Хибні зв'язки зв'язківців

Середа, 27 лютого 2002, 11:25
Блок "За єдину Україну!", безсумнівно, отримає незаперечну перемогу на майбутніх виборах. Остаточна ясність в цьому питанні (незважаючи на мерзотні вигадки продажних соціологів) прийшла приблизно у двадцятих числах лютого, коли на УТ-1 стали масово надходити телеграми від трудових колективів, які одноголосно підтримували "ЗаЄдУ".

Особливо виділялося рішення других загальних зборів Всеукраїнської громадської організації "Зв'язківці України".

Приблизно двісті тисяч співробітників "Укртелекому" і "Укрпошти", які входять в її склад, а також ще тисяч триста членів їх сімей і зв'язківців-пенсіонерів зробили "свідомий вибір на користь найбільш конструктивної політичної сили, представленої виборчим блоком "За єдину Україну!". Так заявив керівник цієї громадської організації (і, за сумісництвом – голова Держкомзв'язку) Станіслав Довгий.

Громадська організація, якою керує пан Довгий, була створена восени минулого року, а офіційно зареєстрована у грудні. Вже до лютого "Зв'язківці України" побили всі рекорди збільшення чисельності своїх рядів: з приблизно 250 тисяч членів, що нараховувалися на момент реєстрації, громадська організація за декілька місяців розширилася до майже півмільйона чоловік.

Окремі аналітики (на відміну від окремих соціологів, напевно, абсолютно непродажні) почали говорити про те, що пан Довгий з "простого" керівника Держкомзв'язку перетворився на "багату наречену" з вагомим електоральним посагом. У "найпрохіднішому" блоці "всіх зв'язківців командир" посів цілком пристойне 33-є місце.

Проте, на ситуацію можна подивитися і з іншої точки зору. Як ми пам'ятаємо, на минулих парламентських виборах "партію влади" втілювала і представляла НДП. На її підтримку також підписувалися трудівники міст і сіл, згуртовані армійські колективи, дещо перевихований до виборів контингент "місць позбавлення волі" і навіть пацієнти лікарень, які пов'язували з владою надії на видужання (кажуть, з клініками для психічнохворих включно).

Завдяки такому могутньому електоральному ресурсу, НДП "переповзла" виборчий бар'єр. Правда, згодом партійних сил не вистачило не те, що на обіцяне заступництво всім "сиротам і вбогим", але навіть на те, щоб залишитися у вигляді партії. Безумовно, колишню НДП з нинішнім блоком "ЗаєдУ" порівнювати некоректно ні за ресурсами, ні за можливостями. Аналогії можна провести хіба що в одній площині, яка в Україні ріднить всі колишні і майбутні "партії влади", - у сфері доступу до адмінресурсу.

Адже ніхто і не думає серйозно, що громадяни виборці в армійських частинах, у лікарнях і в'язницях насправді дружними рядами промарширували у березні 1998 року на виборчі дільниці з однією думкою у серці - підтримати НДП.

І вже тим більше очевидно, що заяви головного зв'язківця (у бюрократичному і суспільному значенні) пана Довгого вплинуть серйозним чином на дійсне волевиявлення його підлеглих, членів їх сімей і зв'язківців-пенсіонерів - вони адже, слава Богу, не у казармі і не за гратами. Але заява про півмільйона голосів в скарбничку "ЗаЄдУ" прозвучала, а як ці півмільйона громадян проголосують насправді це їх проблеми і справа техніки реалізаторів "адмінресурсу".

Абсолютно зрозуміло, звідки виникла гостра необхідність у, м'яко кажучи, не цілком адекватних рішеннях "Союзу зв'язківців" і заявах його лідера. Проблема у тих самих "продажних соціологах", які, скільки народу не опитують, ніяк не можуть нарахувати "Заєді" хоч би 4%.

За інших обставин можна було б відмахнутися від всіх цих рейтингів, лідер "Єди" Володимир Литвин без всяких опитувань точно знає, що його блок обожнюють відсотків 25, у гіршому випадку - 15. Однак упертість всіх провідних соціологічних центрів додає у цю 25-процентну бочку електорального меду 3,9-відсотків дьогтю сумнівів.

Ситуація, говорячи чесно, не мед - на сьогоднішній день навіть і 4,5 процентів, оголошені результатом, який отримає "Єда" викличуть ба-альшіє сумніви. Ні, звичайно, не у наших громадян. Наші без усяких розумних пояснень знають, що таке "Адмінресурс". Але всі ці незліченні зарубіжні спостерігачі… Де їм зрозуміти загадку слов'янської душі, а тим більше - таємницю проведення наших виборів!

Ось для міжнародної громадськості, яка чекає від нашої влади проведення чесних, прозорих і демократичних виборів, і організуються "листи трудящіхся" і збори, на зразок з'їзду зв'язківців. Як "ширма".

Цілком можливо, що під час останніх тижнів, які залишилися до виборів, нашвидкоруч проведуться аналогічні заходи. Наприклад, якого-небудь Союзу залізничників імені Пустовойтенка, Союзу селян імені Кириленка і, нарешті, Об'єднання трудящих Кабінету міністрів на чолі з Кінахом.

Тоді, можливо, спостерігачі і визнають майбутню перемогу "Заєди". Перемога, звичайно, буде. Вона вже практично готова - залишилася формальність.




NB. Про всі подробиці передвиборчого туру Юлії Тимошенко, про те, як скидали Грача, про "грошові мішки", які борються за Львів, за кого агітують письменники, про тещу Ющенка, чи випустять Шкіля до виборців, про списки майбутніх депутатів, за кого голосують студенти, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News