Спочатку не хочуть реєструвати, потім знімають з виборів - Карпачова

Четвер, 21 березня 2002, 11:30
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова і представники громадських організацій, що здійснюють моніторинг виборів, стурбовані масовими порушеннями виборчих прав громадян.

У четвер на прес-конференції Карпачова назвала у числі найбільш поширених порушень виборчого законодавства безпідставну відмову громадянам у реєстрації їх кандидатами у депутати; "масове зняття" кандидатів з реєстрації.

Серед встановлених на основі скарг порушень, які надходять до омбудсмена, також вимоги виборчих комісій про дотримання кандидатами інституту прописки, відміненого рішенням Конституційного суду; порушення вимог передвиборної агітації; відсутність рівного доступу кандидатів до ЗМІ.

Омбудсмен відзначила адміністративний тиск на виборців; зловживання ряду кандидатів службовим становищем і залучення своїх підлеглих до передвиборчої агітації; звільнення з роботи кандидатів, що представляють певні політичні сили.

Карпачова також віднесла до порушень виборів проблему бідності. Вона пояснила, що більше 3 млн. українських громадян вимушені шукати роботу за кордоном, і переважна їх більшість не має можливості реалізувати свої виборчі права.

Крім цього, відзначила омбудсмен, існує проблема часткового порушення прав тих, хто знаходиться в місцях позбавлення волі - 151 тис. чоловік, і у СІЗО - 43 тис. чоловік. Карпачова нагадала, що вони можуть реалізувати своє виборче право згідно із законом про вибори народних депутатів, але не мають його згідно із законом про місцеві вибори.

Омбудсмен також вказала на необхідність підвищення ролі судів у поновленні порушених виборчих прав громадян, зазначивши, що у Верховному суді знаходиться 88 цивільних скарг на дії окружкомів, з яких у задоволенні 77 відмовлено, задоволено - 4, частково задоволено - 3.

Карпачова при цьому заявила, що місцеві суди "фактично діють всупереч Конституції", оскільки рішення, що стосуються виборчих суперечок, за законодавством є остаточними і не підлягають оскарженню, чим, за її словами, порушується конституційне право громадянина оскаржити вирок у суді вищестоячої інстанції.

Омбудсмен повідомила, що вона направила подання до Верховного суду у зв'язку з відмовою кримському спікеру Леоніду Грачу у праві на оскарження рішення місцевого суду, в якому зажадала поновлення права на судовий захист відповідно до Конституції. Карпачова також звернулася до Конституційного суду з проханням визнати неконституційним п.3 ст. 30 закони про місцеві вибори, відповідно до якого від претендента у кандидати потрібно, щоб він проживав або працював у виборчому окрузі.

Глава Фонду регіональних ініціатив Сергій Рудик проінформував, що згідно з моніторингом ходу виборів, здійснюваного Фондом, можна виділити 5 найбільш поширених видів порушень. 22% порушень законодавства, за його словами, стосуються передвиборчої агітації, 20% - втручання у хід виборів органів державної влади і місцевого самоврядування, 18% - роботи виборчих комісій, 15% - незаконної відмови в реєстрації кандидатів і 15% - підкупу виборців.

При цьому Рудик помітив, що довести факти підкупу виборців дуже складно, оскільки кандидат може робити це опосередковано. У числі найпоширеніших порушень агітації він назвав поліграфічну продукцію без початкових даних, використання службового становища - примушення виборців голосувати за певну політичну силу під загрозою звільнення.

Рудик також указав на масові випадки внесення у списки виборців "мертвих душ" - людей, які померли, не проживають на дільниці або які не досягли 18 років, а також внесення в різні списки жителів одних і тих же будинків.

Глава Фонду зазначив, що місцеві суди, розбираючи виборчі суперечки, часто ухвалюють рішення "на догоду чиїм-небудь політичним інтересам". Він також повідомив про "подвійні стандарти" у підході до прийняття виборчими комісіями рішень про зняття кандидатів, що представляють ті або інші політичні сили.

Голова Комітету виборців України Ігор Попов заявив, що найбільша небезпека в останній день виборчої кампанії - 31 березня - полягає у тому, що спостерігачі і представники опозиції можуть не дістати права доступу на деякі виборчі дільниці. Надто важливо, з його слів, дотримання принципу прозорості підрахунку голосів. Порушення цих принципів, відзначив він, може поставити під сумнів результати виборів.

Попов повідомив, що у виборчкомах є неофіційні дані, за якими 20-30% розходження у деклараціях про прибутки з результатами перевірки податковими органами є достатньою основою для зняття з реєстрації, однак, він переконаний, що у законі повинні бути більш чітко визначені причини, за якими кандидатів можуть знімати з реєстрації.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування