Країна-оксюморон: Симоненко захищає віруючих від Ющенка

П'ятниця, 22 березня 2002, 20:09
Оксюморон, це, як відомо, поєднання непоєднуваного. Гаряча крига, кислий шоколад, твердий пух - все це класичні приклади оксюморонів. Україна ж, очевидно, має якусь своєю магнетичну оксюмороноутворюючу здатністю, яка активно стала виявлятися протягом останнього року-півтора.

Олігарх Юлія Тимошенко і послідовний соціаліст Олександр Мороз об'єднуються, щоб врятувати країну. У рамках найпопулярнішого блоку "Наша Україна" мирно співіснують Слава Стецьків та Володимир Щербань. Або ось, із зовсім нещодавнього. Колишній журналіст-міжнародник Дмитро Кисельов, що прорубував пострадянське вікно в Європу, виконує програмні номери радянської пропаганди, а соціал-демократ Віктор Медведчук (що вже саме по собі є оксюмороном) одночасно відстоює реабілітацію воїнів УПА та не відстоює її.

У п'ятницю набув остаточного вигляду ще один, можна сказати, "оксюморонисько": виявилося, що в Україні тільки комуністи намагаються не дозволити державі втручатися в справи церкви і щиро піклуються про права віруючих. Саме в цей день лідери КПУ, а також представники декількох православних організацій розповіли про свою позицію відносно УПЦ КП.

Ми вже писали про те, що заступник Генерального прокурора України Олексій Баганець виніс протест з приводу акту реєстрації Української православної церкви Київського патріархату в 1992р. на адресу Держкомітету у справах релігій. Держкомітет цей протест відхилив.

Протест, нагадаємо, виріс із звернення, підписаного 65 народними депутатами України 7 лютого. У зверненні, ініціаторами якого, природно, були комуністи, депутати просили Генпрокуратуру розглянути законність реєстрації УПЦ КП, а також відкрити карну справу за фактом розкрадення колективного майна УПЦ.

Отже, чому ж комуністи так опікуються УПЦ Московського патріархату? За словами лідера вітчизняних комуністів Петра Симоненка, їхня фракція в Верховній Раді вже не один рік захищає права віруючих. І турбує комуністів тільки відновлення законності в релігійній сфері.

"Ми, комуністи України, єдині на всьому пострадянському просторі прийняли рішення, яке чітко дає відповідь на всі питання, що раніше викликали певну недовіру до діяльності комуністів", говорить Симоненко. Іншими словами, вибачилися за злочини 20-30-х років. Тепер права віруючих, за його словами, треба захищати "практичними справами", створюючи "атмосферу взаємної довіри" між комуністами і віруючими.

Крім того, судячи зі слів Симоненка, зараз віруючі стали частими відвідувачами зустрічей лідера комуністів з виборцями. Коментуючи ситуацію з УПЦ Київського патріархату, він зазначив, що про правильність дій комуністів свідчать й "ті питання, які підіймають віруючих на наших зустрічах".

Нелюбов комуністів до Київського патріархату (а вірніше, любов до Московського) цілком зрозуміла: навіть конфесійна єдність з Росією краще, ніж "прозахідний" атеїзм. Зрозуміло, що Генпрокуратура не може не прислухатися до звернень депутатів-комуністів, все ж таки генпрокурор Потебенько має свій № 20 в їхньому списку і не може не "реагувати".

Цікавим є інше - чому тема незаконності реєстрації УПЦ Київського патріархату спливає саме зараз? Адже сумнівні підстави створення незалежної української помісної церкви були відомі і раніше. І те, що УПЦ КП не визнається іншими православними церквами, факт досить несвіжий. І держава наша вже не перший рік, загалом-то, намагається не загострювати можливі питання в цій області, однаково розкланюючись і з представниками і УПЦ КП, і УПЦ МП.

Але на носу вибору, а єдиний соціальний інститут, що ще викликає хоч якусь довіру громадян (від малого до старого) - це церква. Крім того, "моральність і релігійність" стали візитною карткою Віктора Ющенка і "Нашої України". Чи дає це додаткові рейтингові бали Ющенку, сказати складно, але те, що блок Ющенка користується всебічною підтримкою церкви Філарета, напевно, знають усі. Комуністи, очевидно, також. І не тільки вони. Адже "фарсування" релігійної теми у виконанні комуністів не залишає вже фактично нічого святого в теперішніх виборчих перегонах.

Тому коментуючи виправданість звернення депутатів до Генпрокуратури перший секретар ЦК КПУ Валерій Мішура (колишній головред газети "Комуніст"), не міг не пригадати криваві віхи історії УПЦ Київського патріархату, зокрема те, як під час зіткнень прихильників обох церкв декілька років назад нинішні члени виборчого списку "Нашої України" брали в них активну участь.

За його словами, Ліля Григорович била прутом священика, а Червоній та Поровський накручували козачків, аби вони знущалися над прихожанами та священиками Московського патріархату. Комуністи вважають, що по цих епізодах варто було б порушити кримінальну справу.

"Наша Україна" (або модні в нинішньому політичному сезоні обвинувачення на адресу американо-націоналістичного забарвлення "НУ") спливала під час прес-конференції ще не раз. Так, за спостереженнями Валентина Лук'яника, голови Всеукраїнського православного братства УПЦ, що співробітничає з КПУ, багато релігійних організацій УПЦ КП існують віртуально, та й лише за підтримки представників націоналістичних сил.

Не був забутий і горезвісний "план Бжезинського": симпатичний молодий священик, що очевидно прийшов лише для того, щоб поставити потрібне питання про те, чи не стоїть за створенням УПЦ КП підступний план американців, свою справу зробив. Лук'яник швиденько пояснив, що УПЦ КП не було б "без державної підтримки, без підтримки тих закордонних центрів, які мають власні геополітичні інтереси".

І пригадав про заяву Бжезінського, що після розвалу СРСР основним ворогом залишається православ'я. Нескладний висновок з усього сказаного: УПЦ КП є реалізацією цього проекту. Нагадаємо, що згідно з іншими версіями "плану Бжезінського" одним з основних його провідників вважається Віктор Ющенко.

Приблизно про це ж, відповідаючи на питання журналістів, говорив і Симоненко, зазначаючи, що створення власної церкви на території України, означає віддалення України від Росії. "Ця ідея і сьогодні продовжує реалізовуватися", сказав він. "Особливо коли представники УПЦ КП заявили про підтримку на виборах блоку Ющенка, і таким чином засвідчили свою прозахідну орієнтацію у зовнішній політиці".

Однак, апофеозом релігійної риторики комуністів стало вбивче за своєю переконливістю висловлення головного комуніста країни: "Я думаю сьогодні треба звернутися до наших віруючих. Оскільки в понеділок почався Великий піст перед Великоднем, ні в якому разі не можна голосувати за ту "їжу", яку підготували на Банковій і якою намагаються нагодувати наших віруючих, особливо православних. Як "За ЄдУ", так і "Нашу Україну". Не можна вчиняти великий гріх під час Великого посту…"

Цинічно? Почьом опіум для народа, говорітє?

Читайте також:

Спроба ліквідувати УПЦ КП: влада "перестраховується" щодо наслідків виборів?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...