Лозинський вважає "непорядним" виділення України в резолюції Сенату США

Четвер, 21 березня 2002, 14:57
Президент Всесвітнього Конгресу Українців Аскольд Лозинський звернувся до сенатора США Бена Найтхорса Кемпбела (Ben Nighthorse Campbell) з проханням відкликати свою підтримку резолюції Сенату відносно України.

"Недавно ми дізналися про Вашу ініціативу по підготовці резолюції № 205, яка закликає уряд України забезпечити демократичний, прозорий і чесний виборчий процес", - говориться в зверненні Лозинського, переданому в четвер в агентство "Інтерфакс-Україна".

Всесвітній Конгрес Українців, зазначає Лозинський, поділяє думку сенатора про необхідність підтримки розвитку демократії. "У той же час нас бентежить і непокоїть відсутність в ній об'єктивності та наявність неточностей", - говориться в зверненні.

"Безумовно, Україна не є моделлю демократії. У порівнянні з іншими, за винятком Балтійських, колишніми радянськими республіками, Україна декларувала найбільшу рішучість відносно розвитку демократичних інститутів і створення ринкової економіки, - відзначає Лозинський. - Однак ми знаємо, що з часу розпаду СРСР не було жодної подібної реакції по відношенню до будь-якої іншої колишньої радянської республіки, включаючи Росію, за винятком тільки Білорусії на чолі з одіозним президентом Лукашенком".

"Більш того, текст Вашої резолюції вводить в оману і носить провокаційний характер, наприклад, посилаючись на доповідь ОБСЄ/Бюро Демократичних Інститутів і Прав Людини, ви стверджуєте, що Закон України про вибори "залишається незавершеним в багатьох важливих питаннях..., - "підкреслює президент Конгресу Українців, додаючи, що "насправді цього не можна знайти в доповіді".

"У той час як значні переваги цього закону викладені вище, ця доповідь, головним чином, зосереджена на потенційних недоліках або нечітко трактованих частинах тексту і на пунктах, які можуть корегуватися за допомогою постанов або внесення відповідних змін. Це зовсім різні речі", - відзначає Лозинський.

"Одним з найбільш істотних недоліків сучасної зовнішньої політики США, - говорить він, - є відсутність послідовності заради політичної доцільності". Як приклад Лозинський наводить "особливі відносини Росії з НАТО або залучення Китаю до режиму нормальних торгових відносин (NTR)".

"Іншими прикладами можуть бути особливі відносин США з такими далеко не демократичними країнами, як Саудівська Аравія, Туреччина, Ізраїль, і навіть новий альянс з президентом Узбекистану Карімовим. Така непослідовність вводить в оману. Країни, яким Сполучені Штати не приділяють відповідної уваги, можуть шукати підтримку з іншого боку", - зазначає він.

"Україна може заслуговувати уваги завдяки своїм досягненням, їй можна нагадувати про недоліки і стимулювати продовження розвитку. Сполучені Штати повинні сприяти демократичним виборам і забезпечити відповідний моніторинг, - говориться в зверненні. - Однак виділяти Україну в резолюції Конгресу непорядно і це здатне викликати зворотні результати".

Лозинський висловлює надію, що сенатор перегляне свою ініціативу і відкличе свою підтримку резолюції Сенату 205.

Читайте також:

Американський Маніфест

Резолюція Сенату США по Україні: необхідні прозорі вибори

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News