ПАРЄ не може дистанціюватися від Кучми, "бо це не допоможе справі"

Четвер, 28 лютого 2002, 10:10
27 лютого спостерігати за підготовкою до виборів в Україні приїхала делегація парламенту Ради Європи. Заплановано зустрічі з представниками провідних політичних партій і журналістами, головою Центрвиборчкому та президентом України.

В складі делегації - Рената Вольвенд, депутат з Ліхтенштейну. Саме вона активно домагалася скасування смертної кари в українській державі, а останнім часом, на відміну від багатьох інших політиків у Європі, доволі оптимістично оцінює українські реалії. Перед своїм відльотом до Києва Рената Вольвенд дала ексклюзивне інтерв’ю радіо "Свобода".

На питання про порушення під час передвиборчої кампанії в Україні вона відповіла, що поки "не має конкретної інформації". "До мене тільки дійшли чутки, що деякі кандидати у депутати не мають доступу до мас-медіа. Але конкретних імен, обставин я не знаю. Ми маємо це з’ясувати під час перебування в Україні, зустрічей з людьми".

Рената Вольвенд вперше дізналася про результати нової американської експертизи плівок Мельниченка від радіо "Свобода". Але вона оцінює нові дані дуже стримано.

"Я не думаю, що ми можемо дистанціюватися від президента Кучми. Боюся, що це не допоможе справі. Але ми можемо слідкувати за тим, як буде проходити подальше дослідження плівок у Сполучених Штатах. Ви знаєте, що ця справа дуже заплутана. Я навчилася у Раді Європи, що треба співпрацювати, а не відмежовуватися. І це стосується не Кучми особисто, крім нього є інші люди, інститут президента."

Вольвенд вважає, що розслідування можливих зловживань - це передусім справа самих українців, а не Ради Європи. А на запитання, чи будуть березневі вибори до Верховної Ради відрізнятися від попередніх, під час яких міжнародні спостерігачі побачили дуже багато зловживань, Рената Вольвенд відповіла:

"Гадаю, що ці вибори суттєво відрізнятимуться від виборів президента і попередніх парламентських виборів. Громадянське суспільство і демократія пускають глибші корені в Україні. І я сподіваюся, що люди більше готові до справедливих виборів, ніж чотири роки тому".

Але чи готова до цього влада? Рената Вольвенд каже, що в цьому вона не впевнена. Парламентарій Ради Європи висловила сподівання, що представники влади в Україні також змінюються і усвідомлюють, що мають поводитися "більше по-європейськи".

Українська служба радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...