Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Хто видав компромат на Тимошенко?

Четвер, 21 березня 2002, 16:16
Відразу видно, Україна - держава, що стала на шлях інтелектуального прогресу. Вбивства і корупційні викриття відтепер у нас розбавляють скандалами на культурні теми. Спершу Литвин на очах у всього академічного люду передер статтю американського професора і збагатив лексику словом "зреферував". Тепер ось в центрі уваги відразу дві книги про Юлію Тимошенко - справжня і фальшива.

Зі слів обізнаних людей, ефект від канонічного "Невыполненного заказа" був гідним гонорару Рогози. Компанія "Такі справи", яка зважилася надрукувати книгу, досі приймає податкових інспекторів. Однак за сміливість друкарня отримала нове замовлення - услід за півмільйонним тиражем російською вийшло ще 400 000 одиниць україномовної версії.

Зараз же через примітивно-сльозливе оповідання про життя Тимошенко на БЮТ звалилося нещастя. Літературний витвір ризикує стати причиною зняття опозиціонерів з виборів. Блок Тимошенко може вибути з перегонів або через перевитрату виборчого фонду на друкування "Невыполненного заказа" , або, навпаки, за видання книги на "ліві" гроші. Для цього треба тільки довести очевидний зв'язок БЮТ з безсмертним витвором.

Проте, блок Тимошенко відхрещується від "НЗ" - формально книжку замовила приватна фірма "Продукт БВО". І непричетність Тимошенко до брошури аналогічна, наприклад, неучасті СДПУ(О) до підготовки реклами "року соціал-демократії", яка коштувала мільйон доларів, що в два рази перевищує розмір дозволеного законом передвиборного фонду. Однак есдеки, як видно, також нічого спільного із замовниками не мають. Так що, якщо Центрвиборчком і вирішить причепитися, то справедливо було б це зробити відразу до всіх учасників передвиборчої кампанії.

 
 
Ще одне горе: книга отримала двійника "Невыполненный заказ. Часть 2", який, по ідеї, покликаний руйнувати позитивний образ, створений справжнім "НЗ". Однак інтрига, що утворилася, набагато заплутаніша, ніж здається на перший погляд.

Через успіх аутентичної версії книги поява фальшивого "Невыполненного заказа" була необхідна. Питання в тому, хто організував його видання. Зацікавленими можуть бути дві сторони - влада і, як не дивно, сам блок Тимошенко.

Ворогам опозиціонерки книга потрібна, як знаряддя дискредитації. Тимошенко - щоб перебити можливі сенси викриття і нівелювати більш серйозні наслідки. Який з двох сценаріїв відповідає дійсності, можна тільки прогнозувати, розбираючись в заплутаних помилках.

Отже, перша нісенітниця. Справжня книга підписана до друку 10 січня, роздавати її почали через декілька днів. Фальшива книга підписана до друку 15 січня 2002 року, тобто всього на 5 днів пізніше. У випадку, якщо авторами підробки є конкуренти БЮТ, то, значить, в штабі опозиції з'явилися "ідейно нестерильні люди", які віднесли ворогам сигнальні примірники.

Як ще пояснити таку стрімку появу "Невыполненного заказа-2"? Хіба що надзвичайною продуктивністю злих мастаків, здатних за день-два накатати відповідь.

Проте, можлива ще одна причина - вороги помилилися в даті підписання другої книги до друку. У такому випадку версія про причетність влади до аварії Тимошенко втрачає сильний аргумент - враховуючи, що БЮТ навколо цих дат підняв галас. Тепер, щоб довести, що аварія була просто випадковістю, міліції треба знайти справжніх видавців. І віддати їх в руки Тимошенко.

Є ще один підозрілий момент, який не лягає у версію написання книги напередодні замаху. У фальшивому "НЗ" автори, кажучи про аварію, згадують броньований "Мерседес", зареєстрований на компанію "Енерготрейд". Навіть якщо випадок був підготовлений зазделегідь, і про нього написали в книзі за півмісяця до ДТП, звідки зловмисники могли знати, що Тимошенко їхатиме саме на цій машині? А якщо за день до аварії автомобіль зламається? Тоді лідера БЮТ везли б зовсім на іншій машині - джипі "Мерседес".

Однак, якби плутанина була тільки в цьому! Історія з фотографіями в фальшивому "Невыполненном заказе" взагалі іноді примушує сумніватися в злому намірі ворогів.

У виданні зустрічається два типи ілюстрацій. Перший - це руїни, судячи з підпису - заводу, який залишила після себе Тимошенко. Другий - це Тимошенко з Лазаренком. Фото змонтовані. Незрозуміло навіщо: знайти разом колишніх партнерів не становить труднощів, досить підняти підшивки газет чотирирічної давності. І, більш того рівень фотомонтажу в фальшивих книгах настільки явний, що можна було б у співрозмовники до Тимошенко доклеїти відразу Гітлера або Сталіна. Настільки очевидна підробка.

