Їж ананаси, рябчиків жуй… Але не забудь проголосувати

Четвер, 14 березня 2002, 15:17
КВУ продовжує роботу над спостереженням за ходом виборчої кампанії по виборах народних депутатів України. Починаючи з березня над проектом працює 225 груп довготермінових спостерігачів КВУ, які спостерігають за перебігом виборчого процесу в усіх виборчих округах. Основою діяльності довготермінових спостерігачів КВУ була робота, пов'язана із спостереженням за дотриманням законності під час виборчої кампанії. З цією метою довготермінові спостерігачі КВУ за звітний період відвідали 622 населені пункти, 712 місцевих осередків політичних партій, 578 різноманітних заходів (мітинги, зустрічі, партійні конференції, тощо). Також були відвідані майже всі окружні виборчі комісії.

Серед позитивних тенденцій можна відзначити те, що в частині областей України ведеться певна робота щодо роз'яснення виборчого законодавства виборцям. В місцевій пресі представники влади, органів прокуратури коментують виборче законодавство, роз'яснюють міру відповідальності, яка наступає за його порушення. В деяких регіонах на місцевому телебаченні запроваджено передачі з роз'яснення виборчого законодавства для виборців. Органи влади також контролюють матеріально-технічне забезпечення виборчих дільниць, сприяють в організації проведення семінарів та нарад для керівників і членів ОВК і територіальних комісій. Безперечним прогресивним кроком в забезпеченні рівних умов доступу до ЗМІ стало проведення дебатів на кількох українських теле- і радіоканалах.

Проте, в той же час, спостерігачі КВУ фіксують значну кількість випадків порушення законодавства України під час проведення агітації та в ході підготовки до проведення виборів. Як позитивну тенденцію, порівняно із попереднім звітним періодом, можна відзначити деяке зменшення кількості порушень, пов'язаних із використанням службового становища на користь певних суб'єктів виборчого процесу. В той же час значно зросла кількість порушень, пов'язаних із недотриманням суб'єктами виборчого процесу вимог законодавства щодо проведення виборчої агітації.

Основними порушеннями законодавства, зафіксованими за звітний період, були:

- Зловживання посадовими особами своїм службовим становищем, на користь окремих суб'єктів виборчого процесу. Порушення такого типу залишаються досить масовими, хоча в цілому по Україні їх кількість дещо зменшилась;

- Адміністративний тиск на партії/блоки, кандидатів в депутати, ЗМІ. Кількість таких порушень залишається сталою. КВУ кваліфікує порушення такого типу як одні з найбільш серйозних, оскільки вони не лише порушують рівність умов суб'єктів виборчого процесу, а й ставлять під загрозу вільне волевиявлення громадян під час виборів;


- Використання кримінальних методів боротьби з політичними опонентами, а також перешкоджання веденню виборчої агітації шляхом погроз чи насилля, знищення матеріалів виборчої агітації. Кількість таких випадків постійно зростає і ставить під загрозу можливість проведення в Україні вільних демократичних виборів.

- Порушення вимог до проведення виборчої агітації (агітація шляхом надання безкоштовних товарів та послуг, розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних, розміщення агітаційних матеріалів в невстановлених місцях і т.п.). Кількість таких порушень різко зросла протягом останніх двох тижнів, на даному етапі вони є найбільш масовими; такі порушення мали місце з боку більшості суб'єктів виборчого процесу, які взагалі проводять агітацію.



Перебіг виборчого процесу

Передвиборча агітація

Безперечно позитивною тенденцією в забезпеченні рівних умов доступу до ЗМІ стало проведення дебатів на кількох українських теле- і радіоканалах. Хоча не завжди можна говорити про неупереджену поведінку ЗМІ при організації подібних передач, сам факт їх проведення став кроком на шляху до вільних і демократичних виборів.

В попередньому звіті КВУ відзначав, що порівняно з попередніми виборами зменшилась кількість порушень, що стосуються недотримання вимог до виготовлення агітаційної продукції. На жаль, протягом звітного періоду ця тенденція не збереглась – кількість випадків розповсюдження агітматералів, що не відповідають вимогам законодавства зросла в декілька разів. Це значною мірою пов'язано з тим, що майже ніхто з порушників не був покараний. На даному етапі більшість суб'єктів виборчого процесу (як партії/блоки так і кандидати) не приділяють належної уваги дотриманню вимог законодавства при виготовленні агітаційної продукції.

Оскільки органи місцевої влади в багатьох випадках не визначили місця для розміщення матеріалів передвиборчої агітації, тому часто важко встановити ступінь законності того чи іншого розміщення агітаційних матеріалів. Це створює передумови для довільного трактування положень закону працівниками правоохоронних органів, і відповідно, – для вибіркового підходу при їх реагуванні на випадки розклеювання агітаційних матеріалів активістами різних партій.

На жаль, не забезпечується рівність умов для проведення виборчої агітації різними суб'єктами виборчого процесу. КВУ отримує скарги про використання адміністративних важелів впливу для створення перешкод в проведенні агітації окремими суб'єктами виборчого процесу.

Викликає тривогу зростання кількості випадків використання суб'єктами виборчого процесу брудних виборчих технологій для дискредитації опонентів. Зафіксовані також випадки використання кримінальних методів перешкоджання веденню виборчої агітації.

Робота виборчих комісій

За даними моніторингу КВУ, окружні виборчі комісії (ОВК) в переважній більшості забезпечують організацію виборчого процесу на належному рівні. В основному, ОВК дотримуються встановленої законодавством процедури ведення засідань. Більшість ОВК намагаються діяти неупереджено, хоча інколи в роботі деяких комісій відчувається прихильність до тих чи інших суб'єктів виборчого процесу. Більшість нарікань на прояви упередженості в роботі виборчих ОВК надходять із східних та південних областей України. Набагато менше претензій до роботи ОВК в центральних областях України, найбільш неупередженими є ОВК в західних областях.

ОВК, в цілому, адекватно реагують на заяви та скарги про порушення виборчого законодавства, проводячи їх розгляд згідно встановленої законом процедури. Найчастішим результатом розгляду заяв/скарг є зауваження або попередження відповідним суб'єктам виборчого процесу. Трапляються випадки порушення термінів розгляду скарг чи заяв, інколи не оприлюднюється інформація про результати їх розгляду, проте такі факти є нечисленними. Варто відзначити, що суб'єкти виборчого не використовують в достатній мірі передбачені законодавством можливості для оскарження тих чи інших дій або бездіяльності, пов'язаних з виборами. Наприклад, у ОВК №91 не поступило жодної скарги, окрім заяви КВУ. Навіть спеціально створена підкомісія з перевірки фактів порушення виборчого законодавства одним з кандидатів у народні депутати не отримала жодного документу від суб'єктів виборчого процесу.

Слід відзначити професійну діяльність членів Центральної виборчої комісії, які в доволі екстремальних умовах недосконалого законодавства та обмежених часових термінів намагаються оперативно реагувати на скарги про порушення. Досить зважено підійшла ЦВК до питання недостовірних даних внесених кандидатами в декларації. Позитивним можна назвати той факт, що вже більш як на 80 відсотків відбулося фінансування окружних виборчих комісій.

Формування дільничних виборчих комісій

Процес формування дільничних виборчих комісій (ДВК) відбувався доволі хаотично, з численними порушеннями процедури та строків їх формування. Хоча інформація про склад утворених ДВК повинна була бути оприлюднена не пізніше 26 лютого, навіть станом на 10 березня вона відсутня по багатьом виборчим округам.

Визначальним фактором, що вплинув на процес формування дільничних виборчих комісій (ДВК) стала слабкість структур політичних партій, які не змогли запропонувати достатню кількість своїх реальних членів для формування складу ДВК. Намагаючись знайти людей для роботи в ДВК, партії брали всіх підряд – давались об'яви в газетах, проводилось рекрутування в студентських гуртожитках; проте більшість партій і кандидатів просто недбало підійшли до формування ДВК.

Внаслідок цього у процесі формування ДВК вирішальну роль зіграли органи місцевої влади. Реально формування списків ДВК (як правило, більше ніж на половину) відбувалось безпосередньо виконкомами, або на базі підприємств та організацій; потім ці списки розподілялись між різними політичними партіями та штабами кандидатів, які (не маючи своїх кандидатур) подавали ці списки в ОВК. Таким чином, хоча формально дотримувалась процедура формування ДВК, дух закону порушувався. Такі факти були масовими, виключення складають лише деякі округи.

Часто в процесі формування списків, люди, які до них включались, взагалі не були попереджені про їх включення до складу ДВК. Внаслідок цього зафіксована значна кількість відмов від роботи в ДВК – в окремих округах це явище є масовим. Так, по 183 округу (Херсонська обл.) 40 голів і 97 членів ДВК відмовилися виконувати свої обов'язки. Ще більш поширеним було явище, коли члени ДВК не мали взагалі ніякої уяви про те, яку партію/блок/кандидата вони в комісії представляють, що проявлялось на першому ж засіданні комісії. За даними спостерігачів КВУ в деяких областях до 50% членів ДВК не знали, представниками яких суб'єктів виборчого процесу вони є.

Таким чином, сформовані ДВК в більшості перебувають під впливом місцевої влади, часто в самій комісії є чітко визначені центри впливу, що пов'язано з тим, що значна кількість членів ДВК є працівниками однієї установи, родичами, або в інший спосіб пов'язаними особами. В той же час, непідконтрольні місцевій владі суб'єкти виборчого процесу, як правило отримали можливість включити своїх представників до складу ДВК, хоча їх, як правило, немає серед керівництва комісій.

Занепокоєння викликають випадки "витискання" із ДВК тих їх членів, які не є "благонадійними" з точки зору місцевої влади – зафіксовані непоодинокі факти, коли їх не інформують про засідання комісії, і потім виключають із складу комісії через неявку. Така тенденція зафіксована в декількох областях України.

Порушення законодавства

1. Зловживання посадовими особами органів державної влади, місцевого самоврядування, керівниками установ своїм службовим становищем на підтримку окремих суб'єктів виборчого процесу. (порушення ч.2 ст.10, п.2 ч.1 ст. 56, ч.16 ст.56 Закону України "Про вибори народних депутатів України"). До цієї категорії відносились наступні порушення:

- використання державних коштів, службового транспорту, приміщень, засобів зв'язку, тощо на користь певної партії/блоку чи кандидата;

- примусове залучення підлеглих працівників установ та організацій, а також студентів і школярів для агітації, часто – в службовий/навчальний час;

- розпорядження підлеглим щодо дій на підтримку певного блоку або кандидата, які видаються в письмовій, або в усній формі і, як правило, – на робочих нарадах в установах чи організаціях;

- робота посадових осіб органів державної влади (які не пішли у відпустку на час виборів) в штабах виборчого блоку або кандидатів;

- відверта агітація з боку посадових осіб органів державної влади і місцевого самоврядування;

Такі порушення залишаються одними з найбільш масових, хоча їх кількість дещо зменшилась порівняно з попереднім звітним періодом. Більшість зафіксованих порушень пов'язані з використанням службового становища на користь блоку партій "За Єдину Україну", а також кандидатів від цього блоку, що балотуються в мажоритарних округах.

Проте, були зафіксовані подібні порушення і на користь інших суб'єктів виборчого процесу, інколи це проявляється навіть в межах одного округу. Специфікою порушень на користь блоку "За Єдину Україну" є їх демонстративність; посадовці намагаються всіляко поширювати інформацію про такі свої дії, всіляко демонструючи свою лояльність по відношенню до вказаного блоку. При цьому, діяльність багатьох посадових осіб, які часто не можуть знайти механізми реального впливу на виборців полягає в створенні ілюзії такого впливу в очах посадових осіб вищого рангу. Також певний відбиток на використання адмінресурсу накладає той факт, що посадові особи місцевої влади часто основну свою увагу приділяють місцевим виборам, в яких вони самі беруть участь.

Приклади порушень:

Волинська обл.

6.03 м.Луцьк Напередодні зустрічі з міністром освіти та науки України В.Кременем керівники навчальних закладів міста викликалися у міськвиконком, де їм вручалися пронумеровані запрошення та ставилася вимога забезпечити присутність представників навчальних закладів на зустрічі з одним з лідерів виборчого списку СДПУ (о). Так було забезпечено присутність приблизно 450 осіб багато з яких навіть не знали, що готується передвиборна акція – вони були налаштовані на зустріч з міністром.

Начальник Горохівського районного відділу освіти Середа Т.В. дала неоднозначні вказівки директорам шкіл мобілізувати вчителів у день виборів на дільниці для того, щоб допомогти селянам визначитись. Вчитель має перебувати на дільниці та підказувати, що голосувати необхідно за №14 у списку тобто "За єдУ".

Дніпропетровська обл.

20 лютого в Дніпропетровському національному університеті заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Петро Кравченко в робочий час давав вказівки голосувати за "За єдину Україну" та видавав кураторам посібники по роботі зі студентами в яких показані методи роботи на "За єдУ"

Закарпатська обл.

4.03.2001р. у приміщенні Тячівської РДА, а саме в холі великого залу для зустрічей, знаходилися агітаційні матеріали партії "Жінки за майбутнє". Матеріали (агітаційні листівки з першою п'ятіркою партії) були складені великими пачками у великій кількості.

Кіровоградська обл.

Голова Кіровоградської районної адміністрації в робочий час використовуючи службовий транспорт брав участь в агітаційних заходах СДПУ(о). 4 березня для зустрічі з Л.Кравчуком були зняті з занять вчителі деяких шкіл району.

м. Київ

На ім'я Президента України надійшов лист від ветеранів зі скаргою на голову Організації ветеранів України І.Герасимова та голову київської міської організації ветеранів України В.Анастасієва зі звинуваченнями останніх у використанні структур Організації ветеранів для створення виборчих штабів КПУ.

м. Київ Продовжується дискусія навколо використання профспілок у виборчій кампанії. Штаб блоку "За єдину Україну" звернувся до редакцій газет "Комуніст" та "Україна молода" з вимогою спростувати інформацію про спроби впливу на профспілки з боку представників цього блоку.

Київська обл.

Вчителів, мед. працівників, робітників комунальних служб м. Василькова зобов'язали обходити квартири мешканців міста (це робиться у робочий час, працівникам видано відповідні списки мешканців) і з'ясовувати за кого вони будуть голосувати.

Ректор податкової академії Петро Мельник (кандидат по в.о. №95) регулярно проводить збори викладачів та студентів, де особисто зобов'язує агітувати за нього "від дверей до дверей". Всім викладачам та студентам, які не проживають на території округу, дано наказ приїхати самим та привезти своїх родичів з відкріплювальними посвідченнями для голосування за нього.

Луганська обл.

На шахті "Луганська" сел. Ювілейний, працівникам грозяться невидачею зарплати й звільненням, якщо не проголосують "За Єдину Україну". На кожній дільниці пройшли збори, де розповідали шахтарям, як і за кого голосувати. Керівництво шахти вимагає, щоб шахтарі брали відкріплювальні талони і голосували в селищі.

Одеська обл.

У м. Одеса міська влада дала розпорядження для муніципального транспорту. Про те, що кожен водій повинен повісити на своєму авто передвиборчу агітацію блоку "За єдину Україну". Наклейки з плакатами вже розклеєні на багатьох маршрутках.

Сумська обл.

В районах області втілюється в життя практика написання держслужбовцями заяв про звільнення в разі невиконання "плану соцзмагань" по кількості голосів за "За Єдину Україну" та їх кандидатів.

Харківська обл.

Вчитель середньої школи №104 (м. Харків) дала учням завдання записати в щоденник і показати батькам список партій, які входять до виборчого блоку "За Єдину Україну", а також автобіографію кандидата у народні депутати по 173-му виборчому округу, генерального директора заводу ЕВМ Тімощєнкова В.Г., якого висунув блок "За Єдину Україну". Директор вказаної школи є довіреною особою кандидата Тімощєнкова.

Хмельницька обл.

Голова райдержадміністрації, голова районної ради, відкрито агітували присутніх в залі сільського клубу с.Летава, Чемеровецького р-ну виборців голосувати за блок "За єдину Україну" та народного депутата А Чікала.

Херсонська обл.

Під час проведення службових нарад голова Новокаховської міської ради закликав голосувати за кандидата у народні депутати О.Тісленко.

Черкаська

ВО № 196. Більше 100 легкових авто, що належать адміністративним установам Чорнобаївського району, з агітаторами, водночас перетнули адміністративний кордон Золотоніського району з метою агітації за кандидата в нардепи по ВО №196 від блоку "За єдину Україну", голову Чорнобаївської РДА, лідера Черкаської обласної парторганізації аграріїв П. Душейка. Адміністрація Золотоніського району надає перевагу кандидату в народні депутати Б. Губському (СДПУ(о)).

На урочистих зборах з нагоди 8 Березня голова Золотоніської райадміністрації закликав голосувати за кандидата Губського. На тих же зборах слово для виступу було надано Б.Губському і відмовлено у виступі довіреній особі кандидата Душейка.

На підприємствах Черкас; ЗАТ "Темп" та ЗАТ "Деревообробний комбінат", керівництво примушує працівників голосувати за список партії "Яблуко" і місцевого бізнесмена та кандидата в нардепи від цієї ж партії О. Лещінського (в.о. №200).

Чернівецька

Студенти Буковинського фінансово-економічного інституту "добровільно" підписують документ, де йдеться про безоплатну роботу, пов'язану з рознесенням листівок та передвиборчої агітації ректора інституту В.Прядка, який балотується від блоку "За єдину Україну" до Верховної Ради на 202-му в/о. Для розповсюдження агітаційної продукції студентів звільнено з пар.


2. Адміністративний тиск на суб'єкти виборчого процесу.
(порушення ст. 5, ч. 2 ст.10, ч.20 ст. 56 Закону України "Про вибори народних депутатів України", а також інших законодавчих актів України)

До цієї категорії порушень відносились наступні випадки:

- перешкоджання виборчій агітації, пов'язані з використанням адміністративних важелів;
- перешкоджання роботі ЗМІ, пов'язані з використанням адміністративних важелів;
- застосування адміністративного тиску на кандидатів з метою змусити їх відмовитись від балотування;
- застосування адміністративних важелів впливу на посадових осіб з метою змусити їх незаконно підтримувати певних суб'єктів виборчого процесу;
- звільнення з роботи пов'язані з політичними симпатіями працівника, або відмовою його виконувати незаконні доручення керівництва.

Кількість випадків адміністративного тиску на суб'єкти виборчого процесу залишається значною, що ставить під сумнів рівність суб'єктів виборчого процесу при проведенні виборчої агітації. Надзвичайне занепокоєння викликає ситуація, що склалась в Полтавській області. Говорити про порушення принципу рівності при проведенні агітації в даному випадку не зовсім коректно, оскільки створені в цій області умови абсолютно унеможливлюють проведення агітації окремими суб'єктами виборчого процесу – приміром в Полтаві активістів БЮТ примушували знімати агітаційні матеріали блоку навіть із балконів власних квартир.

Приклади порушень:

Вінницька обл.

Був зірваний прямий ефір В. Ющенка на 23 ТВК (ІТА "ВІТА") - в перші 15 хвилин ефіру був відсутній нормальний звук.

Дніпропетровська обл.

Під час зустрічі з виборцями у смт. Солоне кандидата в депутати по 40-му виборчому округу Д. Чобота чинилися різні перешкоди (вимкнення світла та ін.)

Під різними приводами з 4-го березня не друкується наклад опозиційна газета "Никопольськие известия" м. Нікополь

Працівники Жовтневого РВВС м. Дніпропетровська 22 лютого о 00.30 затримали трьох комсомольців без висунення звинувачення. Потім міліціонери пояснили, що провели затримання через розклеювання агітпродукції у невстановлених місцях. На оцінку КВУ всі дії відбувалися згідно з законом.

Закарпатська обл.

Прес-служба Закарпатського обласного штабу виборчого блоку "За єдину Україну!" поширила заяву стосовно переслідування й тиску на кандидатів від цього блоку в Мукачеві – мається на увазі відмова Мукачівської міської територіальної виборчої комісії зареєструвати кандидатом на посаду Мукачівського міського голови Віктора Отовчиця, депутата Закарпатської обласної ради..

Запорізька обл.

ВО №77. Заступник голови Ленінської райадміністрації пан Близнюк з нарядом міліції підійшов до студентів, що клеїли листівки на підтримку одного з кандидатів в депутати обласної ради та примусив їх позривати всі ці листівки по всьому району. В разі відмови, він пригрозив, що зателефонує ректору, а той вижене їх з Університету.

Львівська обл.

Директор Добротвірської СШ змушував двох викладачок школи відмовитись виконувати повноваження секретарів ДВК (представляють блоки БЮТ та "Наша Україна"), мотивуючи це зриванням навчального процесу.

Луганська обл.

З 4 на 5 березня в м. Луганську централізовано зняті всі біг-борди партії "Яблуко", хоча за договором вони повинні висіти до 31 березня і цей час оплачений.

Юлії Тимошенко було відмовлено у наданні зали для зустрічі з виборцями у Будинку культури ім.Горького (округ 115). Замість цього Тимошенко запропонували зал кінотеатру "Мир", який на сьогоднішній день знаходиться у аварійному стані, на що вона не погодилась.

Миколаївська обл.

05.03 на засіданні ОВК 129 окр., було оголошено про зняття з реєстрації кандидата від СПУ Гурінчука з причини недостовірності даних у декларації. Факти такі: кандидат не показав у декларації одне авто "Мерседес", яке вже чотири роки знаходиться у розшуку, бо його у нього вкрали.

3.03. Лідер "Батьківщини" Ю.Тимошенко відвідала Миколаїв. Перша зустріч із виборцями могла не відбутися, бо 2.03 пожежними було заблоковане приміщення БК "Будівельників", хоча зі скандалом зал все ж таки відкрили. Зйомка на ТК "Тоніс" була зірвана службою Санепідемстанції, яка на цей день взагалі закрила телекомпанію.

Полтавська обл.

Міліція затримала групу студентів, які розклеювали агітаційні матеріалів блоку "Наша Україна" на стовпах, - правоохоронці лякали юнаків та дівчат виключенням з вузів.

Активісти блоку Юлії Тимошенко розпочали розміщувати на власних балконах агітаційні матеріали блоку. Жоден матеріал не провисів більше 3-х годин. Всіх їх було зірвано представниками комунальних служб. А у будинку на Жовтневій 45 до квартири вдерлись чотири кремезні парубки, які відрекомендувались як працівники СБУ. Власники квартири відмовились виконати наказ зняти транспарант. Тоді один з "гостей" попередив, що якщо балкон не звільнять від "наглядної агітації" він гарантує , що "в квартирі знайдуть чотири трупи, а лозунгу все одно не буде".

Рівненська обл.

За інформацією газети "Волинь" (видання обласного осередку УНР) 2 березня 2002 року у приміщенні обласного УМВС відбулась нарада, на яку були запрошені керівники обласної та районної адміністрацій, підрозділів силових структур та міських голів області. За інформацією видання, на нараді було прийнято ряд рішень, затверджені схеми фальсифікації, розцінки на підкуп виборців та поставлені завдання: удвічі зменшити кількість голосів, поданих за блок "Наша Україна" на Рівненщині. В відділі громадських зв'язків УМВС викладену інформацію назвали абсурдом, проте подавати до суду і вимагати спростування УМВС не збирається.

Сумська обл.

2.03 в облдержадміністрації проводилась нарада з керівниками міст та районів області. На нараді були дані вказівки щодо проведення заходів на користь блоку "За Єдину Україну". Окрім цього губернатором області Володимиром Щербанем (кандидат зі списку блоку "Наша Україна") було сказано наступне: "…Не можете працювати з агітаційними матеріалами наших кандидатів – розберіться в організації контрпропаганди. Якщо не допоможе – бийте морди. Якщо не допомагає – мочіть, мочіть, мочіть!!!"

Харківська обл.

У активіста блоку БЮТи у смт. Борова (178 в.о.) представники місцевої влади вилучили агітаційні матеріали, намагаючись залякати та заборонити проводити агітацію.

Херсонська обл.

Працівники педагогічного університету 28 лютого затримали агітаторів блоку "Наша Україна", які розповсюджували листівки поблизу Херсонського педагогічного університету та деякий час утримували їх у заперті.

Чернівецька обл.

Під час проведення концертно-агітаційного туру представника блоку "Наша Україна" , заслуженої артистки О.Білозір місцева влада відмовила в наданні приміщення для проведення концерту в м. Хотин.

3. Використання кримінальних методів боротьби з політичними опонентами а також перешкоджання веденню виборчої агітації шляхом погроз чи насилля, знищення матеріалів виборчої агітації..

Зберігається тенденція щодо зростання кількості фактів використання кримінальних методів боротьби з політичними опонентами. Особливе занепокоєння викликають випадки, коли кримінального переслідування зазнають ті ж суб'єкти виборчого процесу, які є об'єктами і адміністративного тиску.

Приклади.

АР Крим

27 лютого було скоєно напад на Людмилу Литвиненко, довірену особу кандидата у депутати Тетяни Красикової (яка перемогла у суді спікера ВР АР Крим Л.Грача). Нападники не звернули уваги на сумку і ювелірні прикраси постраждалої.

Вінницька обл.

4-5 березня було пошкоджено декілька агітаційних біг-бордів блоку "Наша Україна".

Мав місце хуліганський напад на агітаційний пост СДПУ(О) в м. Жмеринка

Закарпатська обл.

В Ужгороді, Мукачеві, Міжгірському, Воловецькому, Хустському, Тячівському районах було знищено 12 транспарантів та 4 біг-борди блоку "За єдину Україну".

В Ужгороді та Мукачеві були зафіксовані повторні випадки підпалу біг-бордів з агітацією за блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Масове знищення та викрадення агітматеріалів Блоку Юлії Тимошенко в Мукачеві: знято та викрадено шість транспарантів, у т.ч. з приватних балконів; знищено стенди на магазині по вул. Тімірязєва 2а, зірвано агітматеріали блоку у місцях, визначених міськвиконкомом.

Житомирська обл.

В м. Новоград-Волинський було побито агітатора блоку "Наша Україна".

м. Київ

В ніч з 26 на 27 лютого було розгромлено передвиборчий штаб Одеся Донія - кандидата у народні депутати України по виборчому округу № 214. З штабу було викрадено базу даних, комп'ютери, оргтехніку, списки прихильників Донія в окрузі, а також перелік тих, хто потребує невідкладної допомоги.

Кіровоградська обл.

25 лютого в Кіровограді було побито Р.Силаєва – заступника керівника виборчого штабу кандидата у народні депутати Олександра Табалова (в.о. №99, від ЛПУ), 26 лютого підпалено автомобіль самого кандидата О.Табалова. 27 лютого підпалено автомобіль кандидата в депутати міської ради В.Хорощака, довіреної особи О.Табалова.

В Кіровограді з 25 лютого по 5 березня 2002р. було пошкоджено декілька бігбордів блоку "Наша Україна".

Львівська обл.

26 лютого в місті Бориславі на Львівщині невідомі жорстоко побили відому політичну діячку, колишнього політв'язня, поетесу Ірину Сеник. О 10.30 в її квартиру увірвалися троє молодиків, жінку прив'язали й жорстоко побили. Напад вчинено після виступу І.Сеник на підтримку блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" у Трускавці.

28 лютого близько 20.00 двоє невідомих жорстоко побили голову окружної комісії №122 Дрогобицького виборчого округу Євгена Шильника.

Миколаївська обл.

За звітній період в Миколаєві було пошкоджено близько 10 бігбордів блоку Ющенка "Наша Україна"

Полтавська обл.

9.03 близько 18 години журналіст з Лубен Ігор Мусійчук і кандидат у народні депутати по 148 Лубенському виборчому округу В'ячеслав Білоус ледь не потрапили у ДТП, яке за словами журналіста більше нагадує спробу замовленого вбивства з боку політичних опонентів. Триває слідство.

11.03 невідомими особами побито активіста штабу блоку Юлії Тимошенко Світлану Осауленко під час розповсюдження нею газет блоку. Постраждала отримала струс мозку. При зверненні до правоохоронних органів від неї спочатку вимагали письмового дозволу на проведення агітаційної роботи.

4. Недотримання вимог законодавства при проведенні передвиборчої агітації.
(порушення ст. 50-56 Закону України "Про вибори народних депутатів України")

Значно зросла кількість порушень, пов'язаних із недотриманням вимог до проведення виборчої агітації:
- агітація шляхом надання безкоштовних товарів та послуг
- розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних
- розміщення агітаційних матеріалів у невстановлених місцях
- не реєстрація агітаційних матеріалів у виборчих комісіях

Біля половини порушень такого типу зафіксовано з боку кандидатів в депутати по одномандатним округам. Факти порушень вимог до проведення виборчої агітації зафіксовані з боку практично всіх партій та блоків, які взагалі ведуть агітацію; найбільше – з боку партій/блоків "Наша Україна", "За єдину Україну", БЮТ, "Єдність", СДПУ(о), "Яблуко", "Жінки за майбутнє". Претензій немає лише до тих партій/блоків, які просто не проводять ніякої агітації; серед тих, що зареєстровані ЦВК, таких – майже половина.


Приклади агітація шляхом надання безкоштовних товарів та послуг

Донецька обл.

06.03.02. в м.Горлівка відбувся концерт народного артиста України Матвійчука на підтримку блоку "За єдину Україну". Білети безкоштовно розповсюджувались робітниками відділу у справах сім'ї та молоді серед студентів ВУЗів.

Протягом лютого – початку березня 2002 року кандидат в народні депутати по виборчому округу №54, голова ради директорів торгово-виробничої фірми "АВК" В.Ф. Авраменко організовував безкоштовні екскурсії для населення та робітничих бригад підприємств м.Макіївки на цей концерн ("АВК" виготовляє кондитерські вироби). По закінченні екскурсії екскурсантам видають солодкі вироби "АВК" в подарунок.

8.03.в Донецьку блок "Наша Україна" поздоровляв жінок зі святом. Агітатори фотографували всіх бажаючих на фотоапарат Polaroid та віддавали фото в подарунок. Порушено ч.6 ст.56 Закону України "Про вибори народних депутатів"

Закарпатська обл.

Після презентації блоку "Наша Україна" в Берегові 1.03.2002 був влаштований безкоштовний фуршет для присутніх виборців. Все це відбувалося під плакатами Ющенка "Не словом, а ділом".

Секретар Воловецької районної організації СДПУ(о) Михайло Волошин роздавав промислові товари виборцям у с. Абранка, агітуючи їх підтримати його кандидатуру у депутати райради. Як стверджує обласний тижневик "Срібна Земля", китайські куртки були з партії гуманітарної допомоги, завезеної ще після повені 1998 року.

Кіровоградська обл.

Кіровоград. 23 лютого та 8 березня агітатори кандидата в народні депутати Г.Антоньєвої відвідували помешкання пенсіонерів та ветеранів і роздавали подарунки.

06.03.2022 в БК ім. Компанійця в Кіровограді були організовані безкоштовні концерти Ніни Матвієнко. Роздавались листівки блоку "Єдність"

Київська обл.

В 91 в.о. кандидат Шилов продавав за зниженими цінами крупу та комбікорма населенню, роздавав продовольчі пайки. Конверти з його поздоровленням жінок з 8 березнем, які розносилися листоношами, були без штампів.

Львівська обл.

Представники кандидата в народні депутати по округу №121 п. І. Гайдучка (самовисування, член СДПУ (о)) роздають по селах Городоцького району продукти харчування.

Луганська обл.

23 лютого відбулася зустріч з ветеранами Олексія Кулагина, - кандидата у депутати міськради, одного з керівників виборчого блоку "Проти всіх". Наприкінці зустрічі кожний одержав подарунок і продуктовий набір.

6 березня був даний безкоштовний спектакль у Російському драматичному театрі за підтримкою партії " Жінки за майбутнє". У залі також висіли вивіски блоку " За єдину Україну"

Рівненська область.

Від імені блоку БЮТ роздавали пенсіонерам по 20 грн. – "в рахунок майбутнього повернення знецінених заощаджень".

На дорожніх знаках дороги "Дубно Пирогоща" хтось розмістив агітаційні плакати з фото кандидатів у народні депутати Цехмістренка та Ющенка.

Харківська обл.

8 березня у м. Лозова відбувся безкоштовний концерт А. Матвійчука (Народний артист України) при підтримці блоку "За єдину Україну" (стаття 56, п. 6).

В ефірі телеканалу А/АВК в передачі "Есть мнение" кандидат В.Алексєєв провів виступ з елементами агітації без відповідної оплати з виборчого фонду. Окружною комісією скарга довіреної особи опонента направлена до прокуратури.

Херсонська обл.

До редакції районної газети "Слава праці" надійшов лист кандидата в народні депутати С.Ніколаєнка з проханням безкоштовно розмістити його поздоровлення до 8 Березня. ОВК округу №187 прийнято постанову про винесення попередження кандидату за спробу порушення принципу рівності під час проведення виборчої агітації.

Хмельницька обл.

Представники кандидата на посаду голови міста Шепетівка В.Тагана – члена партії Демсоюз роздавали борошно в церкві Київського патріархату.

Черкаська обл.

ВО №№ 200 та 201. У рамках агітаційно-пропагандистських заходів, організованих обласним штабом в/о "За єдину Україну", 26 лютого у Черкасах відбувся безкоштовний концерт народних артистів України Світлани і Віталія Білоножків, А. Литвинова та заслужених артистів Білорусі Я. Поплавської і О. Тихоновича.

Чернігівська обл.

01.03 була відкрита виставка "Весняний калейдоскоп", де проводилася активна наглядна агітація за ВПО "Жінки за майбутнє", та безпрограшна лотерея з цінними подарунками. За 1 грн. можна було виграти призи набагато більшої вартості.

Чернівецька

Під час зустрічі з ветеранами війни і праці с.Черленівка Новоселицького району кандидат у нардепи на 204-му в.о. Б.Гвоздь (самовисування) надав 80 особам про-дукти харчування (2 ящика горілки, 2 ящика пива, 10 кг ковбаси). Аналогічна акція відбулась під час зустрічі кандидата з ветеранами війни і праці сіл Рингач та Драниця.


5. Інші порушення

Крім вище зазначених, спостерігачами КВУ фіксувались порушення порядку організації роботи ОВК, формальні порушення процедури формування ДВК, факти, пов'язані із використанням брудних передвиборчих технологій (чорний ПР), та інші порівняно нечисленні порушення.


Висновки

1. Кількість порушень, пов'язаних з використанням службового становища на користь тих чи інших кандидатів порівняно з попереднім періодом дещо зменшилась. В першу чергу зменшилася кількість порушень, пов'язаних із відвертим тиском на виборців з метою вплинути на їх волевиявлення. Натомість, більш поширеною стала агітація шляхом безкоштовного надання товарів та послуг, яка часто пов'язана з використанням службового становища.

2. Значно зросла кількість порушень, пов'язаних з недотриманням вимог законодавства при підготовці матеріалів виборчої агітації. Значною мірою це зумовлено відсутністю покарань за подібні (хоч і менш численні) порушення на початковому етапі виборчої кампанії.

3. Часто прояви адмінресурсу носять виключно демонстративний характер. Діяльність багатьох посадових осіб полягає не в реальному впливі на виборців та їх волевиявлення, а в створенні ілюзії такого впливу в очах посадових осіб вищого рангу. Як правло, ефект від застосування подібних методів є мінімальним а інколи – зворотнім.

4. Увага представників регіональної виконавчої влади все більше зосереджується на місцевих виборах, що суттєво зменшує їх вплив на вибори народних депутатів, особливо по багатомандатному виборчому округу.

5. Під час цьогорічної виборчої кампанії значно зросла роль судів першої інстанції, хоч подекуди це мало і негативні наслідки. Положення про те, що рішення суду у адміністративно-правових відносинах є остаточним, перетворило окремі суди в зручний механізм для зняття з реєстрації кандидатів.


Читайте перший звіт КВУ

Вимкнули світло – чекай на приїзд Ющенка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування