Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ура! Всі За Єдину (Радянську) Україну!

Вівторок, 12 березня 2002, 10:28
Настав час святкувати щорічні Шевченківські дні. Цей факт поставив партію влади перед дилемою. Ще десять років тому вони святкували день народження Тараса Шевченко традиційно по-радянськи – відцензуровано, як день народження колишнього Кріпака, який боровся за соціальну справедливість і союз із старшим братом України.

Таке тлумачення ролі Шевченка тепер не дуже в'яжеться із незалежною Україною, а тому настав час міняти погляди, але - не сильно. Адже, загалом-то, партія влади, яка зараз уперше відкрито об'єдналася в межах "За ЄдУ", не здатна повністю обірвати всі зв'язки з минулим, оскільки вона і Є радянське минуле України. Манери, політична культура і стиль роботи її представників - не більше, ніж адаптований до нових реалій радянський стиль. Зовсім не складно поміняти половину прапора Радянської України з яскраво-червоного на жовтий.

Концерт пам'яті Шевченка в Одесі, що відбувся минулої середи, відобразив особливості нелегкого переходу "харчолюбів" з радянської епохи в епоху незалежності України. Єдине, що відрізняло цей захід від Шевченківських вечорів радянських часів - лише синьо-жовтий прапор на сцені. У промовах, що передували концерту, йшлося про роль Шевченка в становленні "національної ідеї", яка призвела до створення незалежної держави.

Концерт, що йшов після них, включав малу частку того, що я звик бачити на безлічі українських фольклорних концертів радянських часів, коли влада СРСР дозволяла ансамблям Вірського і Вірьовки гастролювати на Заході.

"За ЄдУ" ставиться до української культури і мови так, як і Комуністична партія України, - виключно декларативно. Народна культура використовується нею як фіговий листок, що прикриває у правлячих кіл повну відсутність в них інтересу до української мови або культури та перевагу, яку вони віддають всьому російському.

Представники партії влади не могли не використати випадок, що трапився, щоб не утикати словом "Єдину" обидві промови, що передували концерту. У результаті аудиторія позбавилася всіляких сумнівів щодо того, що Тарас Шевченко духовно пов'язаний з блоком "За ЄдУ" завдяки "національній ідеї" і його боротьбі "за консолідовану, єдину Україну". У радянські часи про нього говорили, що він ідеологічно пов'язаний з КПУ, бо виступав за соціальну справедливість. Якщо любиш Шевченка, голосуй "За ЄдУ"!

Дев'яносто відсотків біг-бордів Одеси - "За ЄдУ". На них зображені маленькі діти в національних костюмах, а також різні партійні лозунги. Вони дуже нагадують радянські пропагандистські плакати, які ми часто-густо мали можливість бачити в чудово видрукованих фотоальбомах, що присилали на Захід наші родичі з Радянської України.

Колишня еліта УРСР, яка тепер зветься "За ЄдУ", і не могла б виявляти себе жодним іншим чином, оскільки, незважаючи на десятиріччя незалежності, ці люди за своєю політичною культурою, як і раніше, залишаються Homo Sovieticus.

Як і в радянські часи, "заєдисти" офіційно кажуть одне, в приватному житті роблять абсолютно інше. У радянську епоху вони агітували за "комунізм", не вірячи в нього в "еру стагнації". Сьогодні вони кажуть про "ринкові економічні реформи", "демократизацію" і "повернення в Європу", роблячи цілком протилежне.

На тому ж самому тижні, коли "гарант" запевняв Мадлен Олбрайт, що Україна проводить вільні та чесні вибори, МВС під керівництвом заступника глави адміністрації президента проводило секретну нараду, присвячену перешкоджанню діям "Нашої України" Ющенка.

"За ЄдУ" проводять свою виборчу кампанію подібно до того, як вони це робили в радянські часи, - ставлячись до виборів як до простої формальності. Між виборами громадянам наказувалося мовчати і делегувати всі права управління країною тим, хто "знає краще", а під час виборів їм "вказували" як правильно голосувати.

В епоху СРСР вони таврували "українських буржуазних націоналістів" як "бандерівців". Тепер в Східній Україні, щоб залякати виборців і забрати голоси "Нашої Україні", вони випускають плакати, на яких зображена пряма спадкоємність Іван Мазепа-Симон Петлюра-Степан Бандера-Віктор Ющенко.

Якщо ми хочемо побудувати деформовану радянську українську державу, українці повинні віддати голоси "За єдину (радянську) Україну"!!! Слава героям!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...