Симпатики опозиціонерів не видають себе під час опитувань, проте голосувати будуть

Четвер, 14 березня 2002, 16:01
Український інститут соціальних досліджень і Центр "Соціальний моніторинг" в четвер оприлюднили прогнози вірогідних результатів голосування на виборах в Верховну Раду 31 березня, зроблені фахівцями УІСД та Центру.

Так, за розрахунками соціологів, блок Віктора Ющенка "Наша Україна" може розраховувати на 24-26% голосів, КПУ - на 17-19% підтримки. Блок "За Єдину Україну" і СДПУ (О) найвірогідніше матимуть близькі показники: 12-14% і 11-13% відповідно.

ПЗУ і всеукраїнське політичне об'єднання "Жінки за майбутнє" можуть претендувати на 5-7% голосів, блок Юлії Тимошенко - на 4-6%. За вдалого збігу обставин, в парламент може потрапити блок, очолюваний Наталією Вітренко - їй соціологи пророкуюють від 3,5% до 4,5%, а також соціалісти – 3-4%. "Яблуко" може отримати на виборах 31 березня 2-3% голосів виборців.

За словами директора Інституту соціальних досліджень Олександра Яременко, у своїх прогнозах аналітики УІСД і Центру "Соціальний моніторинг" засновувалися на п'яти чинниках. По-перше, вони враховували результати останніх соціологічних досліджень, крім того, безпосередньо перед виборами вони проведуть ще одне опитування, результати якого згідно з чинним законодавством не надаватимуться ЗМІ.

По-друге, соціологи враховували електоральний резерв, що складається з тих, хто поки що не визначився, та орієнтири, якими вони можуть користуватися, здійснюючи вибір на користь тієї або іншої політичної сили. Так, наприклад, хтось визначається зі своїми електоральними вподобаннями, орієнтуючись на лідера блоку або партії, а хтось на ідеологію.

По-третє, аналітики брали до уваги динаміку змін рейтингів суб'єктів виборчої кампанії. Наприклад, за останній місяць в два рази збільшився рейтинг блоку "За Єдину Україну".

Четвертий чинник – це політична активність партій і блоків в регіонах. За словами Яременко, найбільш активно з виборцями працюють блоки "За Єдину Україну" та "Наша Україна", а також СДПУ (О).

П'ятий чинник побудови прогнозу – це моделювання поведінки тих, хто не визначився. Аналітики УІСД та Центра "Соціальний моніторинг" вважають, що більшість з цих 16-18% поведуть себе подібно до тих, хто вже визначився.

Крім того, частина з них, відповідаючи на питання інтерв'юєрів, свідомо приховували свої симпатії до опозиційних партій. За оцінками соціальних психологів, залучених Центром, таких - приблизно п'ята частина з тих, хто не визначився. Інша частина тих, хто сьогодні не може відповісти, ймовірно, відчують на собі дію "ефекту сильного" та голосуватимуть за представників діючої влади. Представники цих двох груп, на думку Яременко, зрівноважують одне одного.

Разом з тим, підкреслив соціолог, будь-який соціологічний прогноз, зроблений за два тижні до виборів, не може бути точним, оскільки попереду ще досить часу для ведення активних політичних дій.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...