Deutsche Telekom не поспішає викупити UMC

Понеділок, 11 березня 2002, 18:54
Плани Deutsche Telekom придбати українського оператора мобільного зв'язку UMC в останню хвилину зіткнулися з несподіваними перешкодами - фінансові проблеми німецького телекомунікаційний гіганта змусили його притримати пропозицію.

Deutsche Telekom, що володіє 16,33% UMC, планував викупити два пакети акцій аналогічного розміру у голландської компанії KPN і датської TDC, а так само додаткові 25% у національного телекомунікаційного монополіста "Укртелекому". Операція обійшлася б німецькому оператору в приблизно 240 млн. доларів, а його пакет акцій UMC виріс би до 74%, інші 26% "Укртелеком" залишив би за собою.

Але, схоже, збій в планах Deutsche Telekom щодо продажу власної компанії кабельного зв'язку, зменшив ентузіазм компанії у відношенні UMC, принаймні, на деякий час. Джерело, близьке до "Укртелекому", заявляє, що терміни операції вже були узгоджені, але Deutsche Telekom вагався через фінансові проблеми і інші внутрішні питання.

На позаминулому тижні німецьке картельне управління оголосило, що не дозволить запланований продаж американській групі Liberty Media кабельного підрозділу Deutsche Telekom вартістю 5,5 млрд. євро (4,78 млрд. доларів). Як очікується, Deutsche Telekom шукатиме іншого покупця, але затримка продажу викликала побоювання, що кредитні агентства можуть знизити борговий рейтинг Deutsche Telekom в 65,2 млрд. євро.

Представник Deutsche Telekom заявив, що невдача з Liberty Media не вплинула на можливості Deutsche Telekom вести справи на рівні UMC. Він відмовився прокоментувати припущення, що Deutsche Telekom проводив переговори щодо купівлі UMC.

Шостого березня UMC оголосив результати за 2001 рік, які свідчать про те, що компанія зберегла пануюче становище на найбільш швидкозростаючому ринку мобільного зв'язку в Східній Європі. Представники UMC описують цей рік як "надзвичайно успішний": прибутки компанії виросли на 47,6% - до 215,8 млн. доларів, прибутки виросли на 144,3% до 44,3 млн. доларів, а абонентських номерів стало на 130% більше, що тепер становить 1 млн.

Як і в Росії, де Deutsche Telekom володіє 42% акцій провідного оператора мобільного зв'язку "Мобільні телесистеми", мобільні телефони в Україні - предмет розкоші, а тарифи досить високі. В Україні на 100 чоловік припадає 4,8 мобільних телефонів, для порівняння в Румунії цей показник становить 18 телефонів.

UMC зіткнувся з агресивною ціновою війною з боку свого конкурента - "КиївСтар", що оголосив про перший мільйон клієнтів раніше за UMC. Але UMC зберігає провідне місце по прибутках. На його частку припадають 69% прибутків всіх мобільних операторів країни в порівнянні з 25% "КиївСтар".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News