Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як КОП бореться з власними нападами соціал-популізму

Неділя, 17 березня 2002, 16:17
Країна тепер точно знає, хто винен в тому, що єю другий термін поспіль править Кучма. Таємницю, що змучила народ, в п'ятницю в Сімферополі відкрив віртуальний політик і лідер дуже зеленої Команди озимого покоління Валерій Хорошковський.

Так прямо і заявив: "Я жалкую про це, і вважаю частиною своєї вини, що в період, коли президент обирався на другий термін, покоління наше і я у тому числі не зробили те, що ми сьогодні декларуємо. Тобто, ми не створили поле і можливості для обрання президента нового типу. Я вважаю точно, що ми тоді обирали без вибору і потрапили в таку ситуацію, коли обирали щось таке. Між комуністом і Кучмою ми, звісно, свідомо вибирали Кучму. Але я звинувачую себе – ми не доклали зусиль, щоби створити вибір. Якби таких зусиль було докладено, і ми мали вибір, то, напевно, президент в нас був іншим ще 4 роки тому".

Тим, хто після цієї фрази поспішить внести Хорошковського до списку опозиціонерів і навіть супротивників Леоніда Кучми, доведеться розчаруватися. Необдуману заяву було зроблено у відповідь на дуже настирне прохання журналістів пояснити, кого він конкретно мав на увазі, коли вимовляв іншу фразу: "Старші політики зрадили своє покоління", і чи не стосується це і діючого президента. Озимий Валера спочатку посперечався, мовляв – не треба зі мною грати в "КВН", і чи "знаєте ви, що президент обраний більшістю", що "кожний народ гідний своїх правителів", а потім довго приховувана "провина" буквально зірвалася з язика.

Взагалі, крамола так і лилася з вуст респектабельного молодика. Наприклад, ідеалістичний образ президента, грунт для народження якого вже почав підживлювати добравами КОП, виглядає просто зухвалим антиподом Леонідові Кучмі. Як бачить Хорошковський, абстрактно новий гарант виглядає так: "президент, який займатиметься відновленням довіри між владою і народом", "президент, в якого буде чітка стратегія", "президент – прем'єр-міністр, який братиме на себе відповідальність за виконавчу владу", "президент, який розмовляє кількома мовами і в прямому і переносному сенсі розмовляє мовою світового спілкування", і, нарешті, "високоінтелігентний, освічений і той, що любить свою країну".

Ось такого лапочку замість Кучми готові подарувати нам КОПи, оскільки "створити умови для того, щоб такий президент прийшов - це наша (їх) задача". Додатково було пояснено, що йдеться "про народження президента нового типу, європейського типу президента".

Тепер президент старого азійського типу може і образитися. І чи пустять тепер КОПів грати у пропрезидентські команди хоча б у "КВН" – велике питання. Хоча, напевно, пробачать, заздалегідь відчухравши за чуприну: дійсно, що з них візьмеш – молодо-зелено і "не знав у цю мить криваву, на що він руку піднімав".

Пробачити, мабуть, все ж таки доведеться, тому що, хто ще, окрім них нашої і вашої Наташи пристане до цієї брудної роботи – мочити опозицію. Останні теле- і близькотелевізійні події показали, що якщо КОП спеціально до цього не готували, то сама Команда - цілком і завжди готова. І, можливо, головним чином тому, що блоку, що не має свого власного обличчя, не залишається нічого іншого, як використовувати технологію паразитування на чужому іміджі, що він і робить.

Нагадаю – слово "паразит" у словнику Ожегова має два основних значення. Перше – "організм (рослина або тварина), що харчується за рахунок іншого організму і шкодить йому". Друге – "той, хто живе чужою працею, дармоїдствує". Обидва ці значення чи не найкраще характеризують метод саморозкручування юних "мічурінців". Він, хоча й примітивний, але достатньо ефективний, що підтвердила хоча б імітація теледебатів у компанії з Вітренко проти Тимошенко на ICTV.

Сам Хорошковський продовжив у Сімферополі тему "Ми орали - я і трактор", коментуючи останні прогнози Миколи Томенка і висловлювання Віктора Ющенка. Про перший "трактор" було сказано: "Всі його прогнози не виправдовуються. …Роздратування його з приводу нас якраз і говорить про зворотнє - що ми заважаємо тій політичній силі, до якої пан Томенко належить". І про другий "трактор": "Це знайшло своє підтвердження трохи пізніше із слів лідера "Нашої України". Буквально не так давно він зробив низку заяв, і ми, нарешті, начебто зрозуміли, що так, ми як би є і вони у своїх розрахунках нас часто бачать".

Ющенко взагалі зробив велику послугу юнакам і ведмедячу – собі. Тим, що нещодавно дозволив собі пригадати про "віртуальний" блок, про те, що його створили, щоб відтягти від інших блоків голоси і про те, що в озимій команді немає економістів. Хорошковський, звичайно, скористався тим, що знову "потрапив під коня".

Журналістам була розказана історія, як Ющенко звав Валеру з Красноперекопська спочатку до себе міністром економіки, а потім - у блок "Наша Україна". Валера його, природньо, відшивав: "Було всього лише одне риторичне питання: "З ким, окрім Вас? Так, Ви є. Ви – один з кращого покоління, що йде". Коли я подивився на список інших, то це ще один міф. Мине цей міф, і настане період розчарування, тому що з тими людьми, хто біля нього, нічого не зробиш. Це я вам гарантую".

Тепер в Ющенка, взагалі, жодних перспектив, Хорошковський так і сказав: "Я зараз голову на відсіч даю, що 27% він не набере". А потім знову, не втримавши радість від можливості засвітитися у промінні політичної зірки, яка помітила і покритикувала озимих: "Від цього я зрадів по-справжньому…Це означає, що ми, дійсно, стали помітними і стали начебто реальними, тому що насправді, якщо мене щось не цікавить, то я на це не звертаю уваги".

Пан Ющенко, ну не цікавтеся ви ними більше, цими міністрами економіки, що відбулися (Тігіпко) і не відбулися (Хорошковський)! Економте собі час, а їм - гроші, адже всі витратять на дорогі бутерброди для журналістів і не буде на що "народжувати" президента європейського типу.

А на них – рідних - вся надія, тому що, куди ні глянь проклюнувшим з-під снігу оком – довкруги темрява, ганьба і запустіння. Сподіватися виборцю точно нема на кого. Посудіть самі: "Всі блоки грузнуть у соціал-популізмі. Чому грузне "Наша Україна" в цьому? Тому що вони грають у президентську кампанію. Чому грузне "Заєду" – тому що вони популяризували теперішню владу. Чому комуністи і соціалісти грузнуть – тому що для них це звична форма поведінки. Чому грузне в цьому Тимошенко – тому що для неї це засіб захисту. Чому не грузнемо в цьому ми, тому що для мене політика цікава лише тоді, коли я займаюся реальною справою… 1 квітня зі мною точно нічого не станеться. Я повернуся на свої підприємства і буду там працювати, причому, з величезним задоволенням. І іноді мені кажуть: "Валерій Іванович, уявляєте, скільки у вас буде або не буде часу, залежно від того виграєте ви або програєте?" Я уявляю, але ви зрозумійте – є ще таке поняття, як країна".

Ну ось, тільки-но повіриш, що хоч один не грузне в соціал-популізмі, і він туди ж - вранці мажу бутерброд, відразу думка, а як народ(і ікра не лізе в горло, і компот не ллється в рот). А що до того гострого нападу соціал-популізму, який наздогнав № 2 у списку КОПа Інну Богословську на теледебатах? На це, як виявилося, є цілком медичне пояснення.

По-перше, Хорошковський відразу заявив, що виправдовуватися за теледебати не буде. По-друге, став виправдовуватися: "Давайте я вам скажу дві речі. Спробуйте зрозуміти, що мені в даному випадку немає сенсу брехати, і тому я скажу людські речі, а ви зробіть свій висновок. З приводу того, що було заготовлено на ICTV, я не знав, і знати не міг. Мені сказали, що потрібно прилетіти до Києва, і я вилетів з Сімферополя за 2 години до початку теледебатів. Богословська прийшла на теледебати з температурою 39,7 , і їй прямо у гримувальній збивали температуру уколами".

А, може, Богословську чимось не тим або не туди кололи? Чуйніше потрібно ставитися до людей, чуйніше, і якщо пані температурить, милосердніше її відпустити додому, а не в компанію до Вітренко, в якої температура завжди 451 градус за Фаренгейтом. Так можна і якусь більш серйозну інфекцію підчепити від "старших політиків". А як потім вести народ від Азії до нових правителів європейського типу?

А, може, краще просто не сприймати цю нову поросль всерйоз? Хай хлопчики і гарячі дівчатка грають в свою віртуальну гру і думають, що все в них вийде всерйоз. Озимі – рослини ніжні. А у наших широтах до кінця березня бувають такі морози, після яких поля доводиться пересіювати. Тому, хоча оптимізм – річ життєрадісна, але краще пам'ятати загальну Мерфологію і її перший закон Хартлі: "Неважко звести коня до води. Але якщо ви примусите його плавати на спині, – ось це означатиме, що ви чогось досягли".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...