Потебенько досі не вирішив - йти у парламент чи продовжувати відмивати Марчука

Середа, 20 березня 2002, 11:01
Генеральний прокурор України Михайло Потебенько заявляє, що секретар Ради національної безпеки і оборони країни Євген Марчук не причетний до торгівлі зброєю.

"Мій заступник, військовий прокурор, може ще раз підтвердити те, що Євген Марчук не тільки не причетний до торгівлі зброєю, але і став жертвою брудної гри", - заявив генпрокурор в інтерв'ю газеті "День", опублікованому у середу.

"Що стосується відповідальності її організаторів і виконавців... Ми думали над цим. Я вважаю, що ми повинні оприлюднити результати перевірки. І нехай вони будуть на совісті організаторів. А якщо їх потрібно притягнути до відповідальності, то сьогодні, на жаль, це може бути тільки матеріальна відповідальність", - відзначив Потебенько.

На думку генпрокурора, "вони повинні вибачитися і відшкодувати збиток грошима". "Це вирішується у судовому порядку. Але я знаю Євгена Кириловича і, думаю, він не буде цього робити", - додав він.

Потебенько підкреслив, що "неможливо знайти положення, щоб залучити організаторів обвинувачень на адресу Марчука до відповідальності", пояснивши, що у новому Карному кодексі відсутня стаття про карну відповідальність за наклеп.

"Ми зробили все, щоб оперативно перевірити весь цей наклеп, довелося відірвати людей від інших справ, адже це було необхідно зробити, адже це питання іміджу держави. І ми оприлюднимо результати", - заявив Потебенько.

Генеральний прокурор, який йде на вибори за партсписком Компартії, вважає, що новий склад парламенту повинен насамперед ухвалити закони про позбавлення депутатського імунітету і про проведення медичного обстеження кожного кандидата у депутати.

Потебенько заявив, що народний депутат - "це людина, якій ми делегували свої права у частині виконання нашої волі, до нього надходять запити, і він повинен робити те, чого від нього вимагає суспільство".

Наступним кроком майбутнього парламенту, повинно, на думку Потебенька, стати прийняття закону про карну відповідальність депутатів, що приховують свої прибутки або які займаються якоюсь комерційною діяльністю. "Депутат повинен дати розписку і понести карну відповідальність, якщо у нього дійсно є структура, якою він здійснює керівництво через підставну особу", - сказав Потебенько.

В інтерв'ю тижневику "Столичні новини", опублікованому у вівторок, Потебенько заявив, що "коли отримає депутатський мандат, тоді відповість на питання - йти у парламент, залишатися прокурором або вибрати щось третє". "Багато хто вважає, що я вже остаточно пішов, так ось, нехай не поспішають", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування