Представники партій і блоків розказали делегації ПАРЄ всю правду про українські вибори

Четвер, 28 лютого 2002, 19:09
Використання адміністративного ресурсу, обмеження доступу опозиційних партій і блоків до ЗМІ, а також тиск на кандидатів в депутати є основними порушеннями виборчого законодавства в Україні під час виборів. Таку думку висловили члени делегації у четвер на зустрічі з представниками партій і блоків.

Представник "Блоку Юлії Тимошенко" Олег Білорус заявив, що "активне використання адміністративного ресурсу" направлено на "формування кишенькової більшості" в парламенті з тим, щоб "підготувати умови для перегляду Конституції".

Позафракційний депутат Віктор Суслов висловив думку про необхідність присутності міжнародних спостерігачів з початку і до кінця виборчої кампанії. Депутат висловив побоювання, що в Україні внаслідок нинішніх парламентських виборів опозиція "буде ліквідована повністю або майже повністю".

Лідер Народного Руху України Геннадій Удовенко вказав на "тиск на кандидатів з боку влади", який, за його словами, пропонує їм зняти свою кандидатуру на користь того чи іншого кандидата, тієї чи іншої політичної сили.

Лідер блоку "Проти всіх" Микола Габер не виключив можливості фальсифікації результатів голосування. Серед основних проблем виборчої кампанії він назвав "використання зарубіжних ЗМІ" партіями і блоками в порушення вітчизняного законодавства, використання коштів "тіньового сектора" у виборчих фондах і "маніпулювання свідомістю виборців" шляхом оприлюднення в ЗМІ "позицій і думок своїх господарів".

Підводячи підсумки зустрічі, доповідач по Україні Ханна Северінсен заявила, що вважає позитивним присутність представників моніторингової місії ПАРЄ в Україні під час виборів, висловивши надію, що вони зможуть змінити ситуацію на краще.

Голова комісії Верховної Ради з дотримання виборчих прав громадян під час виборів Олександр Єльяшкевич на зустрічі з делегацією ПАРЄ заявив, що виборча кампанія в Україні "не є демократичною".

"Для влади парламентські вибори є дуже відповідальним етапом, оскільки якщо вона не сформує парламентську більшість, яку хоче президент, то ті посадові особи, яких суспільство звинувачує в здійсненні злочинів, відповідатимуть за них перед українським народом. Тому в них немає іншої альтернативи, як забезпечити проходження своїх кандидатів будь-яким способом", - вважає Єльяшкевич.

Він також зазначив, що створення очолюваної ним парламентської комісії є "результатом недовіри суспільства до Центральної виборчої комісії". "Суспільство не довіряє як всьому складу Центрвиборчкому, так і особисто її голові - Михайлу Рябцю", - заявив Єльяшкевич, підкресливши, що ЦВК "робить все можливе і неможливе, щоб демократичні вибори не відбулися".

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування