СДПУ(О) знову посміховисько. Тепер винна Португалія

Вівторок, 19 березня 2002, 11:57
Канал "Інтер", очолюваний лідерами СДПУ(О), радісно підбив підсумки парламентських виборів у Португалії, де перемогла соціал-демократична партія. Отже, в країні почнеться "рік соціал-демократії", і навіть не один, а як мінімум 4. Адже на 4 роки, як і в Україні, там обирають парламент. Заради такого довгострокового торжества місцевих есдеків можна навіть реанімувати рекламну кампанію українських шанувальників соціал-демократії, запустивши чергову серію роликів. Португальську. Тим більше, що країна-то, зі слів інтерівського коментатора Олексія Коваля, нетипова для Європи – тільки для неї характерно те, що соціал-демократи суперничають на виборах не з консерваторами, а з соціалістами.

Все чудово. Але чи не дуже ризикував соціал-демократичний канал, коли давав такий репортаж? Адже Португалія держава хоч далека, але вельми багато українців там на заробітках. Отже, підвищується у наших співвітчизників до неї інтерес.

Та і без цієї обставини не так, напевно, мало в Україні людей, які цікавляться країною Васко да Гами, Ейсебіо і Фернандо Пессоа. І їм – на відміну від автора сюжету – напевно відомо, що істинно соціал-демократичною партією в Португалії, тобто партією, що входить до Соціалістичного інтернаціоналу, є якраз саме соціалістична партія, що програла на цих виборах. Ті ж, хто в це не вірить, але хоч трохи знає англійську, можуть перевірити твердження на офіційному сайті Соцінтерна.

Що ж до соціал-демократичної партії (абревіатура на португальській - PPD/PSD), що перемогла на виборах, то це партія КОНСЕРВАТИВНОГО типу. Це підтверджується, зокрема, тим, що її представники в Парламентській асамблеї Ради Європи якраз входять до групи Європейської народної партії разом з британськими консерваторами, німецькими християнськими демократами і іншими респектабельними правими. Хто з португальських депутатів у ПАРЄ до якої фракції входить, легко з'ясувати на офіційному сайті Асамблеї.

Що ж до близького СДПУ(О) імені, то після революції 1974-го року всі португальські партії називалися дуже ліво. У першому парламенті країни з 4 партій найправіша називалася Соціал-демократичний центр. А крім нього, там засідали соціал-демократи, соціалісти і комуністи.

До речі, соціал-демократи називалися спочатку народними демократами, що і досі відображено в їх назві. PPD – перша частина абревіатури – що значить народно-демократична партія. Так що треба б СДПУ(О) поділитися перемогою португальських товаришів з двічі народною партією. Чесніше, звичайно, просто поздоровити з нею Валерія Павловича Пустовойтенка.

Адже, згідно із загальноприйнятою практикою, соціал-демократи – це не ті, хто так себе називає, а ті, хто входить до Соцінтерну або, принаймні, туди прагне. Щодо Європи, то такого погляду дотримувалася і соціал-демократична (о) пропаганда, вміщуючи в "Році соціал-демократії" матеріали про британських лейбористів і французьких соціалістів.

Цілком могли зробити вони і португальську серію на матеріалі місцевих соціалістів. Можна припустити, що така серія вже в основному зроблена – і не одна, а дві, з урахуванням березневих виборів. Перемогли б соціалісти – їх би показали нам як істинних соціал-демократів, а переможуть португальські консерватори, які іменують себе соціал-демократами, значить, вони будуть головними героями.

А український people (povo – португальською) схаває. Адже в переважній масі, що люди можуть знати про цю країну, крім "Бенфіки", "Порто" і "Боавішти", які тричі виходили переможцями в змаганнях з "командою молодості нашої". Але, виявляється, збірна Суркіса-Медведчука програла в Португалії і на цей раз.

Читайте також:

СДПУ(О) вважає, що Україна лежить в Азії. Причина – боязнь визнати себе партією влади

Соціал-демократи: Томенко сів у калюжу

СДПУ(О) організувала переворот у 5 європейських державах

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування