Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко залишила позаду "За єдУ"?

Середа, 27 лютого 2002, 13:13
Якби вибори відбулися у цю неділю, то до майбутнього парламенту пройшли б такі партії і блоки – блок Віктора Ющенка "Наша Україна" – 16,3%, КПУ – 13,7%, Блок Юлії Тимошенко – 7,7%.

Такі дані соціологічних опитувань, які проведені Центром політичного аналізу при науковому журналі "Політична думка", були оприлюднені у середу на прес-конференції керівників Центру у Києві.

Опитування проводилося з 5 лютого по 22 лютого. У кожній області відбирався кожен третій виборчий округ, всього опитування проводилося у 75 округах, у кожному з них були опитані 400 осіб, таким чином всього опитали 30 тисяч чоловік, похибка вибірки 3%.

Крім названих партій та блоків, до парламенту пройшли б ПЗУ – 5,1%, "Жінки за майбутнє" – 4,4%, СПУ – 4,3%, СДПУ(О) – 4,2%. За межами залишилися "За єдУ!" – 3,65,% "Яблуко" – 3,5% та "Блок Наталії Вітренко" – 2,7%.

Пояснюючи відмінності таких даних опитування, шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало зазначив, що в Україні існує традиція "соціо-культурного страху", який не дозволяє виборцям під час опитування говорити про свою підтримку опозиційних партій – Тимошенко та СПУ.

Проте великий розмір вибірки дозволяє отримати протилежні результати – і ось картина інша. Крім того на результат опитування впливає метод опитування. У даному випадку – метод опитування по округах, який є репрезентативним для округів, і при узагальненні на всю країну така ситуація з уподобаннями електорату не є очевидною.

Втім, автори дослідження готові визнати свої помилки, якщо вони проявляться під час голосування.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування