Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські "дебати" як різновид московських брудних політтехнологій (нотатки телеглядача)

Понеділок, 11 березня 2002, 12:45
Отже, теледебати, про які так мріяла Юлія Тимошенко, стали реальністю. Але навряд чи лідер опозиції мріяла саме про таку реальність. Хоча напевно передбачала саме її - і тому намагалася ретельно виписати в законі те, що в інших, кращих державах існує на рівні морального кодексу журналістів. Але на закон "гарант", як відомо, наклав вето, а говорити про моральність на "олігархічних" телеканалах - річ безнадійно наївна.

Але, так чи інакше, 7-8 березня на трьох телеканалах було сплетено тугий драматургічний вузол на три дії з трьох учасників. "Єдність місця і дії" була настільки вражаюча, що неминуче народжувала думку про вправну руку закулісного режисера. А наповненість дії не залишила сумнівів і щодо імен замовників цього режисера.

Втім, про все по порядку. Перша дія відбулася на УТ-1, де Юлія Тимошенко зустрічалася з номінальним лідером КОПів Хорошковським. І, хоч як це дивно, саме Перший національний єдиний показав програму в форматі цивілізованих теледебатів. Інтелігентне ведення Ольги Таукач, відсутність елементів шоу, рівні можливості учасників створили, однак, ситуацію, коли з Хорошковським було "покінчено" протягом чверті години. Юлія Тимошенко перемогла його одним-єдиним, дуже спокійно поставленим, але тричі повтореним запитанням: КОПи за Кучму, чи проти? Так, або ні? Відповісти на це запитання ретельно зачесаний і бездоганно вбраний головний КОП так і не зміг.

Того ж дня о 10-й вечора передбачався основний елемент програми: дебати Юлії Тимошенко з Наталею Вітренко на значно популярнішому каналі "1+1". Цю зустріч було ретельно погоджено і обумовлено заздалегідь. І однак вона не відбулася. Телеканал раптом заявив, що на прохання... колег з ICTV, де зустріч тих самих політиків призначено на 8-ме, Наталя Вітренко дискутуватиме з "бойківським" НРУ, а Юлії Тимошенко в майбутньому визначать іншого спаринґ-партнера.

Лідер БЮТи таки приїхала в обумовлений час у телекомплекс на Мельникова, 42, - але до студії так і не потрапила. Натомість Наталя Вітренко з’явилася в цій студії рівно на хвилину, - щоб на всю Україну гнівно заявити, що їй не дали "викрити цю злодійку". І, коли справу було зроблено перед максимальною телеаудиторією, що очікувала появи саме Юлії Тимошенко (а заперечувати було нікому), Наталя Вітренко разом з почтом, задоволено посміхаючись, залишила студію. "Продовжувачі справи Чорновола" ще говорили про щось поміж собою, - але це вже нікому не було цікаво.

Юлія Тимошенко таки з’явилася в ефірі ICTV наступного дня, - але й тут на неї очікувала несподіванка. Опонентів раптом виявилося двоє: блок Наталі Вітренко і вже згадувані КОПи, але не на чолі з Хорошковським, а під орудою жорсткої й розумної Інни Богословської. Задум організаторів дійства виявився зрозумілим із першої ж хвилини: тримати опозицію під перехресним обстрілом справа і зліва. Богословська і Вітренко практично не нападали одна на одну. Більше того, кожна з них вдоволено посміхалася, коли її "візаві" щастило поставити Юлії Тимошенко "незручне" запитання.

Кожен з перших чотирьох "раундів" "дебатів" починався з "наїзду" команди Наталі Вітренко на БЮТи. Потому опозиція отримувала слово для відповіді, - яка, однак, у сприйнятті телеглядачів мусила знівелюватися прикінцевим виступом КОПів. Словом, щедро оплачені московські "технологи" діяли, немов би ілюструючи відомий анекдот про Штірліца - найкраще запам’ятовуються перша й остання фрази.

І, нарешті, в останньому, п’ятому раунді "дебатів" московський "ландскнехт" Кисельов раптом зі спритністю досвідченого махляра змінив технологію: цього разу розпочати коло мусили "інтелігентніші" КОПи, а "під завісу" Вітренко, не обтяжена необхідністю дотримуватися бодай якоїсь пристойності, дістала нагоду "замочити" команду Тимошенко, вже позбавлену можливості щось відповісти.

А коли й за таких умов спільні дії "вітренківців" і КОПів були все ж недостатньо ефективними, на допомогу приходив Кисельов зі своїми коментарями (вгадайте з одного разу, проти кого було скеровано ті коментарі). Йому у міру сил допомагав оператор, який під час реплік Юлії Тимошенко великими планом показував скептичні обличчя її опоненток. А сформувати остаточне враження після "дебатів" мусили оцінки "випадкових" телеглядачів з вулиці. Зрозуміло, що ці телеглядачі віддали перевагу КОПам, - які "за випадковим збігом обставин" є політичним проектом Пінчука, власника ICTV.

Не знаю, як у кого, а в мене шоу на ICTV лишило гнітюче враження. Навіть своїми "дрібницями", як-от мовною мішаниною ведучих (українська в Коберник, якій, однак, належала суто декоративна роль, російська - у реального господаря студії Кисельова) і учасників (Вітренко й Богословська "принципово" спілкувалися російською, хоч одну-дві репліки вимовили й українською, - мовляв, можемо й так). І лише команда БЮТи послідовно виявляла повагу до державної мови.

Але це, як то кажуть, не головне. Було до болю шкода тих, хто змушений свідомо іти на цю "бійку без правил", де проти тебе завідомо будуть застосовані всі брудні прийоми. Страшно, коли для української опозиції саме таке "дійство" - єдиний шанс хоч якось бути почутим, бо іншої нагоди потрапити в екран просто не існує.

Мені важко оцінювати результати цих "дебатів". Можливо, шанувальники "нашої Наташі" й цього разу були в захваті від войовничості свого кумира. Можливо, дехто потішився з того, як Інна Богословська природно почувалася в ролі "клона Вітренко" - лише не з ліво-, а правопопулістською фразеологією. Хоча інтелігентному глядачеві все мусило бути ясно. Теза Юлії Тимошенко про два "кучмівські" проекти - блок Вітренко та КОПів - дістала наочне підтвердження.

А щодо каналу ICTV ілюзій не було - з "князівством Пінчука" й так усе зрозуміло. Шкода лишень симпатичну журналістку Іванну Коберник - у порядному товаристві з нею можуть перестати вітатися. А втім, кожен вибирає для себе сам: брати участь у брудних іграх, чи бодай стати осторонь і тим зберегти обличчя.

Максим Стріха, телеглядач, член партії "Собор", яка входить до "Блоку Юлії Тимошенко"


_________________
NB: Про те, як би Фрейд витлумачив вітчизняні політичні скандали, як використовують соціологію, щоб "мочити" Ющенка, чому Кучма соромиться "За ЄдУ", які наслідки матиме тимчасова відпустка Омельченка, читайте в новому політичному проекті П.П.П.



__________________
NB. Про те, як і хто розігрує "російську карту", у кого який адмінресурс, хто може допекти Кисельова, про всі подробиці передвиборчого туру Юлії Тимошенко, про те, як скидали Грача, скільки журналістів йдуть у парламент, під яку музику виходить до виборців Кучма, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування