"У нас є документи про причетність Кучми до продажу зброї Іраку"…

Вівторок, 12 березня 2002, 21:33
Глава комісії з розслідування обставин зникнення Георгія Гонгадзе Олександр Жир домагався проведення спеціального засідання парламенту з участю президента. Він обіцяв обнародувати сенсаційні плівки і довести, що Кучма причетний до торгівлі зброєю. Однак голеги Жира не підтримали.

Проте, Жир не має наміру приховувати відомості, які становлять суспільний інтерес. Кучма винен. Кучма повинен понести відповідальність. І, судячи зі всього, Жир готовий довести до кінця почату справу. Чого б це йому не коштувало.

"Українська правда": Олександре Олександровичу, так що ж такого сенсаційного ви хотіли розказати українським депутатам?

Жир: Займаючись питаннями, які поставлені Верховною Радою, комісія отримала інформацію, яка торкається не тільки зникнення журналіста Гонгадзе, не тільки питань нападу на депутатів Єльяшкевича, Подольського. Комісія володіє також інформацією, що стосується діяльності найближчого оточення президента України, зокрема міністра внутрішніх справ Кравченка, Юрія Дагаєва (колишнього начальника ДАІ України), Фере та інших осіб з найближчого оточення президента.

У тому числі комісія отримала в своє розпорядження записи, зроблені в кабінеті президента, що стосуються продажу зброї в Ірак на $100 мільйонів, всупереч відповідним рішенням міжнародних організацій, всупереч резолюції № 661 Ради Безпеки ООН від 1990 року. Ця резолюція забороняє постачання Іраку будь-якої військової техніки.

Президент Кучма особисто санкціонував ці постачання і це задокументовано в розмові з Малєвим. Я не буду далі говорити про подробиці, але це факт. Тим більше, що через два місяці після постачання зброї в Ірак за допомогою цієї зброї був збитий американський літак, і на сьогоднішній день американці проводять розслідування і про причетність України до постачання військової техніки у цю країну.

До речі, десь за чотири дні до загибелі Малєва до президента була доведена інформація про те, що комісія, зокрема, її голова, володіє документальними матеріалами про розмову президента з Малєвим про постачання зброї в Ірак, і президент знав, що приховувати цю інформацію я не буду.

"Українська правда": Чи була якась реакція президента?

Жир: Я розраховував на цю реакцію, я розраховував на те, що у президента все-таки будуть домінувати інтереси України, а не інтереси особисті. Я зробив все, щоб президент реагував, виходячи з інтересів України, однак цього не сталося. Більш того гине Малєв.

"Українська правда": Яка була ваша перша реакція, коли ви дізналися про його смерть?

Жир: Я не можу сьогодні однозначно стверджувати, але вважаю, найбільш вірогідною, найбільш реальною версією, яка знайде своє підтвердження, версію невипадкової загибелі Малєва. Думаю, що це все ланки одного ланцюга. Тому, наступний момент, не тільки про плівки Мельниченка.

Сьогодні ніхто не сумнівається, що у нас є докази, що пройшли експертизу у фірмі "БЕК-ТЕК", що візуальне стеження за Гонгадзе, про яке він писав генеральному прокурору, проводив Кравченко, вірніше, він давав команди, і були задіяні його підлеглі. Про це чітко говориться в записах, які ми отримали з фірми "БЕК-ТЕК".

"Українська правда": Ви має на увазі якісь додаткові записи?

Жир: Ні, це ті записи, які ми отримали від Мельниченка, "очищені" від шумів Брюсом Кенігом. Там чітко чути, що Кравченко розказує, як вони провалилися, здійснюючи стеження за Георгієм. Там же, на цих записах він говорить, що у нього є "орли", здатні на все. Там же є моменти, де він чітко відповідає на пропозицію президента вивести Георгія в Чечню, роздягнути його, і т. д…

Саме тут фігурувало прізвище відомого Фере, який, за твердженням того ж Омельченка, і за матеріалами, що є у нас, займався цією спецгрупою (так її назвемо). Ця група, яка, як стверджує сам Кравченко, "не мала моралі", займалася злочинами, у тому числі вбивствами. Загалом-то, у мене немає сумнівів, що саме цей підрозділ вивозив, бив і знущався над Подольським.

І ось паралельно комісія стає володарем достовірних матеріалів, з доказами, про те, що Кравченко, Фере, Дагаєв отримали хабаря загальною сумою на 1 мільйон 200 тисяч доларів, у вигляді машин, будинків, від колишнього громадянина України Бориса Мостового. Я, знаходячись у США, зв'язувався і розмовляв з Борисом Мостовим, неодноразово. Він підтверджує всі ці факти. Він і його дружина розповідали жахливі речі, про те, як їм погрожували названі особи.

Це гроші, які були сплачені за те, щоб в Україні впровадити так звані наклейки на автомобілі, що відбивають світло, які ніби підвищують безпеку руху. Весь перелік наданих послуг, є в УП.

У мене є копії інших документів і цілий ряд матеріалів, на які, як я переконаний, повинна була дати відповідь Верховна Рада України. Чому Верховна Рада - тому що мова йде про постачання зброї в Ірак.

Сьогодні це вже питання не тільки України, це питання міжнародного авторитету країни. У цій ситуації президент робить Україну заручником. Коли весь світ піднявся на боротьбу з тероризмом, з'являються факти про причетність керівництва країни до міжнародного тероризму. Хто, як не Верховна Рада, має давати оцінку?

Якщо Верховна Рада не бажає давати оцінку, оскільки президент не хоче - то я на сьогоднішній день свідомо оприлюднюю цю інформацію. Цю інформацію повинен знати народ України, і він повинен ухвалювати рішення в правовій формі, в правовому вигляді.

Є ще цілий ряд причин. Наприклад, блок, який торкається діяльності, пов'язаної з дружиною президента, з його зятем. Ті питання, які на сьогоднішній день не можуть залишатися без оцінки. Все ж таки таким речам оцінку повинен давати конституційний орган нашої країни, Верховна Рада, і ці речі не приховаєш.

Сьогодні я вважаю правильним і можливим звертатися в міжнародні організації, в правові структури інших держав. Оскільки ми знаходимося в тій ситуації, коли країною править просто "малина на чолі з паханом".

Загалом, на плівках є всі відповіді на причини сьогоднішніх сліз наших людей, бідність, убогість. Але я чудово розумію, що без участі світової громадськості, ми ніяких зсувів не зробимо, це нереально, це неможливо. Прокуратура - кишенькова, міліція - своя, суд - єдиний, хто намагається протистояти цій системі.

Слава Богу, сьогодні у нас СБУ, завдяки її керівнику, не лізе в політику. Я дивуюся як його (Радченка - УП) ще сьогодні терплять на цій посаді, видно тільки завдяки керівнику Служби вона в політику і не втягнута.

"Українська правда": Хто, на Ваш погляд, може бути ініціатором звернення в міжнародні структури?

Жир: Я, як голова комісій, як громадянин України, як депутат, я особисто передам документи у міжнародні організації. Є ООН, є Рада Європи, є уряд Росії, є уряд США, які декларують боротьбу з тероризмом.

"Українська правда": Коли це може статися?

Жир: Це може відбутися у будь-який момент, це вже відбувається.

"Українська правда": Тобто, ви вже підготували документи?

Жир: Це вже відбувається, це вже робиться.

"Українська правда": Чи є на плівках чіткий і зрозумілий механізм, хто продавав, що продавав, на чиї рахунки перераховані гроші?

Жир: Є, є, є. Там частково є і відповідь на питання про рахунки.

"Українська правда": Чи можна говорити про однозначну причетність Кучми до торгівлі зброєю?

Жир: Про однозначну причетність не тільки можна говорити, я стверджую це. Є прямі вказівки президента, як це робити, як постачати, президент говорить про конкретний вид озброєння. Я досить багато бачив в житті, щоб робити необачні висновки з неоднозначних доказів.

"Українська правда": Зараз одні ЗМІ звинувачують Марчука у продажу зброї, інші звинувачують в цьому Рабіновича і Деркача. Чи є на плівках ще які-небудь прізвища, крім Кучми і Малєва? Чи можна говорити про причетність інших посадових осіб до продажу зброї?

Жир: Зараз відбувається те, що ми бачили раніше - усунення колишніх друзів, які були потрібні Леоніду Даниловичу на той період. На сьогоднішній день вони стають непотрібними або небезпечними свідками. За моїм переконанням, зараз особам, причетним до постачання зброї, загрожує небезпека. Я думаю, насамперед губернатору Одеської області Боделану.

Це моє припущення і переконання. Думаю, що це інтерв'ю допоможе його убезпечити.

"Українська правда": А інші прізвища - Деркач, Марчук?

Жир: Я би не хотів називати зараз - Деркач, Марчук... Тому що, я все ж таки думаю, що президент схаменеться, і мінімізує негативи, які сталися внаслідок його діяльності.

"Українська правда": Що, по-вашому, він має робити?

Жир: Президент, передусім, повинен хотіти цього. Він цього не хоче. Якщо він бажатиме, тоді є сенс продовжувати розмову.

"Українська правда": Чи не здається вам, що це схоже на шантаж? Щоб Кучма пішов у відставку? Що, на ваш погляд, має статися, яким чином він повинен мінімалізувати скандал, якщо про нього вже знають?

Жир: Є кілька шляхів. Відразу ж після виступу на трибуні Верховної Ради в мене відбулася розмова з першим президентом. І він у присутності журналістів сказав: за його розумінням, президент повинен запросити до України всіх експертів, і сказати - якщо це я, то давайте перевіримо! Але як говорить Леонід Макарович (Кравчук), "Я знаю, що ти цього вимагав з першого дня, а він цього не робить, значить, нічого не буде". Це позиція Леоніда Макаровича.

Це не шантаж, якби це був шантаж, то я б вийшов на трибуну, і почав би називати речі своїми іменами - одне, друге, третє. Я хотів ще раз цивілізованим шляхом зробити процес прийняття рішення виходу України з цієї ситуації абсолютно коректним і правильним.

Президент вже зрозумів давно, і це я достовірно знаю, що комісія, і в тому числі її голова, не зупиняться на часткових заходах, на якихсь там подачках, які могли б зупинити її роботу. Він про це знає. Рішення - це діалог з комісією, яка на сьогоднішній день є конституційним органом, уповноважений ухвалювати рішення, вносити пропозиції. І я переконаний, що це було б корисно для держави. Разом з тим хтось його переконав у зворотньому, і президент залишає за собою право ухвалювати рішення.

"Українська правда": Чи не здається вам, що він сподівається на те, що вас не переоберуть до парламенту, і цю справу з вашим депутатством закінчиться і затихне?

Жир: Я категорично відкидаю ці розмови - переоберуть Жира чи ні. Будуть інші, я вірю в те, що багато нормальних чоловіків, у доброму розумінні, приходить до влади. Тому я категорично це заперечую.

І по-друге, це вже не залежить від того, який прийде парламент. Я досить добре розумів ситуацію, що ми повинні були створити основу, фундамент розслідування, який забезпечить безповоротність процесу пошуку істини. Ми його створили. І незалежно від того, який прийде парламент, ця справа буде доведена до кінця.

Ну а з іншого боку, я думаю, що такі надії, начебто, Жира вже не буде, у Леоніда Даниловича все ж таки є. Що ось буде новий парламент, прийде стрункими рядами команда "єдоків" - ось на що він сподівається. Але він ще не розуміє, що він глибоко помиляється.

"Українська правда": Десь місяць тому ви були досить оптимістичні з приводу можливого суду над Кучмою. Петро Лютий точно так само детально розписав, яким чином це можна зробити. Проте, той же Мельниченко застерігає бути настільки оптимістичними, оскільки існують певні проблеми. Що ви зараз скажете з приводу суду над Кучмою?

Жир: Зараз я ще більш оптимістичний. І не просто оптимістичний, а переконаний, що терміни початку цього суду не віддаляються, а наближаються. І це будується не на якійсь браваді. Я спираюся на правові документи, якими ми володіємо, тому я зараз ще більш оптимістичний.

Скоро всі побачать перші правові наслідки роботи комісії, але, на жаль, не в Україні.

А з приводу Мельниченка, я, до речі, не бачив його коментарів. Я чув до цього багато різних інтерв'ю, в тому числі і Миколи Мельниченка оптимістичних і песимістичних.

"Українська правда": Він говорить, що не все так просто і швидко…

Жир: Якщо хтось думає, що це так просто і швидко, то він глибоко помиляється.

"Українська правда": А ви спілкувалися з Мирославою Гонгадзе? Вона збирається подавати до суду?

Жир: Вона робила заяви на Радіо "Свобода", що має намір подавати, після цього я її не бачив. Я думаю, що вона подасть до суду. Чому вона досі цього не зробила, я не знаю, хоча думаю, що в неї є всі підстави, є правова база.

"Українська правда": Які ваші подальші дії? Враховуючи, що Верховна Рада не захотіла вас заслухати, ви вирішили просто оприлюднити цю інформацію?

Жир: Я роблю перший крок на довгому шляху. Я розглядав кілька версій розвитку ситуації. У тому числі, що робити, якщо мені не дадуть виступити. Не дали.

В мене є план. Я знаю, що буду робити. Але я жодному ЗМІ не сказав, що я робитиму. Тільки для того, щоб кожний бачив, що ми робимо, а не говоримо. І в тому числі, щоб мінімізувати протидію Леоніда Даниловича. Я не боюся цієї протидії, але вона може затягнути час.

"Українська правда": На плівках, які є у вашому розпорядженні, йдеться тільки про Ірак?

Жир: Ми поки що називаємо тільки записи про Ірак. Далі… Я хочу, щоб наш президент все ж таки зрозумів, що його дії сьогодні не в інтересах України, його дії спрямовані на самозбереження, але приречені на провал, тому що йому вже не вдасться утримувати все в своїх руках. Йому за все доведеться відповідати. Раніше чи пізніше.

Але я ще раз сподіваюся, що він схаменеться і почне діалог, принаймні, з комісією.

"Українська правда": Ваш прогноз, коли Кучма піде у відставку, чи, може, він відсидить свій термін до 2004 року?

Жир: В задачі комісії не входить прогнозування…

"Українська правда": А ваша особиста думка?

Жир: Я поки що не буду робити прогноз… Я, як полковник, чудово розумію, що якби людина відчувала відповідальність за народ, він би вже давно пустив собі кулю в скроню. Він цього не робить.

"Українська правда": Він робить собі пластичну операцію…

Жир: Так, справжні мужики пластичних операцій не роблять. Я вважаю, що треба думати не про те, який у тебе фейс, а думати про країну.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування