Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У справі НБУ буде проходити не тільки Бондар

Вівторок, 19 березня 2002, 15:22
Прокуратура Києва розслідує кримінальну справу щодо зловживань посадовими особами Національного банку України при отриманні кредитів від міжнародних фінансових організацій.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції прокурор Києва Юрій Гайсинський. Він не уточнив, стосовно яких осіб розслідується ця кримінальна справа.

За його словами, в даному випадку не йдеться про кримінальну справу, яку розслідувала Генеральна прокуратура щодо колишнього першого заступника голови правління НБУ Бондаря. За даними прокурора столиці, щодо Бондаря досудове слідство по справі закінчено, обвинувачуваний з матеріалами справи ознайомився і справа направляється до суду.

При цьому прокуратура Києва розслідує виділену в окреме провадження кримінальну справу за фактом зловживання посадовим становищем працівниками Нацбанку: "Йдеться про розміщення 150 млн. дол. в одному з іноземних банків". У цій справі призначена експертиза. Гайсинський підкреслив, що експертиза складна, оскільки йдеться про кредити МВФ, і як приклад навів деякі деталі: "прокручується сума 150 млн. дол. для того, щоб створити видимість, що в НБУ відповідні матеріальні резерви існують, насправді саме на цю суму їх не вистачало по стандартах МФО, які кредитують Україну. Прокрутивши цю суму, посадовці НБУ надали відповідні звіти в МВФ, і такі кредити на суму 200 млн. дол були надані Україні від МВФ".

За його словами, "тепер досліджується питання, як саме ці кредити надавались". Гайсинський нагадав, що ще "до завершення терміну кредитування ці кредити були повернуті, враховуючи такі дії деяких посадових осіб Національного банку". Прокурор зазначив: "Наша справа - показати, чи було це зловживання посадовим становищем, чи була тут підробка, чи була звичайна службова недбалість, або інше".

На сьогодні, на жаль, експертиза ще не проведена, слідство триває. У цій справі не йдеться про розкрадання коштів, уточнив Гайсинський.

Окрім того, відповідаючи на запитання, чи не дивує його той факт, що у зловживаннях у НБУ обвинувачений поки лише один посадовець - Бондар, Гайсинський пояснив, що за версією самого Бондаря, ніхто з інших посадовців нічого не знав про його дії. Зокрема, Гайсинський торкнувся епізоду щодо перерахування з НБУ "15 млн. дол. в інший український банк не прямо, а через швейцарський банк". Гайсинський висловив здивування тим, що Бондар у цьому рішенні "взяв все на себе", не погодив свої дії з правлінням. Ці документи "ніхто не візував, не візувала навіть юридична служба банку".

"Аби, знаєте, я не знав, що це мова йде про Національний банк, то прочитавши цей контракт, на основі якого були передані 15 млн. державних доларів в інший банк, які по суті зробили неможливим їх повернення у Національний банк, я би сказав, що це або початківці - юристи готували цей контракт, або мова йшла про організацію розкрадання коштів", - зазначив Гайсинський. За його словами, за досвідом інших кримінальних справ, які розслідувала прокуратура, такого "примітивізму", тобто таких контрактів не укладав жоден з комерційних банків.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування