Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Толстоухов клятвами про демократію проагітував Северинсен "За єдУ"

Четвер, 28 лютого 2002, 21:02
Блок "За єдину Україну!" частіше за все звинувачують у використанні адміністративного ресурсу, але жодна зі скарг, поданих до Центрвиборчкому, не підтвердилася, повідомив у четвер політичний координатор блоку Анатолій Толстоухов.

Під час зустрічі у Києві з представниками передвиборної моніторингової місії ПАРЄ Ханне Северинсен і Ренатою Вольвенд він нагадав, що блок "За єдину Україну!" був сформований з п'яти політичних партій, які "продовжили тенденцію об'єднання демократичних сил".

Зі слів Толстоухова, блок є єдиним суб'єктом виборчого процесу, який "не відхрещується від влади, а готовий відповідати за результати її діяльності".

Він пояснив, що така позиція блоку базується на розумінні, що влада є єдиним важелем демократичних і реформаторських перетворень в Україні. При цьому Толстоухов зазначив, що представники блоку "чудово розуміють", що це буде використовуватися політичними опонентами блоку під час виборчої кампанії.

Зі слів Толстоухова, блок "За єдину Україну!" працює виключно в рамках українського законодавства. Крім того, він співробітничає з багатьма вітчизняними громадськими організаціями, і на майбутніх виборах на підтримку блоку висловляться понад мільйон членів ста громадських організацій, вважає політичний координатор блоку.

Він також розказав членам моніторингової місії про те, що в регіонах України блок "За єдину Україну!" сприймають по-різному: в одних його вважають фаворитом, в інших - віддають перевагу іншим суб'єктам виборчого процесу. Разом з тим Толстоухов підкреслив, що блок "не грає на сьогодні в рейтинги", а намагається, щоб вибори пройшли демократично.

Відповідаючи на питання Северинсен, які дії робляться блоком для того, щоб уникнути обвинувачень у використанні адміністративного ресурсу, він нагадав, що згідно із законом всі спірні питання можна оскаржити в суді. Те, що жодна зі скарг, поданих до ЦВК, не підтвердилася, свідчить, на думку Толстоухова, про те, що блок "відповідально ставиться" до виборів.

Северинсен також поцікавилася, чому представники блоку "За єдину Україну!" відмовляються брати участь у теледебатах з політичними опонентами. Зі слів Толстоухова, йому невідомо про відмови членів блоку брати участь в теледебатах. Що ж до рішення лідера блоку, глави адміністрації президента Володимира Литвина не брати участь в дебатах з лідером Соціалістичної партії Олександром Морозом, то, зі слів Толстоухова, "ми не вважаємо СПУ одними з фаворитів, тому не хочемо підвищувати їм рейтинг в дебатах".

При цьому він зазначив, що представники блоку "За єдину Україну!" будуть брати участь в дебатах з представниками блоку Віктора Ющенка "Наша Україна", Комуністичною партією, СДПУ(О), Всеукраїнським політичним об'єднанням "Жінки за майбутнє".

Представники моніторингової місії також зустрілися з секретарем політради СПУ Віталієм Шибко, який повідомив, що Соцпартія підготувала зведені матеріали про порушення в ході виборчого процесу. Зокрема, матеріали стосуються порушень прав і свобод людини, формування окружних виборчих комісій.

Крім того, в документах, переданих членам моніторингової місії, міститься рішення Верховного суду про відмову в реєстрації кандидатом в народні депутати за списком Соцпартії колишнього майора держохорони Миколи Мельниченка.

Під час зустрічі Шибко також підкреслив, що соціалісти "не вважають помилковими" запрошення спостерігачів до Україну на час виборів, оскільки ситуація з виборами "вже давно вийшла за межі України".

З його слів, принциповою позицією СПУ є заклик до європейських лідерів дистанціюватися від президента України Леоніда Кучми. Шибко зазначив, що на виборах Соцпартія буде старатися зробити все, щоб довести свою позицію.

Северинсен і Вольвенд також зустрілися з представниками блоку Юлії Тимошенко Олегом Білорусом і блоку Ющенка "Наша Україна" Володимиром Макеєнко.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування