Окремі регіони "зроблять" вибори?

П'ятниця, 15 березня 2002, 11:22
Найбільші шанси потрапити до парламенту на сьогоднішній день, згідно з прогнозами Центру політичних і електоральних досліджень "Социс", мають виборчий блок "Наша Україна", КПУ, СДПУ (О) і ПЗУ. Про це на прес-конференції в п'ятницю говорили керівник "Социса" Микола Чурилов і його заступник Олександр Стогній.

Соціологи передбачають, що найбільше голосів набере виборчий блок Віктора Ющенка "Наша Україна" - 31,2 % (+/-2,5%). На другому - Комуністична партія України з 17,4% (+/-1,7%). Саме ці дві політичних сили є лідерами виборчої гонки. За словами Чурилова, поява третього однозначного лідера виявиться "лакмусовим папірцем" якості майбутніх виборів.

Соціал-демократичній партії України (об'єднаній) соціологи прогнозують 7,2% (+/-1,2%), Партії зелених України - 5,5% (+/-1,3%). Більш-менш упевнене становище у блока "За єдину Україну": соціологи передбачають, що ця політична сила може набрати 5,1% (+/-1,3%). Хороші шанси потрапити до парламенту зберігають і "Жінки за майбутнє" з 4,2% (+/-1,1%).

Разом з тим шанси опозиційних партій виглядають досить примарно - Блоку Юлії Тимошенко "Социс" прогнозує 3,1% (+/-1,1%), соціалістам Олександра Морозу - 2,2% (+/-0,9%).

За словами заступника директора "Социса", будуючи прогнози, вони орієнтувалися на результати своїх останніх шести республіканських досліджень, проведених в січні-березні 2002 року, враховували "ієрархію" політичних сил. Крім того, соціологи припускали, як проголосують ті 15%-20% виборців, які ще не визначилися з вибором.

На думку Стегнія, за два тижні, що залишилися до виборів, свою роль зіграє "пікова активність" політичних сил. Причому, зазначив соціолог, суб'єкти виборчого процесу намагатимуться "витягнути" свої результати, проводячи активні кампанії в конкретному регіоні.

Крім того, за словами Чурилова, вітчизняний електорат дуже нестійкий - про це свідчать, за його висловом, "божевільні коливання" рейтингів деяких партій і блоків. Так, наприклад, за останні місяці рейтинг "Нашої України" серед тих, що визначилися, "стрибав" між 18,1% і 31,4%.

По прогнозах "Социса" на вибори прийдуть 72%-74% виборців.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:48
Кадиров намагається спростувати повідомлення про важку хворобу: показав засідання і тренування
11:43
Росіяни дещо змінили тактику і запускають по кілька дронів із різною періодичністю – ПС
11:26
В енергосистемі дефіцит: "Укренерго" другий день залучає аварійну допомогу майже цілодобово
11:22
У Києві не планують відкривати пляжний сезон
11:10
Обстріл телевежі: Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ
11:00
"Ми несли вбитого чоловіка, а в нього постійно дзвонив телефон". Історії очевидців трагедії у Чернігові
10:50
"Газпром" через повінь закрив десятки газових свердловин
10:43
В результаті російських обстрілів на Донеччині загинули дві людини
10:40
Президентка Єврокомісії: Схвалення у США допомоги Україні спонукає ЄС до активнішої підтримки
10:37
Кількість гривень в обігу України за I квартал зросла на 16 мільярдів
Усі новини...