Посольство США не фінансує опозицію

Середа, 20 березня 2002, 13:50
"У фільмі "ПІАР", що був показаний на каналі "ICTV" 16-го й 17-го березня ц.р., зроблені помилкові й оманливі припущення про цілі американської політики в Україні. Зазвичай ми не коментуємо фальшивих звинувачень, але ті несправедливі закиди, що робить фільм, вимагають відповіді", - говориться у заяві посольства США.

"Стосунки США з Україною завжди базувалися й базуються на конкретній політичній меті: підтримка незалежної, демократичної, ринково-орієнтованої України, інтегрованої в Євроатлантичну спільноту. Ми не спрямовуємо нашу підтримку окремим лідерам чи блокам. Такій вибір має робити українській народ.

Американська допомога Україні у виборах надається за запрошенням українського уряду і спрямовується на підтримку вільного й чесного виборчого процесу, який дозволяє українським громадянам вибрати своїх лідерів. Ні через жодну програму допомоги Сполучені Штати не підтримують окремих лідерів, партії чи блоки.

Письмовий опис американської допомоги у виборах й допомоги неурядовим організаціям ми надали Адміністрації Президента, Раді з національної безпеки й оборони України, Міністерству закордонних справ України, СБУ та іншим державним установам. Ми завжди готові відповісти на питання стосовно цього. Як член ОБСЄ, Україна прийняла й схвалила стандарти ОБСЄ по демократичних виборах, включаючи міжнародних спостерігачів.

Сполучені Штати не підтримують опозиційні сили або демонстрації в Україні. Коли недоведені обвинувачення про таку підтримку прозвучали на українському телебаченні у квітні 2001 р. – вони ж повторилися в фільмі "ПІАР" - то Посольство США негайно роз'яснило, що представники США вивчають політичні події в Україні згідно з Женевською конвенцією, із тим, щоби мати точну картину подій і щоби бути в змозі сповістити американських громадян про наявність загроз.

В 2001 р. після появи недоведених обвинувачень, Посольство США проаналізувало своє висвітлення тих подій разом з Адміністрацією Президента, Радою з національної безпеки й оборони України, Міністерством закордонних справ та СБУ, і відповіло на їх питання.

Інтересам як України так і США більш за все відповідає процвітаюча, стабільна й незалежна українська держава. Досвід по всьому світу показав, що такі держави є найбільш життєздатними у відкритих, конкурентноспроможних ринкових демократіях, де громадяни обирають лідерів, котрі підзвітні їм. Політична інтрига не має відігравати жодної ролі у просуванні ключових українських або американських інтересів", говориться у заяві посольства США.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News