Олексій Міллер обклав Україну. "Газпром" буде контролювати український газопровід на вході і на виході

Понеділок, 11 березня 2002, 16:12
Комісія з приватизації при уряді Словаччини рекомендувала продати за $2,7 млрд 49% акцій компанії Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) консорціуму у складі "Газпрому", Gaz de France і німецької Ruhrgas. Операція буде укладена до кінця квітня.

Напередодні підведення підсумків конкурсу уряд Словаччини скорегував умови приватизації: консорціум буде управляти SPP під держконтролем. Але операція все одно вигідна "Газпрому" - купівля SPP знімає термінову необхідність будувати газопровід в обхід України територією Польщі.

Нагадаємо, що на тендер з приватизації 49% акцій словацької національної газової компанії SPP була подана лише одна заявка. Консорціум російської, німецької й французької компаній запропонував за папери SPP і право управління компанією 130 млрд крон ($2,7 млрд). 8 березня тендерна комісія на чолі з міністром приватизації і держмайна Марією Маховою (Maria Machova) завершила роботу.

І у той же день комісія з приватизації Словаччини рекомендувала уряду прийняти єдину заявку, оголосивши таким чином консорціум переможцем тендера. Не виключено, що у разі необхідності визнати тендер таким, який вже відбувся, словацьке керівництво переконав голова "Газпрому" Олексій Міллер, який 5 березня зустрівся з президентом Словаччини Рудольфом Шустером (Rudolf Shuster). Як заявила пані Махова на прес-конференції у Братиславі, "запропонована ціна задовольняє завдання, поставлені Словаччиною при приватизації SPP". За її словами, уряд повинен схвалити операцію протягом тижня.

Відзначимо, що словацька опозиція, яка раніше критикувала план приватизації SPP, тепер навряд чи спробує зірвати операцію. Справа у тому, що 1 березня уряд Словаччини оголосив, що приблизно $1,3 млрд з отриманих за газопровід $2,7 млрд буде витрачено на реформу пенсійної системи країни (раніше передбачалося, що вся сума буде направлена на реструктуризацію зовнішнього боргу).

Крім того, Словаччина посилила умови продажу SPP. Як заявив 9 березня у Братіславі Міхал Сушак (Michal Susak), голова місцевого підрозділу Credit Suisse First Boston (CSFB - фінансовий консультант операції), 6-7 березня комісія з приватизації внесла поправки у тендерні документи. Тепер консорціум не має права без згоди спостережної ради SPP (яка буде контролюватися державою) звільняти більше 10% персоналу компанії, здійснювати операції з одним з учасників консорціуму на суму більше $150 тис., змінювати тарифи на перекачку газу газопроводами в Європу.

Крім того, комісія заборонила консорціуму відділяти газотранспортний бізнес від дистрибуції газу всередині Словаччини, а також без узгодження змінювати об'єми перекачки газу газопроводами SPP.

Після отримання схвалення від словацького уряду консорціум повинен перерахувати до бюджету країни $270 млн (10% від суми операції). Потім документи про операцію розгляне антимонопольний комітет Словаччини і Єврокомісія: Gaz de France і Ruhrgas зареєстровані на території ЄС. І лише після цього буде підписано договір про продаж 49% акцій і передачу 51% акцій SPP в управління консорціуму.

Пан Сушак заявив, що твердої дати підписання договору про приватизацію SPP не існує, але, ймовірно, він буде підписаний у кінці квітня, після чого CSFB отримає свою комісію за організацію операції - $16,4 млн. Остаточно ж права на управління SPP перейдуть консорціуму "Газпром"/Gaz de France/Ruhrgas по мірі виплат до бюджету Словаччини. Графік виплат ще не складено, однак вже відомо, що частки всіх трьох сторін будуть рівними.

Як "Газпром" буде оплачувати свою частку в консорціумі ($900 млн)- грошима чи постачанням газу Gaz de France і Ruhrgas- поки невідомо. Проте для пана Міллера купівля SPP стане першим великим успіхом за час його перебування на посаді керівника "Газпрому". До цього він частіше вирішував проблеми повернення "Газпрому" виведених його попередниками старих активів, ніж купівлі нових. З придбанням же SPP "Газпром" і його партнери зможуть відкласти будівництво другої гілки газопроводу "Ямал" територією Польщі. Нагадаємо, що у лютому 2002 року рада директорів "Газпрому" відмовилася інвестувати в цей проект $1 млрд через дефіцит інвестиційних ресурсів.

Тепер у "Газпрому" і його партнерів немає необхідності терміново посилювати потужності перекачки газу в Європу в обхід України. SPP є одним з головних дистрибуційних центрів продажу газу у Східну Європу. Управляючи словацькою компанією, "Газпром" може блокувати експорт газу, який Україна отримує як оплату за транзит. Наприклад, у разі продовження несанкціонованого відбору Україною палива з магістральних газопроводів.

Чим "Газпром" заплатить за SPP

Прибуток "Газпрому" у 2001 році склав приблизно 108 млрд крб. При цьому у 2002 році на інвестиції в основні засоби виробництва "Газпром" направить біля 140 млрд крб., з них 100 млрд крб. піде на розробку нових родовищ і реконструкцію газопроводів всередині Росії. Розрив між прибутком й інвестиційною програмою буде профінансований за рахунок продажу непрофільних активів (у цьому році їх планується продати на $290 млн) і зовнішніх позик. Купівля SPP збільшить інвестиційні витрати "Газпрому" на 2002 рік.

Деякі аналітики вже зараз стурбовані зростаючим об'ємом кредитів, які залучає "Газпром". Є й ще один варіант оплати акцій SPP: гроші вносять західні партнери, а "Газпром" розплачується з ними постачанням сировини. Однак, за інформацією Ъ, керівництво "Газпрому" не готове на такий крок, оскільки це означає зниження прибутку компанії у майбутньому.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування