Генпрокуратура вирішила прокоментувати дебати Тимошенко на ICTV

Вівторок, 12 березня 2002, 18:06
Генеральна прокуратура України звинувачує народного депутата, члена групи "Антимафія" Григорія Омельченка у "брехні і перекручуванні фактів", встановлених слідчими Генпрокуратури у справі екс-керівника корпорації "Єдині енергетичні системи України" Юлії Тимошенко.

"Ми стали свідками того, як лопнув міф про існування в депутатському корпусі якоїсь суперсправедливої організації під гучною назвою "Антимафія", а відомий борець з мафією Григорій Омельченко показав своє справжнє обличчя", - заявив у вівторок у Києві на прес-конференції заступник генерального прокурора України Микола Обиход, коментуючи дебати на телеканалі ICTV за участю Юлії Тимошенко і Наталії Вітренко.

Обиход нагадав про публічні звинувачення, які Омельченко висував на адресу Генпрокуратури у справі, яка розслідується щодо Тимошенко, про те, що ніби з боку Генпрокуратури лунають "наклепи щодо неї, і немає жодного доказу, який би служив основою для її обвинувачення".

"Я хотів би запитати у Омельченка, де його декларована принциповість, чесність, невже це не Омельченко звертався з численними запитами до Генпрокуратури, інших інстанцій з вимогами розібратися з тими недобрими діяннями, які фігурують в діяльності корпорації "ЄЕСУ" і її керівників?", - сказав він.

"Де численні звертання Омельченка? Слова про те, що ці факти ніби були виявлені ним ще в 1994-1995 роках - це брехня. Це справжній плагіат, коли висмикуються відомі факти слідства і підносяться якимись дослідниками", - підкреслив він.

Обиход назвав "перекручуванням фактів" заяву депутата про те, що по відношенню до Тимошенко "закрито дві кримінальних справи, і більше щодо неї нічого немає". "Так, ми дві незначних справи закрили, однак не тому що вони не знайшли підтвердження, а тому що з вересня минулого року новим Кримінальним кодексом України за це не передбачено кримінальне покарання. Всі інші епізоди розслідуються далі. Або йому не відомі реальні звинувачення на адресу Тимошенко?", - підкреслив він.

Як повідомлялося, Генпрокуратура звинувачує Тимошенко, яка до обрання в парламент очолювала ЄЕСУ, зокрема, у фальсифікації документів, ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. Крім того, Головна військова прокуратура РФ порушила кримінальну справу щодо Тимошенко за співучасть в організації хабаря і дачу хабаря.

Заступник генпрокурора зазначив, що в своїх виступах Омельченко "часто цитує американське обвинувачення, висунене Лазаренку". "Знаючи це обвинувачення, він чомусь мовчить, звідки взялися ці сотні мільйонів доларів і від кого він їх отримав, адже про це в обвинуваченні сказано чітко: там фігурує отримання Лазаренком від різних компаній, які ведуть справи в Україні, а також від українських підприємств хабарів на загальну суму $200 млн., в тому числі близько $84 млн. від кіпрської компанії "Сомалі Ентерпрайсез Лімітед" (контролювалася ЄЕСУ), $13 млн. - від ЄЕСУ, близько $65 млн. - від британської фірми "Юнайтед енерджі лімітед", співзасновником якої є корпорація ЄЕСУ. Про це Омельченко не говорить", - сказав він.

Ще однією брехнею Обиход назвав виступ у жовтні 1999 року Омельченка у Верховній Раді, в якому останній повідомив про свідчення Лазаренка американському суду про ніби незаконні дії президента України, членів його сім'ї. На підставі цього виступу Верховна Рада спрямувала до Конгресу США звернення. "Адже ніхто не поцікавився, чи дійсно Лазаренко виступав? Але Верховна Рада прийняла це звернення, надіслала до США, тим самим виливши на себе бочку бруду", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування