішення, але якщо наше рішення буде відмінено, то ми тоді побачимо подвійні стандарти, тому що стосовно одного можна вважати порушеними норми закону, а стосовно інших - ні", - сказав Поляков, навівши в приклад рішення суду по Грачу.

Він підкреслив, що такі рішення Виборчкому не можуть призвести до зриву виборчого процесу в Криму. Практично в кожному зі 100 кримських округів балотується 9-10 осіб, "і якщо в окрузі 2 людини знімуть, то це ніяк не спричинить зрив виборів", сказав Поляков.

Читайте також:

КРИМСЬКИЙ ВИБОРЧКОМ ВНОЧІ ЗНЯВ З РЕЄСТРАЦІЇ СУПЕРНИКІВ ГРАЧА

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...