Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пінчук засвітився у справі Лазаренка

П'ятниця, 15 березня 2002, 21:43
У той час, поки Пінчук, не шкодуючи грошей, замовляє американцям фільми для порятунку Кучми, ім'я самого зятя президента з'явилося у документах по справі Лазаренка. Адвокати екс-прем'єра вирішили застосувати нові методи захисту. Довгий час вони наполягали на відсутності злочинів екс-прем'єра на території Сполучених Штатів і, відтак, непідсудності Павла Івановича американській Феміді. Свіжий погляд на захист Лазаренка тепер полягає в іншому. Озвучено його було на першому в цьому році досудовому слуханні у справі екс-прем'єра.

Зустріч 8 березня у каліфорнійському суді адвокатів та прокурора була присвячена розглядові питання: чи відноситься справа екс-прем'єра до категорії "вибіркового судового переслідування". Як повідомляє українська служба радіо "Свобода", цю позицію обрала сторона захисту екс-прем'єра, подавши до суду відповідне клопотання. Даний критерій – "вибіркове судове переслідування" – є "відносно складною постановкою питання в реаліях американського правосуддя", зазначає радіостанція.

"Адвокати Лазаренка твердять, що досі ще не було випадку, щоб американська юстиція притягнула до судової відповідальності іноземних посадовців та офіційних осіб, котрі відмивали через американські банки гроші, які були отримані в результаті пограбування власного населення. Однак перед судом опинялися американські громадяни, які сприяли іноземним офіційним особам пограбувати власну державу, та відмивали нелегально отримані гроші у США", - повідомляє "Свобода".

У документах обвинувачів та захисників широко обговорюються юридичні випадки "за" і "проти" таких аргументів. Ще обидві сторони в подробицях намагалися обґрунтувати свої позиції, аналізуючи ситуацію з корупцією в Україні. Жертвою адвокатів Лазаренка стали два найближчих до Кучми "олігарха" минулого і сучасності – Олександр Волков і Віктор Пінчук.

До "Свободи" потрапили "документи із каліфорнійського суду", які основані на інформації Стіва Гора, приватного слідчого з ліцензією від штату Каліфорнія. Радіостанція наводить уривки з виступу адвокатів.

"Декларація Стіва Гора вносить додаткові докази щодо народного депутата, зятя Кучми Віктора Пінчука. І, зокрема, про те, як Пінчук зумів приватизувати державне майно вартістю 7 мільярдів 700 мільйонів доларів, уклавши усього 68 мільйонів; й прибутки переказав на банківські рахунки у Сполучених Штатах. (Gore Declaration at // 7)

Інший доказ вказує на те, що Пінчук створив схеми економічного обману стосовно купівлі й продажу поставок природного газу України, а прибутки було відмито через низку іноземних фінансових інституцій, включно з Банк оф Бостон та Банк оф Нью-Йорк (Gore Declaration at // 8).

Єдиною помітною різницею між описаною поведінкою Пінчука та цією, в якій звинувачується Лазаренка у другому акті обвинувачення, є те, що маніпуляції Пінчука проходили в набагато більших масштабах.

Подібно ж, існують переконливі докази, що Пінчук використовував свою впливову позицію в українській металургійні промисловості не лише, щоб домінувати на тих ринках, та щоб також "скидати" товари за заниженою ціною на ринки США й тим самим завдав прямої шкоди інтересам США (Gore Declaration at // 9-10)".

Окрему увагу також приділено операціям народного депутата Олександра Волкова, ідеться і про "інших осіб", зазначає "Свобода".

Наводячи ці приклади та цілий спектр інших доказів, захисники інтересів Лазаренка намагаються довести, що екс-прем'єр як політичний опонент президента Кучми став жертвою вибіркового судового переслідування. У документах мовиться також про прокурора Потебенька, про таємні записи екс-майора Мельниченка, про вбивство Георгія Гонгадзе та про деякі інші резонансні справи.

Крім того, захисники екс-прем'єра вимагають "в судовому порядку" ознайомитися з усіма документами по справі Лазаренка, які Генпрокуратура передала до Міністерства юстиції, Міністерства фінансів та Державного департаменту США, повідомляє "Свобода".

Однак і американські прокурори підготувалися до домашнього завдання адвокатів Лазаренка. Вони наводять "цілу низку аргументів на захист своєї позиції". Серед іншого вони вважають, що "є абсурдною" постановка питання про судові наслідки для Лазаренка як опозиціонера до Кучми. На їх погляд, ідеться радше про боротьбу кланів та олігархів за контроль над економікою та над владою.

Суддя Мартін Дженкінс вирішив не давати зразу відповіді на клопотання захисників інтересів Павла Лазаренка та на позицію у цьому питанні американської прокуратури. Як зазначила американська офіційна особа, близька до судової справи, каліфорнійський суддя вирішив "детальніше розглянути ці складні питання", зазначає "Свобода".

Від УП. А ще більше роботи американським юристам додасться після свідчено Мельниченка у справі Лазаренка, запланованих на 28 березня. Тим самим з'явиться робота й у київських захисників Кучми. Якщо вони, звичайно, пам'ятають юридичну практику Америки, де прийнято порушувати нові кримінальні справи після того, як у ході слідства стануть відомі ще якісь злочини.

Адвокати знають ціну участі екс-майора у справі Лазаренка, адже присяжні люблять тих підсудних, які співробітничають з судом. І скорочують їм термін ув'язнення.


Читайте також:

Лазаренка вкотре не випустили з тюрми

Справа Лазаренка збагачується іменами

Компромат самовивозом зі складу в Америці

"Перевіркою фактів Мельниченка займаються компетентні органи США"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування