Зелені – за розпуск парламенту, який не створить більшості

Четвер, 21 березня 2002, 12:48
"Я об'їхав майже всю Україну, але ніде не бачив такого переважання присутності однієї політичної сили у наочній агітації, як в Харкові", - сказав лідер Партії зелених Віталій Кононов на прес-конференції за підсумками своєї поїздки до міста.

На питання кореспондента "Української правди", невже Харків наздогнав навіть Донецьк і Дніпропетровськ, гість відповів, що у Донецьку не був, а ось у Дніпропетровську, так само, як в Одесі, Миколаєві і Херсоні, на вулицях спостерігається більша різноманітність.

Правда, Кононов намагався не надавати своєму спостереженню критичного пафосу і тут же зауважив, що причина одноманітності, напевно, в тому, що в Харкові завжди була сильна організація НДП. До самої ж ідеї створення більшості на основі блоку "За Єду" лідер зелених ставиться позитивно.

На його думку, парламентська фракція "Єдиної України" помітно поповниться за рахунок мажоритарників на зразок НДП на початку існування нинішнього парламенту. Самі ж зелені, за тверезою оцінкою Кононова, зможуть у створенні більшості грати тільки допоміжну роль на тлі "єдунів", блоку Ющенка і есдеків. Більшість же, окрім ухвалення політичної відповідальності, згідно регламенту, розгляне і питання про імплементацію результатів референдуму.

В чому Кононов переконаний, так це в тому, що якщо більшість створити не вдасться, то Зелені виступатимуть за розпуск парламенту.

Поки ж партія планує зосередитися на отриманні 6% голосів за своїм списком. В інформацію про фальсифікацію виборів Кононову не хочеться вірити. А чутка про те, що основними донорами "Єди" стануть Зелені і "Жінки за майбутнє", які все одно не будуть нікуди скаржитися, до нього вперше дійшла від журналістів. І, природньо, сказав, що не мовчатиме, якщо голоси у "зелених" хтось буде віднімати. Але що інше він міг сказати? Публічно з роллю "донора" ніхто не погоджувається.

Декларована неконфронтаційність Кононова – принесла свої плоди. Він зміг з'явитися в ефірі двох конкуруючих телеканалів - "Сімона" і "7-го каналу". Окрім нього, з політиків українського масштабу такого успіху досягли лише Віктор Ющенко і Інна Богословська.

Що ж до спілкування з електоратом, то лідер зелених за своєю традицією спілкувався з ученими і студентами. Харківські студенти сподобалися йому більше, ніж одеські. Одесити, як говорив Кононов "більше" приколювалися, а харківські ставили більше серйозних запитань. Правда, багато з тих, хто прийшов до залу інституту імені Мечникова відповідей Кононова так і не розчув – розібрати його слова було складніше, ніж розчути новини на радіо "Свобода" в розпал холодної війни.

Ані мікрофону, ані мегафону, в залі не знайшлося (чи, може, з погляду ПЗУ вони шкодять екології), і автора цих рядків набагато краще розчув суперечку студентів з сусідньому ряду про те, хто виграє вибори – КПУ або "Наша Україна", аніж промови Кононова .

Окрім студентів лідер зелених зустрічався зі вчителями і старшокласниками Харківської школи № 2, відомої пропагандою екологічних знань. Зараз цю школу напевно варто заносити до Червоної Книги. Адже для абсолютної більшості вчителів Харківщини існує тільки один блок. Діти навперебій пишуть твори про "єдину Україну", а молодші – малюють на цю ж тему, причому подекуди за завданням педагогів, малюють не в альбоми, а на шкільних огорожах кольоровою крейдою. Не випадково саме з вчителями проводитиме велику зустріч Володимир Литвин, коли побуває цієї суботи в Харкові.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування