Червоненко вважає виклик київського прокурора війною проти Ющенка

Четвер, 21 березня 2002, 13:08
Кандидат в народні депутати від блоку "Наша Україна", екс-глава Держкомрезерву Євген Червоненко закликає прокурора Києва Юрія Гайсинського порушити кримінальну справу проти комерційної фірми АТ "Київмлин" за збиток, завданий нею державі.

На прес-конференції у четвер в агентстві Інтерфакс-Україна Червоненко заявив, що АТ "Київмлин" "крадіжкою завдала збитку державі на десятки мільйонів гривень".

Червоненко, коментуючи заяви Гайсинського про оголошення його в розшук за невиконання рішення Вищого арбітражного суду України (ВАСУ) в справі про спірні питання між Держкомрезервом і АТ "Київмлин", офіційно заявив: "Жодної повістки я особисто не отримував".

Він нагадав, що влітку 2001 року Генеральна прокуратура і парламентський комітет у боротьбі з корупцією і організованою злочинністю на спільному засіданні "дали справі вичерпну оцінку, після чого її закрили" за відсутності складу злочину.

При цьому Червоненко звернув увагу на те, що рішення ВАСУ не можна було виконати, оскільки пшениці в Держкомрезерві на той час було менше, ніж рівень мінімально дозволеного запасу. "У такому випадку для видачі необхідно рішення Верховної Ради. Кабінет міністрів і Мінекономіки підтримували мене як голову Держкомрезерву. Парламент рішення не прийняв", - заявив він.

Крім цього, Червоненко заявив, що у випадку відпуску зерна були б порушені три статті прямої дії закону про Держрезерв - норма про необхідність передплати за зерно, а також про те, що зерно з Держрезерву, навіть при наявності постанови уряду, відпускається за ціною, що склалася на ринку в момент відпустки. "Ціна зерна на той момент була понад 900 грн. за тонну, а вимагали продати зерно приблизно по 230 грн. за тонну", - заявив він.

"Головне - АТ "Київмлин", не отримавши дозволу, і навіть не заплативши символічну передплату, забрало у держави 13 тисяч тонн зерна, - заявив Червоненко. - "Київмлин" - це комерційна фірма, а закон трактує це як крадіжку, як і додатковий продаж після цього 30 тисяч тонн зерна за демпінговою ціною".

Держкомрезерв, зазначив його екс-глава, неодноразово подавав офіційні заяви з цього приводу до прокуратури Старокиївського, Дніпровського районів, і 7 разів - до прокуратури столиці, але відповіді не отримав.

"Керуючись статтею 60 Конституції України, що дозволяє мені не виконувати накази, які завдадуть збитку державі, і рішенням колегії Держкомрезерву, я не виконував злочинних наказів і рішень. Я не дав украсти", - заявив Червоненко.

"Тепер мене хочуть судити. І справа не у мені. Треба покарати непокірного, як приклад для інших, - сказав він. - Червоненко осуджений - а це блок "Наша Україна".

Під час прес-конференції близько 20 представників блоку "Наша Україна" пікетували вхід до агентства "Інтерфакс-Україна". Учасники акції тримали в руках плакати "Ні – незаконному використанню влади проти Ющенка", "ОРЛАН" - за Червоненка", "ОРЛАН" проти бруду!, "Так свободі! Так чесності! Так Червоненку!", а також агітаційні плакати з портретом Віктора Ющенка.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Один з соратників Ющенка оголошений в розшук

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News