Однак і це ще не все. У цій же книзі вміщені і справжні фотографії Лазаренка! Великим планом. Саме з цих ілюстрацій була вирізана голова екс-прем'єра і поставлена на місце співрозмовників Тимошенко - Мороза і Жулинського. Треба тільки придивитися.

 
На справжньому фото замість Лазаренка – Жулинський. У той же час, зверніть увагу, фото *Лазаренко тримається за окуляри* використано для монтажу в сюжеті *Юля бере у Паші хліб*. Автори книги взяли це зображення Лазаренка, дзеркально його повернули і поставили його замість голови гостинного опозиціонера.
 
Складається враження, що автори ніби самі дають читачеві можливість їх викрити. Якщо це "чорний PR" ворогів Тимошенко, то його карикатурний характер ще раз, як і у випадку з датою, демонструє інтелектуальну неспроможність організаторів. Проте, можливий і такий варіант - це псевдофальсифікація, зроблена прихильниками Тимошенко.

 
 
Стежте за логічним ланцюжком. Згідно з планом Литвина-Кириленка, оприлюдненим Єльяшкевичем, в останні передвиборчі дні на екрани країни повинен вийти багатий інтимними деталями фільм про Тимошенко і Лазаренка.

Відверті сцени повинні бути змонтовані, відзначається в записці. Однак після прокату говорити про те, які кадри куди приклеїли, буде пізно. Тепер же, після появи інформації про фальшиву книжку з підробними фотографіями, вектор удару змінюється на 180 градусів. Ситуація складається на користь Тимошенко. Якщо "викривачі" зважаться прокрутити круте кіно, у лідера БЮТ є аргумент для народу: "не вірте їм, дивіться, вороги мені Лазаренка і в книжці бездарно приліпили".

Якщо ж уже зовсім заглиблюватися в нетрі політтехнологій, то в якості версії можна порозмірковувати ось над якою темою. Напередодні кампанії із "вбивства" Тимошенко технологи БЮТ повинні були розробити схему дискредитації самого компромата: збираються антитимошенківські тези, і після того, як деякі з них викриваються, фальшивим оголошується і весь букет.

Так, в рамки цієї кампанії могло бути заплановано розчісування коси перед камерами. Мовляв, говорили, що не справжня - а ось вона, у всій красі. Говорили, що будуть Павло Іванович і Юлія Володимирівна! А ось вона, фальшива книженція з підробними ілюстраціями. Говорили, буде кіно - воно також підробне!

Таким чином, БЮТ перехоплює ініціативу, вибиваючи з рук ворогів аргументи і перетворюючи компромат у фарс. До неї вже нічого не прилипає. Головне ж - не дати до виборів слабшати хвилі навколо фальшивої книги. Зробити це можна, насичуючи медіа-простір інформаційними приводами на дану тему.

У четвер блок Тимошенко поширив заяву, де названо замовника антитимошенківської книги. "20 березня 2002 року керівниками Сумського обласного штабу Блоку Юлії Тимошенко встановлено факт друкування вказаної брошури Сумською обласною друкарнею. За свідченням керівництва друкарні, вони, друкуючи цю фальшивку, виконували пряму вказівку керівника обласної державної адміністрації Володимира Щербаня. Крім того, за достовірним даними, ця брошура сьогодні також друкується в друкарнях державної форми власності у всіх обласних центрах України. Замовники - місцеве керівництво і представники виборчого блоку "За єдину Україну", - говориться в заяві БЮТи.

Хід правильний, незалежно від того, наскільки написане відповідає дійсності. Брехня, яка стала прапором блоку влади, їх же самих загнала в кут. Підтверджувати обвинувачення, що прозвучали від блоку Тимошенко, вони, звичайно, не будуть. Промовчать - видадуть себе. А у спростування ніхто не повірить.

Для БЮТ, навпаки, все складається якнайкраще: вони не просто завдають превентивного удару по можливому компромату, вони знову в інформаційному просторі, тримають при цьому в руках аргументи проти кучмістів, які потрапили у власні ж пастки.

У кінці варто ще раз відзначити: все описане вище - лише версії, побудовані на невідповідностях. Чи можливе таке в житті? Для цього потрібна сміливість, готовність йти на ризик і зробити крок назад для двох кроків уперед. Ці якості - одні з головних достоїнств Тимошенко. Однак не можна виключати, що невідповідності - проста випадковість. У такому випадку скористатися промахами ворогів БЮТ було б просто нетехнологічно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...