У Костенка свій "рецепт" фальсифікації виборів

П'ятниця, 15 березня 2002, 18:00
Фальсифікацію владою результатів виборів лідер Українського народного руху Юрій Костенко вважає "головною загрозою".

Як повідомили у прес-службі УНР, на його переконання, громадян України "вже готують до цього, і в першу чергу ЗМІ, підконтрольні блоку "За єдину Україну!". Симптомами можливої фальсифікації Костенко називає спробу урядової преси нав'язати думку про те, які рейтинги вважати "правильними", а також низку публікацій та матеріалів на телебаченні про нібито "падіння рейтингу "Нашої України" та зростання кількості прихильників "За єдину Україну!".

На зустрічі з виборцями в Рогатині (Івано-Франківщина) Костенко назвав п'ять найбільш вірогідних варіантів фальсифікації результатів виборів, які, на його думку, будуть застосовані владою. Зокрема, це буде підміна виборчих урн іншими, в яких будуть заготовлені бюлетені з результатами "народного волевиявлення" на користь однієї політичної сили.

Крім того, влада на 100 відсотків контролюватиме бюлетені у всіх військових частинах, де біля урн стоятиме командир частини і перевірятиме "правильність" голосування. Також, за словами Костенка, застосовуватиметься така технологія як "плаваючий бюллетень", який "намагатимуться виміняти у громадян на мішок гречки, цукру чи кілька гривень".

Крім того, фальсифікувати вибори будуть за допомогою відкріпних талонів. Ця форма буде застосовуватися переважно в мажоритарних округах, куди надсилатимуться спеціальні "загони" з представників державних структур. У такий спосіб можна зібрати достатню кількість голосів для перемоги того чи іншого кандидата. Ще одна технологія - "мертві душі" - "залучення до "голосування" людей, які на період виборів уже померли, а також вкидання бюлетенів за тих, хто працює за кордоном" (у прикордонних районах на Заході країні відсоток працюючих за межами України – понад 30%).

Щодо впливу на рішення громадян, то, за словами Костенка, "методи залякування спонукають до думки, що ми живемо в СРСР у 30-ті роки, а не в демократичній країні, як про це любить нагадувати влада: громадян лякають тим, що в кабінах стоятимуть відеокамери, за допомогою яких начальники дізнаються, як хто голосував, а від державних службовців вимагають писати заяву про звільнення з 1 квітня, яка буде підписана в разі незадовільного результату за "правильний" блок.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування