Вимкнули світло – чекай на приїзд Ющенка

Середа, 27 лютого 2002, 17:41
Студентів і робітників в масовому порядку примушують агітувати "За Єду". Ющенкові відмовляють в телеефірі, а під час виступів лідерів опозиції в містах та селах вимикають світло. У деяких областях дійшли до того, що, як і у радянські часи, глушать радіо "Свободу".

Це 2002 рік, центр Європи. Країна називається Україною.

Це ще не найяскравіші порушення, з якими довелося зіткнутися Комітету виборців України. Цікаво, що після всього цього скажуть зарубіжні спостерігачі -"зареєстровані окремі порушення, які не вплинули на хід виборчої кампанії?".

Хто може зараз реально оцінити ступінь впливу того, що відбувається в регіонах, на настрої людей? Скільки українців, спостерігаючи такий скажений тиск влади, спроможні зробити свій власний вибір, а не продиктований начальником? Хто повірить, що ніхто ніколи не дізнається, в якій графі бюлетеня він поставив "птичку", коли йому кожного дня нашіптують зворотне?

Врешті-решт, в таких умовах складно переконувати, що кожний голос є таким, що вирішує.

Пропонуємо вашій увазі повний звіт КВУ за 7-22 лютого. Усього два тижні, а порушень на цілий том!

КВУ вдвічі збільшив кількість своїх довготермінових спостерігачів, у лютому в роботі над проектом задіяні 100 груп довготермінових спостерігачів чол., які працюють в усіх регіонах України. Основою діяльності довготермінових спостерігачів КВУ була робота, пов'язана із спостереженням за дотриманням законності під час виборчої кампанії. З цією метою довготермінові спостерігачі КВУ за звітний період відвідали 504 населені пункти, 581 місцевий осередок політичних партій, 315 різноманітних заходів. Також були відвідані майже всі окружні виборчі комісії.

Основними порушеннями законодавства, зафіксованими за звітний період, були:

- Зловживання посадовими особами своїм службовим становищем, переважно на підтримку блоку "За Єдину Україну" та кандидатів від цього виборчого блоку у виборчих округах. Порушення такого типу стали найбільш масовими на даному етапі виборів, що викликає велику стурбованість, оскільки вони також є одними з найбільш серйозних з точки зору впливу на хід виборчої кампанії. В той же час на сьогодні немає достатніх підстав говорити про координацію цих дій з боку керівництва блоку або центральних органів влади;

- Адміністративний тиск на суб'єкти виборчого процесу (партії/блоки, кандидатів у депутати, ЗМІ). Кількість таких порушень також значно зросла. Адміністративного тиску зазнають практично всі партії чи блоки які намагаються вести активну виборчу кампанію, окрім блоку "За Єдину Україну". КВУ кваліфікує порушення такого типу як одні з найбільш серйозних, оскільки вони не лише порушують рівність умов суб'єктів виборчого процесу, а й ставлять під загрозу вільне волевиявлення громадян під час виборів;

- Використання кримінальних методів боротьби з політичними опонентами, а також перешкоджання веденню виборчої агітації шляхом погроз чи насилля, знищення матеріалів виборчої агітації;

- Порушення вимог до проведення виборчої агітації (агітація шляхом надання безкоштовних товарів та послуг, розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних, розміщення агітаційних матеріалів в невстановлених місцях і т.п.). Такі порушення мали місце з боку більшості партій/блоків, списки яких зареєстровані ЦВК, а також з боку багатьох кандидатів.



Перебіг виборчого процесу

Передвиборча агітація

9 лютого офіційно розпочалася передвиборча агітація. Перші дні агітації характеризувалися появою великої кількості агітаційної продукції та проведенням агітаційних заходів по всій Україні. Так, найбільш масштабною акцією була презентація блоку "За єдину Україну" у всіх регіонах держави. За інформацією спостерігачів КВУ до організації презентацій були залучені посадові особи в робочий час, використовувався службовий транспорт, техніка, приміщення.

Основні особливості, що характеризували передвиборчу агітацію в лютому: презентації виборчих блоків та партій в регіонах, візити політичних лідерів в регіони, перешкоджання кандидатам в організації зустрічей з виборцями, нерівний доступ до засобів масової інформації, знищення агітаційної продукції конкурентів, розміщення агітаційної продукції в невстановлених місцях та недотримання вимог по виготовленню агітаційної продукції.

Слід зазначити, що кількість порушень, що стосуються дотримання вимог виготовлення агітпродукції зменшилася, порівняно з попередніми виборами, в той же час зросла кількість порушень, які стосуються використання агітаційних матеріалів.

На жаль, не була забезпечена рівність умов для проведення виборчої агітації різними суб'єктами виборчого процесу. Адміністративний ресурс активно використовувався в основному для сприяння агітаційним акціям блоку "За єдину Україну" і окремих кандидатів у одномандатних округах, в той час, як іншим суб'єктам виборчого процесу створювались різноманітні перешкоди (детальніше – в розділі "порушення").

Проте, аналіз цих порушень свідчить про їх безсистемність та нецентралізованість; КВУ не має свідчень про конкретні вказівки чи інструкції з боку органів центральної влади, які спричиняли б порушення законодавства з боку посадових осіб. На думку спостерігачів КВУ, причиною різкого зростання впливу адміністративного апарату на хід агітаційної кампанії став низький (згідно останніх соціологічних досліджень) рейтинг блоку "За єдину Україну". Не маючи реального впливу на політичні вподобання виборців, органи місцевої влади вдаються до сумнівних форм агітації, які все більше дискредитують в очах виборців блок "За єдину Україну", а також поглиблюють недовіру громадян до інституту виборів взагалі.

Робота виборчих комісій

За даними моніторингу КВУ, окружні виборчі комісії (ОВК) в переважній більшості забезпечують організацію виборчого процесу на належному рівні. На даному етапі немає серйозних підстав говорити про упередженість в роботі системи окружних виборчих комісій. Проте певне занепокоєння викликають поки що нечисленні випадки порушення процедури ведення засідань, присутність на засіданнях ОВК неуповноважених осіб, порушення принципу гласності в діяльності ОВК. Часто комісії відмовлялися розглядати скарги або порушували процедуру їх розгляду.

Комітет виборців відзначає також професійну діяльність членів Центральної виборчої комісії, які намагаються оперативно реагувати на факти порушень. Позитивним фактором, на думку КВУ, є утворення робочої групи Центральної виборчої комісії з контролю за дотриманням встановленого законом порядку ведення агітації, куди увійшли, окрім членів ЦВК, експерти з неурядових організацій України.

Формування дільничних виборчих комісій

Процес формування дільничних виборчих комісій загалом нагадував формування ОВК, однак він характеризувався більшим хаосом. Майже в усіх областях України відчувався помітний вплив органів місцевої влади на цей процес. Часто місцеві осередки політичних партій, не маючи достатньої кількості реальних членів для введення їх у склад виборчих комісій погоджувались на включення в списки, подані від їх імені рекомендованих їм осіб. Таким чином, незважаючи на дотримання процедури формування ДВК, можна говорити про невідповідність цього процесу духу закону.


Порушення законодавства

1. Зловживання посадовими особами органів державної влади, місцевого самоврядування, керівниками установ своїм службовим становищем для підтримки блоку "За Єдину Україну", а також кандидатів від цього блоку в одномандатних округах. (порушення ч.2 ст.10, п.2 ч.1 ст. 56, ч.16 ст.56 Закону України "Про вибори народних депутатів України").

Початок дозволеної законодавством агітаційної кампанії характеризувався шаленим зростанням кількості порушень пов'язаних із використанням посадовими особами свого службового становища на користь блоку партій "За Єдину Україну", а також кандидатів від цього блоку, що балотуються в мажоритарних округах. Лише за два тижні лютого таких порушень зафіксовано втричі (!) більше, ніж протягом попередніх 5-ти тижнів.

Що стосується аналогічних дій на підтримку інших блоків, то зафіксовано лише кілька поодиноких випадків.

До цієї категорії відносились наступні порушення:

- використання державних коштів, службового транспорту, приміщень, засобів зв'язку, тощо на користь певної партії/блоку чи кандидата;

- примусове залучення працівників установ та організацій, а також студентів і школярів для агітації, часто – в службовий/навчальний час;

- розпорядження підлеглим щодо дій на підтримку певного блоку або кандидата, які видаються в письмовій, або в усній формі і, як правило, – на робочих нарадах в установах чи організаціях;

- робота посадових осіб органів державної влади (які не пішли у відпустку на час виборів) в штабах виборчого блоку або кандидатів;

- безкоштовне надання рекламної площі для агітації за певний блок/кандидата в державних ЗМІ;

- відверта агітація з боку посадових осіб органів державної влади і місцевого самоврядування;


Хоча останні два типи порушень прямо пов'язані з порушенням порядку агітації, вони розглядались в цій категорії, оскільки безкоштовна реклама в ЗМІ, які працюють за державні кошти, є прямо пов'язаною із зловживанням службовим становищем тими чи іншими посадовими особами. Що стосується агітації з боку посадовців, то вона сприймається не лише як інформація про їх особисте ставлення до того чи іншого суб'єкту виборчого процесу, а також і як вказівка чи приклад для всіх посадових осіб нижчого рівня, що створює основу для подальших порушень виборчого законодавства на цих рівнях.

Ці систематичні порушення стали наймасовішими на даному етапі виборчої кампанії. Грубо ігноруючи вимоги виборчого законодавства, чиновники занепокоєні лише тим, щоб довести керівництву свою лояльність по відношенню до блоку чи кандидата, який користується підтримкою влади, при цьому місцева влада, як правило, навіть не намагається створити видимість своєї неупередженості. Свідченням цього є звернення до КВУ заступника Голови однієї із облдержадміністрацій, який вимагав спростування інформації, опублікованої в газеті КВУ "Точка Зору" про те, що вказана облдержадміністрація не визначилась щодо партії/блоку, який вона буде підтримувати на виборах.

Атмосфера, в якій функціонують органи місцевої влади є вкрай нездоровою. Наприклад, за повідомленнями ЗМІ, у Сумській обласній державній адміністрації під тиском керівництва взяті заяви про звільнення з роботи за власним бажанням у заступників ОДА, керівників управлінь та відомств, голів райдержадміністрацій, чиновників інших категорій. Щоб ці заяви не були підписані губернатором, чиновники мають виконати єдину умову: блок "За єдину Україну" та підтримувані ним кандидати в депутати усіх рівнів мають перемоги на виборах.

Аналогічна інформація надійшла також і з деяких інших областей. Зафіксовані і інші форми нагнітання напруженості в органах місцевої влади – наприклад керівники Машівського та Новосанжарського районів (Полтавська обл.) розповсюджують інформацію про розформування районів і зміни адміністративного підпорядкування в разі непідтримки на виборах блоку "За єдину Україну". В результаті подібних інсинуацій чиновники просто втрачають здатність адекватно мислити, вдаючись інколи навіть до такої дикості, як використання школярів для розповсюдження агітаційних матеріалів.

Приклади порушень:

Вінницька обл.

Губернатор області Ю. Іванов поєднує службові відрядження по області із участю в презентаціях районних осередків блоку "За єдину Україну", користується своїм службовим становищем для проведення агітаційної роботи.

Донецька обл.

7 лютого мер м. Горлівки В.А. Рогач збирав адміністрацію держустанов і наказував не допускати контактів з представниками міських осередків партій, за винятком блоку "За єдину Україну".

В м. Дімітров для вивішування агітаційних транспарантів "За єдину Україну" використовувалися службові спец. машини.

В Слов'янському міськвиконкомі виступив заступник голови Донецької облдержадміністрації А. Близнюк та нагадав про необхідність підтримки блоку "За єдину Україну".

На концерні "Стірол", генеральним директором якого є кандидат у народні депутати М.А. Яновський ("За Єдину Україну"), бригада з 15 чоловік із цеху перекинута на агітаційну роботу (зі збереженням місячного окладу).

В багатьох учбових закладах області, особливо в сільських, розклеєно агітаційні матеріали блоку "За єдину Україну". В більшості випадків агітматеріали приносили представники місцевої влади і наказували повісити їх.

Дніпропетровська обл.

Під час наради з приватними підприємцями Дніпропетровська заступник голови дніпропетровського міськвиконкому Євген Заєць сказав, що у місті не повинно бути ніякої іншої реклами, окрім "За єдУ", а також заявив, що інших біг-бордів у Дніпропетровську не буде, так як "населення Дніпропетровська вже визначилося зі своїм вибором - це блок "За Єдину Україну".

Голова Дніпропетровської ОДА Микола Швець у місті Кривому Розі у робочий час офіційно представляв кандидата від блоку "За Єдину Україну" та агітував за нього.

Облдержадміністрація Дніпропетровщини видала телефонограму керівникам всіх вузів з "рекомендацією" провести на лютневі свята культурно-масові заходи під гаслом "За єдину Україну".

Голова Жовтневого райвиконкому м. Дніпропетровська Вікторія Лукашова чинила тиск на голів квартальних комітетів району, а також здійснювала доплату по 40 грн. їм за те, щоб вони агітували за блок "За єду" та за Сергія Бичкова. У приміщенні Жовтневого райвиконкому м. Дніпропетровська виявлено велику кількість агітпродукції кандидата по в.о. №25-му виборчому округу, заступника голови ОДА Сергія Бичкова ("За Єдину Україну"). Характерно, що зазначений на агітпродукції тираж не відповідає виявленій кількості листівок.

Студентів Дніпропетровського національного університету, які вчаться на дизайнерських факультетах, в учбовий час примушують макетувати агітпродукцію блоку "За єдину Україну", обіцяючи їм "теплу" сесію.

Закарпатська обл.

Для перевезення людей в Ужгород на презентацію блоку "За Єдину Україну" використовувався спецтранспорт "швидка допомога", якого в районах області і так не вистачає.

Головні лікарі всіх лікарень Тячівського району району вимагають від своїх працівників - лікарів робити подвійний обхід для проведення поверхового медичного огляду (вимірювання тиску, пульсу…) і в обов'язковому порядку паралельно агітувати за блок "За єдину Україну". При цьому майже всі головні лікарі лікарень Тячівського району є не тільки членами СДПУ(о), а іще й очолюють відповідні місцеві осередки СДПУ(о).

Запорізька обл.

В обласній газеті (газеті облдержадміністрації № 27 від 12.02.2002) була надрукована реклама блоку "За Єдину Україну". На той час блок не уклав з газетою угоду на цю рекламу, тобто реклама блоку пройшла без проплати з виборчого фонду "За єдУ".

Київська обл.

А 14 лютого Тетіївська райдержадміністрація провела селекторну нараду з керівниками, де піднімалось питання виборів і підтримки блоку "За Єдину Україну" та кандидата в депутати по в.о. №92 Бондаренка Г.І.

В Ірпінському виборчому окрузі №95 міський голова Ірпеня 9 лютого влаштував публічний звіт про свою діяльність, де агітував за кандидата від блоку "За Єдину Україну" Петра Мельника.

Львівська обл.

За повідомленням керівництва обласного штабу партії "Яблуко", в одному із районних центрів Львівщини вчителям не видали заслуженої премії, а оголосили про те, що її слід вважати добровільною пожертвою на благоустрій приміщення, де відбудеться зустріч із представниками певного виборчого блоку.

Полтавська обл.

19.02 в обласному центрі за ініціативою голови облдержадміністрації Євгена Томіна та голови облради Олександра Полієвця збирався сільськогосподарський актив області, на якому вирішили орієнтувати виборців голосувати "За єдину Україну".

20.02 на апаратній нараді Полтавської районної держадміністрації голова районної ради Петро Матьоха, який є координатором районного штабу блоку "За єдину Україну", відкрито закликав присутніх підтримати на виборах кандидатів "саме цього блоку".

Рівненська обл.

9 лютого на презентації блоку "За єдину Україну" у м.Рівне губернатор М.Сорока відкрито від імені голови облдержадміністрації заявляв про підтримку презентованого блоку. Відкрито агітував за цей блок і ректор РДГУ Р.Постоловський.

Харківська обл.

В роботі Народних приймалень Виборчого блоку "За Єдину Україну", що є фактично однією із форм агітації, беруть участь посадові особи органів державної влади.

10 лютого в ізюмському БК "Залізничник" була проведена зустріч з заступником голови Харківської обласної державної адміністрації кандидатом в депутати ВР Потаповим В. І., кандидатом на посаду міського голови Сидором Б. Т. та кандидатами до обласної ради (всі - від блоку "За Єдину Україну"), на яку примусово було зібрано вчителів, інших бюджетників, держслужбовців. 11 лютого директор ізюмської ЗОШ №11 Сокол (довірена особа Потапова) зняла дітей з занять і відправила їх роздавати населенню листівки з агітацією за Потапова.

Херсонська обл.

Під час наради-зустрічі голови Херсонської облдержадміністрації з активом працівників житлово-комунального господарства області було прийняте рішення підтримати блок "За єдину Україну!".

Скадовськ. 11 лютого. Презентація блоку "За єдину Україну" відбувалася у робочий час. На ньому були присутні майже виключно державні службовці, яких зняли з роботи. Подібні заходи за подібним сценарієм відбулися й в інших населених пунктах області.

9 лютого директор ДКП "Херсонелектротранс" С.Костючок офіційно заявив, що у зв'язку з тим, що колектив "Херсонелектротрансу" підтримав блок "За єдину Україну", у тролейбусах не будуть розміщувати політичну рекламу інших партій та блоків".

У традиційній розсилці новин Управління з питань внутрішньої політики Херсонської ОДА, яку заступник голови облдержадміністрації В.О.Лебідь рекомендує опубліковувати "під відповідними рубриками у районних та міських газетах, а також використовувати у передачах по районному та міському радіомовленню і телебаченню, використовувати у лекціях, бесідах, інших публічних виступах тощо" з 13 сюжетів - у восьми або згадується блок "За єдину Україну", або сюжет повністю присвячений діяльності блоку. Причому, у п'яти сюжетах згадуються в одному контексті "За єдину Україну" та керівники обласної або районних райдержадміністрацій. В розсилці немає жодного згадування інших блоків та партій.

Черкаська обл.

Газета виборчого штаба блока "За єдину Україну" розповсюджується в комплекті з газетою облради та облдержадміністрації "Нова доба", що існує за рахунок обласного бюджету.

Чернівецька обл.

Обласний штаб блоку "За єдину Україну" має в постійному користуванні службову машину облдержадміністрації. На службових машинах до штабу блоку за агітаційними матеріалами приїжджали голови та заступники голів райдержадміністрацій.

В штабі блоку "За єдину Україну" працюють кілька держслужбовців, які офіційно не перебувають у відпустках. В Глибоцькому, Новоселицькому та Хотинському ра-йонах виборчі штаби блоку очолили заступники голів райдержадміністрацій або керівники апарату, виборчий штаб кандидата в нардепи в 205-му виборчому окрузі Л.Каденюка, (" За єдину Україну") - голова Хотинської райдержадміністрації. Всі зазначені чиновники, відпусток не оформляли і займаються кампанією блоку у робочий час з використанням службового транспорту, зв'язку та інших службових оргресурсів.

З 9 лютого в усіх 11-ти районних газетах (державні ЗМІ) друкувалися лише агітаційні матеріали блоку " За єдину Україну" при тому , що угоди райштаби блоку уклали лише з окремими редакціями і на рекламну площу, в десятки разів меншу, ніж була використана. Загалом, впродовж лютого райгазети не оприлюднили жодного агітматеріалу інших політичних сил, окрім блоку "За єдину Україну" та кількох матеріалів на конкурс "Родина" під логотипом ПДС.

2. Адміністративний тиск на суб'єкти виборчого процесу. (порушення ст. 5, ч. 2 ст.10, ч.20 ст. 56 Закону України "Про вибори народних депутатів України", а також інших законодавчих актів України)

До цієї категорії порушень відносились наступні випадки:

- перешкоджання виборчій агітації, пов'язані з використанням адміністративних важелів;

- перешкоджання роботі ЗМІ, пов'язані з використанням адміністративних важелів;

- застосування адміністративного тиску на кандидатів з метою змусити їх відмовитись від балотування;

- застосування адміністративних важелів впливу на посадових осіб з метою змусити їх незаконно підтримувати певних суб'єктів виборчого процесу;

- звільнення з роботи пов'язані з політичними симпатіями працівника, або відмовою його виконувати незаконні доручення керівництва.


Кількість випадків адміністративного тиску на суб'єкти виборчого процесу (партії/блоки, кандидати, ЗМІ) порівняно з січнем також різко зросла. Проте, якщо в попередні місяці адмінресурс приділяв основну увагу кільком найбільш опозиційним партіям (в першу чергу "Батьківщина та СПУ), то з моменту початку передвиборчої агітації основним фактором, що визначає інтенсивність адміністративного тиску на суб'єкт виборчого процесу стала його активність в проведенні передвиборчої агітації. Відповідно, за звітний період найбільше від проявів адміністративного тиску постраждав блок "Наша Україна" і зокрема лідер блоку В.Ющенко, якому протягом передвиборчого туру довелось неодноразово зіткнутись з різноманітними перешкодами в проведенні виборчої агітації.

Приклади порушень:

АР Крим

11 лютого в 19:00 у місті Сімферополі відбувалися масові відключення електроенергії під час трансляції по УТ-1 фільму Блоку Юлії Тимошенко.

Дніпропетровська обл.

Під час приїзду до Дніпродзержинська лідера ПСПУ Наталі Вітренко їй відмовили у наданні залу для проведення зустрічі з виборцями.

Активістів партії "Яблуко", які розклеювали 9 лютого агітпродукцію партії заарештовано на 7 годин працівниками Жовтневого РОВД міста Дніпропетровська через те, що "розклеювали у невідведених для цього місцях".

Директор гімназії № 57 дізнавшись про те, що серед вчителів гімназії є члени "Справедливості" примусила їх написати заяву про звільнення. Директор гімназії наполягала на тому, що всі співробітники установи повинні підтримувати блок "За єдУ".

Трансляція радіо "Свобода" в області навмисно "глушиться" за допомогою сучасних пристроїв.

В Межівському районі Дніпропетровської області представники місцевої влади, користуючись неосвідченістю громадян, залякують їх перевіркою за номерами бюлетенів, хто за кого проголосував. Тих, хто проголосує "не так" обіцяють звільнити з роботи.

Донецька обл.

9 лютого кандидата в нардепи від Демсоюзу В.Н. Головіна не пустили на зустріч в ЗОШ №17 м. Горлівки, хоча домовленість з адміністрацією школи була.

Голова Горлівської міської організації партії "Батьківщина" В.І. Канауров неодноразово заявляв про факти тиску з боку міської адміністрації. Наприклад, на зустрічі з виборцями у с. Пантелеймонівка представники правоохоронних органів заважали проведенню зустрічі. Також члени партії "Батьківщина" скаржились на те, що в квартири, на балконах яких висіли агітаційні плакати, ввірвались представники правоохоронних органів і вимагали зняти плакати.

Запорізька обл.

ВО № 83. м. Токмак. Представники місцевої влади примусили міську організацію партії "Яблуко" зняти прапор з логотипом "Яблука" з приміщення офісу місцевої організації. Мотивував таке своє прохання представник влади тим, що зараз до Токмаку приїде губернатор області Карташов - побачить прапор і образиться. Також яблуківців змусили прибрати автомобіль з логотипом партії на задній двір, щоб він теж не дратував губернатора.

Запоріжжя, ВО №77. 13 лютого міліціонери затримали агітаторів від партії "Яблуко" та не відпускали їх з райвідділу кілька годин. Свої дії співробітники міліції мотивували тим, що "просто не знали, що вже можна вести агітацію".

Запоріжжя, ВО №77. Керівництво концертної зали ім. Глінки не допустило туди кандидата в депутати Володимира Кальцева та виборців, що прийшли на зустріч з ним, незважаючи на попередню домовленість з керівництвом.

Запоріжжя, ВО №78. Діючого депутата, а нині кандидата в народні депутати, В.І. Понеділко та вкладників банку "Слов'янський" та банку "Україна" не допустили в будинок культури "Орбіта", незважаючи на попередню домовленість.

Звільнено з роботи головного режисера музично-драматичного театру Олександра Короля та директора філармонії Михайло Пригаро. Формально, вони написали заяви про звільнення за особистим бажанням, але фактично - їх примусили.

Михайло Пригаро в інтерв'ю газеті "Індустріальне Запоріжжя" розповів про те, що після того як він уклав угоду про оренду залу з кандидатом в депутати Володимиром Кальцевим, його викликали до облдержадміністрації та наказали написати заяву про звільнення. В противному випадку йому погрожували звільнити його по статті.

м. Київ

За повідомленням заступника керівника штабу "Нашої України" Ю.Єханурова, начальник управління Кабінету Міністрів України Богдан Буца, який балотується у народні депутати України під номером 93 виборчого списку блоку "Наша Україна", був звільнений з роботи за приналежність до цього блоку.

11 лютого Президент Асоціації фермерів і приватним землевласників України Іван Томіч заявив про те, що відчуває адміністративний тиск з боку владних структур через підтримку Асоціацією блоку "Наша Україна". Крім того, за його словами, керівництво облдержадміністрацій вимагає від фермерів підтримувати блок "За єдину Україну".

З території київського залізничного вокзалу за загадкових обставин зник вагон телепрограми "Народна платформа" телеканалу "Інтер". Вагон був випадково знайдений через декілька днів на станції Київ-товарний Південно-західної залізниці. Залізничники так і не змогли пояснити природу переміщень вагона.

19.02 Була зірвана зустріч кандидата в народні депутати Суслова (в.о. №217) з ветеранами збройних сил. За словами самого кандидата зустріч не відбулася тому що Голова Печерської райдержадміністрації попередив деяких працівників військового секретаріату, що у випадку зустрічі вони будуть звільнені з посад.

Київська обл.

Білоцерківське міське радіо відмовилося транслювати передачу голови місцевого осередку СПУ Н. Пшеніка (91 в.о.). В угоді, яку запропонувало керівництво місцевого радіомовлення зазначалася заборона на елементи критики програм інших кандидатів, партій та блоків, представників від влади всіх рівнів.

В с. Рачки Володарського району (92 в.о.) заст. голови райдержадміністрації погрожував агітаторові за позапартійного кандидата Безкровного Г.В.

На Асоціацію фермерів Київщини (яка підтримує блок "Наша Україна") з боку влади чиниться адміністративний тиск. Робилась спроба утворити асоціацію-двійника, при цьому в обласній газеті "Київська правда" з'являється оголошення про те, що ніби-то загублені печатка і Статут Асоціації фермерів слід вважати недійсними.

Кіровоградська обл.

Лідеру виборчого блоку "Наша Україна" Віктору Ющенку було відмовлено у теле- та радіоефірі в Кіровограді. Прямий ефір на радіо та запис на обласному телебаченні були заплановані в програмі виборчого туру "Наша Україна". Штаб блоку мав попередні домовленості з компаніями щодо ефірів, які були проанонсовані в місцевих ЗМІ.

Львівська обл.

Місцеве керівництво Кам'янко-Бузького району дало негласну вказівку керівникам культурних і освітніх закладів обмежити доступ до використання закладів для проведення публічних заходів суб'єктам виборчого процесу (крім "ЗаЄду") шляхом встановлення високої орендної плати - 1000 грн. за годину.

Миколаївська обл.

Приїзд 16 лютого до Миколаєва В.Ющенка викликав ряд полтергейстів. За декілька хвилин до прямого ефіру на Миколаївському ТБ була знеструмлена територія телекомпанії і лише через 20 хвилин після мерехтіння на своїх телеекранах глядачі змогли побачити виступ екс-прем'єра. З тих же невідомих причин зустріч була перенесена з кінотеатру "Юність" в інший куток міста в БК Будівельників.

Лише частину накладу газети "Український Південь" зі звітом про перебування в області Віктора Ющенка було віддруковано. За словами редактора, "після ознайомлення з матеріалами газети обласного керівництва, прихильного до блоку "За єдину Україну", друк другої частини накладу газети було припинено знову ж таки "внаслідок технічних проблем".

У 131 окрузі були зірвані зустрічі кандидатів від КОП з громадськістю. Працівники райдержадміністрації власноруч зривали листівки "КОПу". Організатора зустрічей, представника КОП по цьому округу було залякано заступником голови Баштанської РДА.

Полтавська обл.

14 лютого ОДТРК "Лтава" відмовила у прямому ефірі Віктору Ющенку попри існування договору з обласним штабом блоку та проплачені кошти. Керівник вмотивовував відмову тим, що договір укладено не з Ющенком, а з його вповноваженою особою. Тому виступати може тільки той, хто підписав угоду.

На території області реалізаторам газет заборонено продавати одразу п'ять місцевих газети "Полтавську Думку", "Приватну справу", "Нову Полтаву" і "Новий день", "Інформбюлетень".

Кандидата в депутати облради Валентина Попова, голову профкому Кременчуцького заводу "Дормаш" викликав до себе керівник підприємства і пояснив, що якщо він балотуватиметься від СПУ, він втратить посаду.

Полтавська міська ТВК (голова Василь Похилюк) повністю саботує реєстрацію кандидатів до міської , обласної ради та на посаду мера міста всіх осіб, які свого часу хоча б чимось виявили опозиційні погляди до місцевої влади. 22.02 відбулося чергове засідання, на якому без пояснення причин, або за чисто формальними приводами відмовлено в реєстрації більш ніж 30(!) представникам блоку "Наша Україна", 3 представникам БЮТ та багатьом самовисуванцям.

Рівненська обл.

Кандидат в народні депутати від 154 виборчого округу П.Сулковський повідомив, що звернувся до газети обласної ради (депутатом якої він є) "Вісті Рівненщини", з проханням укласти договір на розміщення реклами. Редактор газети відмовив в укладанні договору, запропонувавши попередньо узгодити це питання з головою обласної ради.

Сумська обл.

За повідомленням кандидата на посаду міського голови міста Лебедин Сумської області Голови місцевого осередку НРУ Бориса Ткаченко "...По домівках тих, хто висунувся чи обмовився про своє висунення в кандидати їздять адміністратори і, м'яко кажучи, пропонують зняти свою кандидатуру. До мене особисто приїзджав В.І.Кубрак (завміськвно)." На другий день після того, як кандидат поскаржився на це керівництву району, була закрита АЗС, власником якої він є.

Тернопільська обл.

У Ланівецькому районі адміноргани чинять перешкоди у реєстрації осередків блоку "НУ" та блоку Ю.Тимошенко.

13 лютого о 19:00 під час теледебатів блоку Юлії Тимошенко та блоку "Єдність" у м.Чорткові "зникло" світло. Метрові канали (УТ-1, УТ-2) не працювали близько півгодини часу. За словами працівників Чортківського РЕМу, причина у тому, що "вибило трансформатор". 12, 14, 15 лютого зривів трансляції теледебатів в Тернопільській області не було.

Херсонська обл.

Народний депутат В.Фіалковський оприлюднив заяву, що на депутата обласної ради, голову АПФ "Таврія" О.Сидоренка здійснюється тиск з боку міської податкової адміністрації у вигляді безперервних податкових перевірок. Цей тиск супроводжується, згідно заяви народного депутата, порадами зайняти "правильну позицію на виборах народних депутатів України".

Хмельницька обл.

14-15-го лютого всі сільради, всі школи району, всі без винятку організації, підприємства, установи міста Ізяслава (Волочиський в.о. №189) одержали телеграми за підписами начальників відділів райдержадміністрацій, голів чи їх заступників прибути на 11 год. в кількості 10 чоловік на презентацію виборчого блоку "За єдину Україну". Для доставки людей було задіяно біля 40 одиниць державного автотранспорту.

Голова селищної ради смт. Дунаївці А. Кухаришин дав команду відмовляти в реєстрації кандидатів в депутати від опозиційних партій, навіть, при наявності всіх поданих і офіційно оформлених документів.

У зарестрованого кандидатом в народні депутати по Дунаєвецькому в.о. №191 голови сільськогосподарського кооперативу агрофірми "Ювілейна" Чемеровецького р-ну, члена СПУ В. Войтова зразу після реєстрації почалися проблеми в господарстві: постійні перевірки з боку податкової адміністрації та КРУ.

Чернівецька обл.

Голова Заставнівської райради І.Бурдейний та перший заступник голови Хотинської райради В.Николаїшен на конференції Асоціації органів місцевого самовряду-вання Чернівецької області заявили про наявність адміністративного тиску на керівників органів місцевого самоврядування в період передвиборчої кампанії з метою забезпечення останніми потрібних результатів на виборах. Конференція доручила правлінню Асоціації підготувати від її імені звернення до виборців з приводу порушень виборчого законодавства і нагнітання атмосфери страху напередодні виборів виконавчою владою.

3. Використання кримінальних методів боротьби з політичними опонентами а також перешкоджання веденню виборчої агітації шляхом погроз чи насилля, знищення матеріалів виборчої агітації..

Виникає занепокоєння те, що зберігається тенденція щодо зростання кількості фактів застосування сили по відношенню до суб'єктів виборчого процесу. Крім того, з початком агітації зафіксовано значну кількість випадків перешкоджання веденню агітації шляхом погроз чи насилля.

Донецька обл.

Представники команди кандидата в нардепи М.С. Комаря (голова Костянтинівської районної державної адміністрації, "За Єдину Україну") погрожували фізичною розправою керівникові штабу "Батьківщина" по Костянтинівському р-ну

Кандидат в нардепи по 63 округу І.В. Попова (журналіст газети "Донецький Кряж") заявила, що їй погрожують, вимагаючи зняти свою кандидатуру.

Дніпропетровська обл.

У місті Павлоград в ніч з 17 на 18 лютого невідомі вирвали за допомогою автотехніки біг-борд блоку "Наша Україна". Ще три рекламні щити "Нашої України" були переклеєні без відома власника на агітацію за блок "За єдину Україну".

Закарпатська обл.

У ніч з 22 на 23 лютого було підпалено два біґ-борди "Нашої України" - в Ужгороді та Мукачеві.

Кіровоградська обл.

10 лютого, в Кіровограді, біля будинку, в якому живе кандидат у народні депутати від партії "Яблуко" Людмила Лозова, був скоєний напад на уповноваженого представника цієї партії по виборчому округу №100 Андрія Дорогана.

В Олександрії учасники туру лідера блоку "Наша Україна" В.Ющенка стали свідками того, як двоє чоловіків зривали плакати Ющенка зі спеціально пристосованих для агітації тумб і клеїли агітаційні плакати блоку "За єдину Україну!"

Львівська обл.

15.02 четверо невідомих пропонували механіку-наладчику друкарні ЗАТ Видавничий дім "Високий Замок" Григорію Швецю вивести з ладу друкарську машину свого підприємства. В друкарні "Високого Замку" видається майже 30 газет, як опозиційних, так і проурядових.

Рівненська обл.

18 лютого невідомими було вчинено погроми офісів районних штабів блоку "Наша Україна" у райцентрах області: Рокитне та Березне. Понищено оргтехніку, меблі, літературу. Лідер обласного штабу блоку В.Червоній висловив невдоволення і нерозуміння слідчих дій правоохоронних органів і відкрито звинуватив начальника обласного УМВС А.Француза у плануванні і здійсненні терористичних акцій проти політичних опонентів влади.

Полтавська обл.

7 лютого, було здійснено збройний напад на кандидата в народні депутати України по 146-му виборчому округу Горяєва Віктора Васильовича, радника з економічних питань Голови правління ВАТ "Полтаваобленерго", якого було поранено кількома пострілами з вогнепальної зброї. Кілька тижнів тому партія "Яблуко" вирішила підтримати кандидатуру Віктора Горяєва на виборах до Верховної Ради, після чого Горяєву кілька разів невідомі пропонували зняти свою кандидатуру з балотування.

Чернівецька обл.

8 лютого у с.Дубівці Кіцманського району було побито голову осередку ВО "Батьківщина" Євгена Царика та довірену особу кандидата у нардепи, голови облорганізаці ВО "Батьківщина" П..Гасюка. Інцидент стався при спробі з'ясувати причину відмови у реєстрації висуванців блоку Ю.Тимошенко кандидатами в депутати районної і сільської рад та на посаду сільського голови. Згідно заяви потерпілих, їх побила група осіб на чолі з сільським головою с.Дубівців. Під час інциденту зникли підготовлені до реєстрації документи висуванців ВО " Батьківщини".

В ніч з 10 на 11 лютого невідомі зловмисники розбили вікно в приміщенні Глибоцького районного виборчого штабу блоку "Наша Україна". За повідомленням прес-служби обласного штабу блоку " Наша Україна" з приміщення райштабу зникли всі агітаційні матеріали блоку. 20 лютого була вкрадена вивіска з цього ж районного штабу..

Чернігівська обл.

Під час виступів у прямому ефірі радіо і телебачення лідера блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка трапилися великі відключення електроенергії. Аварійна бригада енергетиків, яка прибула на підстанцію, встановила, що вимкнуто електровимикач навантаження.

4. Недотримання вимог законодавства при проведенні передвиборчої агітації. (порушення ст. 50-56 Закону України "Про вибори народних депутатів України")

Були зафіксовані масові порушення, пов'язаних із недотриманням вимог до проведення виборчої агітації:

- агітація шляхом надання безкоштовних товарів та послуг;

- розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних;

- розміщення агітаційних матеріалів в невстановлених місцях;

- нереєстрація агітаційних матеріалів у виборчих комісіях



Майже половина порушень такого типу зафіксовано з боку кандидатів в депутати по одномандатним округам. Такі порушення зафіксовані з боку практично всіх партій та блоків, які взагалі ведуть агітацію; при цьому "лідерами" є - "За єдину Україну", "Наша Україна", Блок Тимошенко, "Жінки за майбутнє". Претензій немає лише до тих партій/блоків, які взагалі не проводять ніякої агітації; серед тих, що зареєстровані ЦВК, таких - майже половина.

Органи місцевої влади, за рідким винятком, не визначили місця для розміщення матеріалів передвиборчої агітації, тому як правило важко встановити ступінь законності того чи іншого розміщення агітаційних матеріалів. Це створює передумови для довільного трактування положень закону працівниками правоохоронних органів, і відповідно - для вибіркового підходу при їх реагуванні на випадки розклеювання агітаційних матеріалів активістами різних партій.

5. Інші порушення

Занепокоєння викликають зафіксовані випадки порушень процедури формування дільничних виборчих комісій (ДВК), які свідчать про вплив органів місцевої влади на цей процес. Майже у всіх регіонах зафіксовані випадки, коли партіям або мажоритарним пропонувалися до подання кандидатур в ДВК від місцевих державних адміністрацій або інших партій/блоків. Траплялися випадки коли партії надавали районним адміністраціям чисті бланки подань з печатками та підписом, а ті в свою чергу вписували туди прізвища кандидатур в дільничні комісії. Детально аналіз складу та процесу формування ДВК буде поданий в наступному звіті.

До КВУ продовжує надходити інформація про різноманітні порушення, допущені з боку окружних виборчих комісій (ОВК): порушення порядку організації роботи ОВК, порушення порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності, пов'язаних з виборами, порушення принципу гласності та відкритості виборчого процесу. Проте такі випадки не є масовими; часто вони трапляються через низький рівень кваліфікації членів ОВК.

Крім вище зазначених, спостерігачами КВУ фіксувались факти, пов'язані із використанням брудних передвиборчих технологій (чорний PR), та інші нечисленні порушення.


Висновки

1. Органи місцевої влади в основному діють упереджено по відношенню до суб'єктів виборчого процесу. Це проявляється в масових та систематичних випадках використання службового становища на користь блоку "За єдину Україну" та окремих кандидатів у виборчих округах, проведенні посадовими особами агітації за ці суб'єкти виборчого процесу. Особливо занепокоєння викликає те, що керівники органів державної влади, установ та підприємств часто навіть не намагаються створити видимість свого неупередженого ставлення по відношенню до партій та кандидатів.

2. Умови для проведення виборчої агітації є нерівними для різних суб'єктів виборчого процесу. Партії/блоки та кандидати, які не мають підтримки влади стикаються при проведенні агітації з різноманітними перешкодами адміністративного і кримінального характеру.

3. Невизначеність місць для проведення виборчої агітації створює передумови для довільного трактування положень законодавства працівниками правоохоронних органів, і відповідно - для вибіркового підходу при їх реагуванні на випадки розклеювання агітаційних матеріалів активістами різних партій.

4. Близько половини партій/блоків, зареєстрованих ЦВК взагалі не проводять виборчої агітації. Станом на момент написання звіту 9 партій та 3 блоки не перерахували на рахунок свого виборчого фонду жодної копійки. Це свідчить про те, що мета участі цих суб'єктів виборчого процесу у виборчій кампанії - не місця у Верховні Раді, а інші цілі, пов'язані із використанням можливостей для впливу на хід виборчого процесу.

5. Порівняно з січнем, суб'єкти виборчого процесу почали активніше оскаржувати рішення, дії та бездіяльність, пов'язані з виборами. Проте ця активність залишається на низькому рівні, суб'єкти виборчого процесу надають перевагу оприлюдненню інформації про порушення проти них через ЗМІ, дуже часто не вдаючись до оскарження цих порушень. Така поведінка сприяє утвердженню атмосфери безкарності і безвідповідальності, особливо коли мова йде про порушення з боку посадових осіб.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування